Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Το ίντερνετ στα κίνητρα για τον εμβολιασμό των εφήβων 12 έως 17 ετών

Το ίντερνετ στα κίνητρα για τον εμβολιασμό των εφήβων 12 έως 17 ετών

 
 Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Tα κίνητρα για τον εμβολιασμό θα είναι διαφορετικά από αυτά των 18 και άνω, την ώρα που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για έκρηξη κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Κίνητρα στους εφήβους από 12 έως 17 ετών για να εμβολιαστούν ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση, ενώ στο υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται ήδη το σενάριο της αλλαγής των πρωτοκόλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς οι ειδικοί εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για τη διασπορά του κορονοϊού, με την έναρξη των μαθημάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προβεί σε ανακοινώσεις για το θέμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι τα κίνητρα που αναζητούνται για τους έφηβους θα είναι διαφορετικά από το οικονομικό κίνητρο που δόθηκε στους νέους άνω των 18 ετών, καθώς πρόκειται για ηλικιακή ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, και θα πρέπει να αναζητηθεί κάτι που δεν έχει οικονομική, αλλά πιθανότατα εκπαιδευτική και ψυχαγωγική βάση. Που σημαίνει ότι πιθανότατα το κίνητρο θα αφορά το κατεξοχήν πεδίο ενδιαφέροντος των εφήβων και συγκεκριμένα, την επικοινωνία και το ίντερνετ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί μόλις 48.000 παιδιά στις ηλικίες 12 με 14 ετών ενώ περισσότερα από 330.000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα. Στις ηλικίες 15 με 17 ετών έχουν εμβολιαστεί 88.000 παιδιά ενώ πάνω από 260.000 είναι ανεμβολίαστα. Συνολικά δηλαδή είναι εμβολιασμένο μόνο το 5,1% των μαθητών .

Μεταξύ των ειδικών πάντως, επικρατεί μεγάλη αγωνία για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, καθώς, ακόμα κι αν εμβολιαστούν άμεσα οι έφηβοι, ο χρόνος που απαιτείται για να αποκτήσουν ανοσία είναι σημαντικός και στο μεταξύ μπορεί να υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή παρέμβαση του της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλου ο οποίος, αφού επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά, πρόσθεσε:

«Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο».

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η παρέμβαση της καθηγήτριας κ. Λινού, ο οποία χαρακτήρισε δύσκολο το εγχείρημα του ανοίγματος των σχολείων, καταθέτοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία της με το Πρωτόκολλο που έχει αποφασιστεί και προβλέπει το κλείσιμο της τάξης, μόνο αν νοσήσει το 50% συν 1. «Οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα», ξεκινώντας από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον μέχρι και τις επαφές στις καθημερινές τους δραστηριότητες» σημείωσε η κ. Λινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, τους παραπάνω προβληματισμούς συμμερίζονται και άλλα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που δεν αποκλείουν να απαιτηθεί από τις εξελίξεις η αλλαγή των πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)