Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Οι τρεις πυλώνες της κυβέρνησης και το στοίχημα Μητσοτάκη για διείσδυσή της ΝΔ στους νέους

Έλλη Τριανταφύλλου

Γράφει η

 
 
Στόχος του κ. Μητσοτάκη η νέα γενιά, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα η λεγόμενη μεσαία τάξη και οι μεταρρυθμίσεις.

Με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει» και με ένα τρίπτυχο 24 μέτρων για νέους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αναδείξει τη διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ σε εφαλτήριο μιας νέας περιόδου. Ταυτοχρόνως, τόσο με τη χθεσινή του ομιλία όσο και με τη σημερινή συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να κερδίσει το έδαφος που χάθηκε μετά από έναν και πλέον δύσκολο μήνα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον αμφιλεγόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η «φυγή προς τα εμπρός» στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τη νέα γενιά, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα τη λεγόμενη μεσαία τάξη και τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, είναι προφανές ότι η παρουσία σε πρώτο πλάνο εκπροσώπων των νέων γενιών αλλά και τα μέτρα στήριξής τους συνδέονται με την προσπάθεια που καταβάλλει συστηματικά η κυβέρνηση να αυξήσει τη διείσδυσή της στις ηλικίες 18-35, καθώς στο συγκεκριμένο κομμάτι του εκλογικού σώματος, η ΝΔ εξακολουθεί να έχει πρόβλημα. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια των 26 μηνών της διακυβέρνησης, ουδέποτε βελτιώθηκαν τα ποσοστά της, ενώ σε κάποιες χρονικές περιόδους η εικόνα έγινε ακόμα χειρότερη. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ευελπιστεί ότι τα μέτρα διεύρυνσης των ευκαιριών για απασχόληση, την ευκολότερη ψηφιακή πρόσβαση και τις άλλες κυβερνητικές πρόνοιες, θα τύχουν θετικής αποδοχής από το δυναμικό αυτό κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Σε αντίθεση με τους νέους, ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κατ επέκταση τη λεγόμενη μεσαία τάξη, είναι η «ραχοκοκαλιά» της ΝΔ και ως εκ τούτου, συνιστά μία από τις σημαντικές παραμέτρους που η κυβερνητική πλειοψηφία διατηρεί δημοσκοπική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις χθεσινές εξαγγελίες του για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η σχέση με τη συγκεκριμένη εκλογική κατηγορία όχι μόνο να παραμείνει αδιατάρακτη, αλλά πιθανότατα θα ενισχυθεί περαιτέρω. Το «πακέτο» που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει εκτός των άλλων, και μέτρα για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας, με παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και λογαριασμούς.

Όσο για τον τρίτο πυλώνα, αυτόν των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τις αναδεικνύει στο μεγάλο της στοίχημα, καθώς όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, οι εκλογές κρίνονται στα μεγάλα ζητήματα. Όπως αναμένεται να τονίσει και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης ο πρωθυπουργός, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία που διατρέχει όλους τους κλάδους και αποτελεί κομβικό στοιχείο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πάντως, το μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα είναι πόσοι είναι οι αποδέκτες των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν τη διαβίωσή τους. Από αυτό, θα κριθούν όλα και σίγουρα θα είναι ένα από τα ενδιαφέροντα της σημερινής συνέντευξης. 

Πηγή:ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)