Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ο Ρίστο Τάκοφ Ο παγκόσμιος θρύλος της πάλης από το Λουτράκι

Ο Ρίστο Τάκοφ κατάγεταιαπό το Λουτράκι Αλμωπίας

«Παιδί πρόσφυγας», που στάλθηκε στην Πολωνία, αργότερα επέστρεψε στο Στίπ.

Εκεί  σχηματίζει το BC "Balkanec" από το Στίπ και πολλά άλλα κλαμπ στη Βόρεια Μακεδονία.

Είναι ο ιδρυτής της βορειομακεδονικής σύγχρονης πάλης.


ΦΥΛΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!

Πολλοί πρωταθλητές της Β.Μακεδονίας μεγάλωσαν ως προπονητής. Είναι επίσης περήφανος για αυτά. Συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόντρεαλ με την εθνική ομάδα της  Β.Μακεδονίας και στο Μόναχο με την εθνική της Σενεγάλης.

 

Ο Ρίστο Τάκοφ οδήγησε την εθνική ομάδα της ΠΓΔΜ για 17 χρόνια. Πολλά μετάλλια έχουν κατακτηθεί κάτω από τη σκυτάλη του.  Έλαβε επίσης το βραβείο "8 Σεπτεμβρίου" για τα αποτελέσματά του. Ο Ρίστο Τάκοφ ήρθε στο Στίπ το 1957 από το Αιγαιακή  Μακεδονία. Στο Στίπ, την οποία θεωρεί ως τη γενέτειρά του, ο Τακόφ έχει αδελφές, ξαδέρφες, συγγενείς. Το 1957 έγινε παιδαγωγός στο δημοτικό σχολείο Vancho Prke. Ο Risto Takov, αν και έχει εισχωρήσει βαθιά σε 9 δεκαετίες ζωής (είναι 86 ετών) είναι αρκετά ζωτικός και κανείς δεν θα του έδινε αυτά τα χρόνια. Θυμάται όλα τα προηγούμενα χρόνια που πέρασε στη περιοχή . Δεν ήταν μόνο παιδαγωγός στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, αλλά έφερε επίσης τη σύγχρονη πάλη στο Στίπ και τη Β. Μακεδονία.


 Με τον Τράιτσε Ντίμκοφ.



Χάρη σε αυτόν, άνοιξαν άλλοι σύλλογοι πάλης, όπως στη Στρούμιτσα, το Ράντοβιτς, το Νεγοτίνο, το Βέλες. Στο Shtpp 1957 σχημάτισε το τμήμα πάλης στο DTV Partizan, στη συνέχεια το Balkanec. Οι πρώτοι μαθητές του, παλαιστές ήταν από το δημοτικό σχολείο Vancho Prke. Από το καθένα

ο βαθμός επέλεξε 10 παιδιά το καθένα. Το Εκείνη την περίοδο ξεχωρίζει ο Τραϊανός Πετρόφ, ο οποίος δυστυχώς έχασε πρόωρα τη ζωή του.  Ανάμεσά τους ήταν και ο Τοντόρ Κίροφ, ο Ρίστε Ριστέφσκι.

 

Ο μεγάλος παιδαγωγός το τονίζει συνεχώς. Ο Ρίστο Τάκοφ, ο οποίος ήταν επίσης προπονητής των Σκοπίων, Βαρδάρης ... theταν ο εκλέκτορας  της εθνικής ομάδας της  Β. Μακεδονίας και ηγήθηκε επίσης συλλόγων και εθνικών ομάδων στη Σενεγάλη, την Κίνα, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία, τον Καναδά, όπου εξακολουθεί να ζει. Ένα ολόκληρο μυθιστόρημα μπορεί να γραφτεί για το έργο του. Ο Τακόφ θυμάται επίσης την πρώτη βαλκανική περιοδεία στη Σουηδία το 1962, όταν κατέγραψε 10 νίκες. Ο Μπαλκανέτς γνώρισε τη Σπαρτάκ από τη Σουμπότικα της Στίπ, πρωταθλήτρια της SFRY σε ελληνορωμαϊκό στιλ, όπως προέβλεψε ο διάσημος εθνικός της ομάδας Damjanovic Beat Balkanec 16-4. Ο Ρίστο Τάκοφ έφυγε από τη Β. Μακεδονία το 1977 μετά από αρκετά «χαμηλά χτυπήματα» από ιδιώτες.

 

Ο Risto Takov ήθελε να επιστρέψει  το 2004.  'Ηθελε να τελειώσει τη δουλειά που ξεκίνησε νωρίτερα, αλλά ....

 «Δεν μπορούσα να γυρίσω πίσω. 'Ημουν άρρωστος και έπρεπε να εγκαταλείψω την επιστροφή στο στρώμα και να τελειώσω τη δουλειά που είχα ξεκινήσει. «Υπήρχαν πολλά ταλέντα μάχης εκείνη την περίοδο ...» θυμάται ο Τακόφ.

Ο Τάκοφ επισκέφθηκε το Στίπ αυτές τις μέρες   με τη σύζυγό του Μένκα και οικοδεσπότης του ήταν η αδερφή του Ιλίνκα. Έχει δύο ακόμη αδελφές, τη Χριστίνα, και τη Μαρία, η οποία δυστυχώς πέθανε. Υπάρχουν επίσης ξαδέλφια, ανάμεσά τους και ο Τράιτσε Ντίμκοφ.(Ο πατέρας του κατάγεται από το Λουτράκι. Ο ίδιος  διατέλεσε και βουλευτής για αρκετά χρόνια )

 

Trajche Dimkov Τον θυμάμαι όταν ήταν παιδί, ήταν ένα μεγάλο ταλέντο, αν έμενα στο Στιπ θα μπορούσε να είναι πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προδιαθέσεις που είχε. Αργότερα ξέρω ότι ήταν ένας επιτυχημένος προπονητής ...- »προσθέτει ο Τακόφ.



 

Τέλος, ο Risto Takov επεσήμανε ποιοι παλαιστές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι καλύτεροι στη  β.Μακεδονία και ήταν ο προπονητής τους για τουλάχιστον μερικούς μήνες 

Shaban Trstena,

 Shaban Sejdiu,

 Zoran Shorov,

 Ramiz Tefikov, 

Kiro Ristov,

 Risto Darlev 

Simeon Shutev,

 Borce Dimovski,

 Safer Saliovski, Tefik Demiri 

Nebi Jusufov ,

, Dimitar Cvetanov ..

 Με πληροφορίες από το fb  του Τράϊτσε Ντίμκοφ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)