Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

AUKUS: Τριπλή συμμαχία ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας για την «εθνική ασφάλεια»

AUKUS: Τριπλή συμμαχία ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας για την «εθνική ασφάλεια»

 
 
 
Ανακοινώσεις για τη νέα τριπλή συμμαχία ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας. Οι δηλώσεις Μπάιντεν, Τζόνσον, Μόρισον.

Σε μια νέα τριπλή συμμαχία προχώρησαν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία για θέματα «εθνικής ασφάλειας» ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παγκόσμιας ισχύος της Κίνας.

Πρόκειται για την AUKUS, μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών με στόχο να προασπίσουν τα κοινά τους συμφέροντα.

Οι ηγέτες σημείωσαν ότι η συμφωνία αφορά σε στρατιωτικό και τεxνολογικό επίπεδο καθώς και σε υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια.

Αρχικά μίλησε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός είναι όλοι μαζί να εργάζονται σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και άμυνας και τις ΗΠΑ να δεσμεύονται ότι η Αυστραλία θα αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι πρόκειται για μια στρατηγική συμμαχία, που αποβλέπει στην υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων των τριών χωρών και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για πυρηνική συνεργασία αλλά για μεθόδους, που χρησιμοποιούν την πυρηνική γνώση προς όφελος της παγκόσμιας ασφάλειας.

Όπως ανέφερε «η νέα συμμαχία της Μεγάλης Βρετανίας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία σηματοδοτεί ένα «νέο κεφάλαιο» στις παγκόσμιες σχέσεις και θα έχει ως στόχο να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη φιλία μας και το πρώτο καθήκον αυτής της συνεργασίας θα είναι να βοηθήσουμε την Αυστραλία να αποκτήσει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων», υπογραμμίζοντας ότι «τα εν λόγω υποβρύχια θα κινούνται από πυρηνικούς αντιδραστήρες και δεν θα είναι οπλισμένα με πυρηνικά όπλα». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι πλέον «καθιστούμε τον κόσμο ασφαλέστερο».

Μπάιντεν: Το μέλλον κάθε έθνους μας εξαρτάται από έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό

«Το AUKUS θα φέρει πιο κοντά τους επιστήμονες και τις βιομηχανίες μας για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν το πλεονέκτημά μας στις στρατιωτικές δυνατότητες και τις κρίσιμες τεχνολογίες, όπως οι κβαντικές τεχνολογίες, οι υποθαλάσσιες περιοχές και ο κυβερνοχώρος» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πως με τη νέα συμφωνία «θα ανταποκριθούμε καλύτερα στις απειλές του σήμερα και του αύριο».

«Το μέλλον κάθε έθνους μας, και μάλιστα του κόσμου, εξαρτάται από έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό που θα διαρκέσει και θα ανθίσει τις επόμενες δεκαετίες», είπε.

Αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης δήλωσε πάντως ότι «είναι μια ιστορική ανακοίνωση και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να οικοδομήσει ισχυρότερες συνεργασίες για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Αυτή η νέα αρχιτεκτονική αφορά πραγματικά την εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά αμυντικών δυνατοτήτων για τον 21ο αιώνα».

Σημειώνεται ότι οι τομείς συνεργασίας είναι επίσης η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος και σε στρατιωτικό επίπεδο οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Αναλυτικά όσα είπαν οι τρεις ηγέτες


Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)