Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Χάδι» σε ένστολους - κληρικούς, «μαστίγιο» σε εστίαση - υγειονομικούς

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Χάδι» σε ένστολους - κληρικούς, «μαστίγιο» σε εστίαση - υγειονομικούς

 
«Αναβρασμός» δημιουργείται στο Δημόσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας καθώς εξαιρούνται κλάδοι στους οποίους υπάρχει μεγάλη κοινωνική συναναστροφή, όπως η Εκκλησία και οι ένστολοι.

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας φουντώνει, τόσο στο Δημόσιο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την εστίαση.

Παρόλα αυτά, δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα έως και παράλογα, που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη, για το γεγονός πως βρίσκονται στο «στόχαστρο» για την διασπορά της πανδημίας, κοινωνικές ομάδες που «κυνηγήθηκαν» το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στην αντίποδα, εξαιρούνται κλάδοι και ιδιαίτερα του Δημοσίου, όπου ενώ υπάρχει αυξημένη κοινωνική συναναστροφή και δεδομένα για μεγάλη διασπορά, όχι μόνο δεν αρχίζει η κουβέντα για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά θεωρείται και μη αναγκαία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ένστολοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ένας στους δύο αστυνομικούς είναι ανεμβολίαστος, με αποτέλεσμα άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να ελέγχουν πολίτες για να διαπιστωθεί εάν έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ανησυχητικό το γεγονός πως σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής (πχ ομάδα ΔΙΑΣ) το ποσοστό εμβολιασμού είναι ακόμη μικρότερο, ενώ υπηρετούν πολλοί νέοι, που θεωρούν ότι δεν απειλούνται από την πανδημία.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως δεν έχουν αυστηροποιηθεί τα μέτρα στις εκκλησίες, όπως έγινε σε άλλους κλάδους, την στιγμή που πλησιάζουν σημαντικές γιορτές για την Ορθοδοξία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συγχρωτισμός και ο έλεγχος να είναι ανέφικτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα από τα μέτρα που είναι σε ισχύ στους ναούς, την στιγμή που έχουν κριθεί ελλιπή το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έξαρση στη Θεσσαλονίκη για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου το φθινόπωρο του 2020, η αύξηση των κρουσμάτων την περίοδο των Φώτων του 2021 και τέλος η άνοδος των κρουσμάτων το φετινό Πάσχα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τον επιλεκτικό υποχρεωτικό εμβολιασμό και μάλιστα σε κλάδους, όπου είτε έχει ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού, είτε έχει εξαλειφθεί ως ένα βαθμό ο κίνδυνος.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σημειώνουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, καθώς κανένας δεν είναι άτρωτος. Πόσο μάλλον ένας εργαζόμενος που αναγκαστικά έρχεται σε καθημερινή επαφή με δεκάδες άτομα.

Υπενθυμίζεται για τους υγειονομικούς, ότι η τελευταία επίσημη αντίδραση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είναι η κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, στο δικόγραφο εκτίθεται, ότι «η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία».

Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι «παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του». 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)