Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δεν είπα θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δεν είπα θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ

 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στην ατζέντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, μίλησε για την τρίτη δόση του εμβολίου, τα λάθη που έχει κάνει στη θητεία του, ενώ δήλωσε ότι ποτέ δεν είπε πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Δυόμισι ώρες διήρκεσε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά συνολικά σε 46 ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία» και μάλιστα προέβλεψε νίκη και στις επόμενες εκλογές. «Θέλω να σχεδιάζουμε σε ορίζοντα 10ετίας το μέλλον της πατρίδας. Πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Θα ζητήσω αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές».

Κατέστησε σαφές ότι καθολικό lockdown δεν θα ξαναγίνει αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών μέτρων, όπως απαγόρευσης κυκλοφορίας και μουσικής, λέγοντας ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», αλλά «δεν θα υπάρχει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, δεν θα ξανακλείσουμε». «Θα έχουμε, ωστόσο, μάσκες για πολύ καιρό ακόμη και θα κάνουμε πολλά τεστ. Και φυσικά θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών» συμπλήρωσε.
Για την ελληνική οικονομία και την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη στο 5,9% υπογράμμισε ότι είναι βέβαιος για τις ανακοινώσεις που έκανε, επισημαίνοντας πως «και το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία».

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ποτέ στις προεκλογικές του δεσμεύσεις δεν μίλησε για κατάργηση:

«Ποτέ δεν είπαμε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχουμε πει μείωση. Κάνουμε μια σύνθετη άσκηση επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Θα σας πω για τον ΕΝΦΙΑ στον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να σας το πω τώρα».

Ως την πιο συναισθηματική στιγμή της θητείας του χαρακτήρισε τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. «Πρέπει να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις αποτελεσματικά. Κάθε κρίση μας κάνει πιο δυνατούς, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ήμασταν συνολικά ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί και όπου χρειάστηκε πήραμε άμεσα αποφάσεις» σχολίασε.

Προσωπικές αναφορές έκανε και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «θα συμβούλευε τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη που τη διέλυσε με ιδεολογική εμμονή». «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα» σημείωσε.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «δεν πρόκειται να αλλάξει, ήρθε για να μείνει» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Για την Τουρκία επισήμανε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, υπενθυμίζοντας πως «η πολιτική μας ως προς την Τουρκία δεν αλλάζει». «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να προφυλάξει τα σύνορά της» πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι «τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα. Πάντα πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, καλό είναι να αποφεύγεται η ένταση».

Για τον τελευταίο ανασχηματισμό και τα κριτήρια των επιλογών του δήλωσε ότι «έχω εξαντλήσει τη διάθεσή μου να είμαι συναινετικός. Η συναίνεση που επιδιώκω είναι με την κοινωνία, με τους πολίτες».

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου:

Για το ενδεχόμενο lockdown ή κλείσιμο επιχειρήσεων:

«Αισθανόμαστε ασφάλεια με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9%. Δεν θα προχωρούσα σε αναθεώρηση στόχων αν δεν ήμουν σίγουρος. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία υπάρχουν ακόμα βαθμοί αβεβαιότητας οι οποίοι δεν έχουν κάνουν με περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί.

«Τα μέτρα δημόσιας υγείας θα συνεχίζουν να ισχύουν, θα έχουμε μάσκες. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ, χωρίς να αποκλείω τίποτα, δεν είναι στις προθέσεις μου αυτή την ώρα η επέκταση, αλλά αυτή την ώρα δεν είναι στις προθέσεις μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πειθώ για να πειστούν όχι οι φανατικοί αντιεμβολιαστές, αλλά τους πολίτες που είναι καχύποπτοι. Εννέα στους 10 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Αυτά τα επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσουμε» πρόσθεσε.

«Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης ήταν πάντα να δημιουργεί πλούτο και στη συνέχεια το μέρισμα του πλούτου να μοιράζεται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους Έλληνες. Σε ακριβώς αυτή την φιλοσοφία εντάσσονται τα μέτρα που εξαγγείλαμε χθες» σημείωσε επίσης.

Για το θέμα με τον Ευάγγελο Αποστολάκη ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, γίνονται αναλύσεις. Οι επιλογές των υπουργών είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο βασικός πυρήνας παρέμεινε αμετάβλητος γιατί είμαι ευχαριστημένος από την κυβέρνησή μας. Έχουμε έναν υπουργό ο οποίος έχει τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία και πιστεύω ότι θα στελεχώσουν το υπουργείο με μεράκι. Έχω εξαντλήσει τη διάθεσή μου να είμαι συναινετικός. Η συναίνεση που επιδιώκω είναι με την κοινωνία, με τους πολίτες.»

Όσο για το αναπάντητο ερώτημα και για το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε στο να πει: «Δεν σας απάντησα γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να σας απαντήσω».

Για την τρίτη δόση εμβολίου, επισήμανε:

«Τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη για τρίτη δόση σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Σίγουρα στους ανοστοκατεσταλμένους άμεσα και σε όσους έκαναν τα εμβόλια πολύ νωρίς, όπως οι υγειονομικοί ή εμείς. Είμαστε ήδη στους 8 μήνες, πρέπει να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα.»

Για τις δημοσκοπήσεις και το πλήγμα μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού είπε:

«Ζήτησα συγγνώμη για ό,τι έγινε το καλοκαίρι στις πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι. Η συγγνώμη δεν είναι απλά μια πράξη πολιτικής ευθύνης αλλά και σε απτά αποτελέσματα. Δεν σχολιάζω συχνά τις δημοσκοπήσεις. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε δυσκολία είναι ένα έναυσμα για να γινόμαστε καλύτεροι.»

Για τον πρωτογενή τομέα και το αυξημένο κόστος παραγωγής 40%-50% που φτάνει στον καταναλωτή, ο πρωθυπουργός μίλησε για «ένα θέμα πολύ κοντά στην καρδιά μου». «Θέλουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην ύπαιθρο. Στη διάρκεια της πανδημίας ο πρωτογενής μας τομέας έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Θα παρακολουθούμε συνέχεια την κατάσταση με τις τιμές στην αγορά. Μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Συνάντησα έναν παραγωγό ρυζιού, κατάφερε και αύξησε την παραγωγικότητά του κατά 20%. Αυτή τη βελτίωση της παραγωγικότητας ζητούμε από τους ανθρώπους μας». «Τήρησα τη δέσμευσή μου να αντιμετωπίσω τις παράνομες ελληνοποιήσεις» συμπλήρωσε.

Για τα σχολεία και τους εμβολιασμούς στα παιδιά:

«Για πρώτη φορά φέτος έγιναν 11.000 μόνιμες προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να θυμίσω ότι στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Τα self test μάς βοήθησαν να εντοπίσουμε κρούσματα. Εύχομαι να μη χρειαστεί να γίνει τηλεκπαίδευση πολύ συχνά αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Δεν πήγαμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών». «Πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ανοίγουν νέα προγράμματα σπουδών με μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερους εκπαιδευτικούς» είπε επίσης.

Για την Τουρκία και το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου:

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Η πολιτική μας ως προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας. Αναφαίρετο το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να προφυλάξει τα σύνορά της».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Προβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, θέλω να σχεδιάζουμε σε ορίζοντα 10ετίας το μέλλον της πατρίδας. Πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις. Έχω μπλεχτεί με το τι ζητάει ακριβώς ο κύριος Τσίπρας. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». Και πρόσθεσε:

«Τι θα είχα να κερδίσω έχοντας ισχυρή αυτοδυναμία; Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης. Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία.»

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

«Η ΕΒΕ καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια. Και τα ίδια τα Πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι έκαναν λανθασμένες επιλογές. Η αυτορύθμιση θα έρθει από τα Πανεπιστήμια αλλά η ΕΒΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, ήρθε για να μείνει».

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και την… παράταση που πήρε:

«Τα πράγματα είναι καλύτερα το 2021 σε σχέση με το 2020. Θέλουμε μια αστυνομία ανθρώπινη, κοντά στον πολίτη. Οι αστυνομικοί είναι σύμμαχοί τους. Ως προς τα σώματα φύλαξης στα πανεπιστήμια, αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι. Είναι μια σύνθετη αποστολή. Θα χρειαστούμε λίγους μήνες ακόμη αλλά δεν ακυρώνεται. Αν φαντασιώνονται κάποιοι βία στα πανεπιστήμια, θα ήθελα να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα που μιλάμε, αν χρειαστεί θα παρέμβει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο κατόπιν αιτήματος του Πρύτανη».

Για το Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών:

«Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα. Πάντα πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, καλό είναι να αποφεύγεται η ένταση. Αυτό σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει. Η Ελλάδα έχει στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Έχουμε ήδη μείωση των ροών σε σχέση με το 2019. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό».

Για την Εύβοια:

«Αναφέρεστε πρωτίστως στους ρητινοκαλλιεργητές οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιέξοδο. Θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης, να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το εισόδημά τους. Έχουμε σκύψει πάνω στο πρόβλημα και θέλουμε να τους κρατήσουμε εκεί στη διαδικασία αναγέννησης του δάσους. Πάνω 7,5 εκατομμύρια έχουν εκταμιευτεί για τους πληγέντες της Εύβοιας. Τα έργα προχωρούν με ταχύτητα».

Για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος:

«Θα εξετάσουμε την πορεία της αγοράς και αν χρειαστεί να παρέμβουμε θα το κάνουμε. Αφορά όλους η παρέμβαση που κάναμε, από τη μία η κυβέρνηση καλύπτει ένα κομμάτι της αύξησης και από την άλλη ΔΕΗ έρχεται και λέει ότι και αυτή θα καλύψει ένα κομμάτι της αύξησης.»

Για τον ΕΝΦΙΑ:

«Ποτέ δεν είπαμε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχουμε πει μείωση. Κάνουμε μια σύνθετη άσκηση επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Θα σας πω για τον ΕΝΦΙΑ στον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να σας το πω τώρα. Και το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία.»

Για το ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει ως πρωθυπουργός:

«Δεν έχω διστάσει όταν τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά να τα αναγνωρίσω δημόσια. Δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα πριν, το ίδιο και με τις πυρκαγιές. Οι μόνοι που δεν κάνουν λάθη είναι αυτοί που δεν κάνουν τίποτα. Να βάζω τον πήχη ψηλά και μονίμως να κοιτάμε πώς μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι, είναι μια στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν, αλλά το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην ασφάλεια κάποιων δημοσκοπήσεων και να καταλάβουμε αν κάπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα.»

Για τη μεσαία τάξη και τη δήλωση Τσίπρα:

«Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται η μεσαία τάξη πολύ καλά. Μείωση φόρου στα ακίνητα στις επιχειρήσεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Τη μεσαία τάξη αφορούν όλα αυτά. Επιστρέφουμε στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη που τη διέλυσε με ιδεολογική εμμονή».

Για τον λιγνίτη:

«Ο λιγνίτης που ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα και είχαμε δίκαιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση. Έχουμε πλήρη αίσθηση και του κατεπείγοντος της μετάβασης για να πείσουμε ότι το μέλλον μετά τον λιγνίτη είναι καλύτερο. Δεν μπορούμε να λέμε όχι στον λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες όταν θα είμαστε εξαρτημένοι από τον άνεμο. Ζητώ σοβαρότητα, κατανοώ το άγχος των ανθρώπων, αλλά τελικά η πορεία θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα».

Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού:

«Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα. Δεν θεωρώ το φαινόμενο τόσο μαζικό, αλλά μερικές φορές η δημοσιοποίηση των ονομάτων, η χλεύη των συναδέλφων ίσως να είναι πιο αποτρεπτική από μια αυστηρή πειθαρχική ποινή ή από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία είναι διχασμένη. Είναι μια αντικειμενική διατύπωση που αφορά τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται το κόμμα της αντιπολίτευσης.»

Για το σχέδιο για τις πυρκαγιές:

«Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείτο πριν από τις πυρκαγιές. Η τεχνογνωσία υπάρχει, το σχέδιο υπάρχει και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας υπάρχουν. Κάπου στις διαπραγματεύσεις βρέθηκε ο φτωχός συγγενής, κόπηκαν οι πόροι από το RescEu. Θέλουμε να αγοράσουμε καινούργια καναμντέρ, θα ήταν πιο συμφέρουσα να αγοράσουμε περισσότερα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα πάρει όμως 3-4 χρόνια μέχρι να αγοράσουμε αεροπλάνα. Θα νοικιάσουμε μέχρι τότε μικρά αεροπλάνα. Θα πρέπει να πετύχουμε περισσότερες συνεργασίες με άλλες χώρες. Αναφέρω κάποια παραδείγματα.»

Για το μεταναστευτικό και τα νησιά πρώτης υποδοχής:

«Κατ' αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

Για τη δυσκολότερη στιγμή της θητείας του:

«Πέρσι τον Αύγουστο ήταν δύσκολα με την Τουρκία. Συναισθηματικά πιο δύσκολη ήταν φέτος με τις πυρκαγιές. Πρέπει να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις αποτελεσματικά. Κάθε κρίση μας κάνει πιο δυνατούς, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ήμασταν συνολικά ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί και όπου χρειάστηκε πήραμε άμεσα αποφάσεις».

Για το αν αρκούν τα μέτρα για τις ανατιμήσεις και αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα:

«Να χωνέψουμε πρώτα τα μέτρα; Δεν είναι απλά ένας κατάλογος μέτρων. Η λογική είναι απλή, όσο η οικονομία αναπτύσσεται θα πρέπει το μέρισμα του πλούτου να το καρπώνονται όλοι. Οι μεγαλύτερες αδικίες είναι στους μακροχρόνια ανέργους. Ο πλούτος θα αναδιανέμεται, ας δούμε ποια θα είναι η δημοσιονομική κατάληξη στο τέλος του έτους και θα δούμε πώς θα κινηθούμε και το 2022».

Για τα χρέη της ΝΔ και αν θα αποπληρωθούν πλήρως:

«Θα σας παραπέμψω στην ανακοίνωση της ΝΔ όπου εξηγούμε την οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε πώς έχουμε ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ΝΔ. Άλλωστε όλα αυτά σας είναι γνωστά και δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβουμε».

Για τον τουρισμό και τους στόχους της επόμενης χρονιάς:

«Προσβλέπουμε σε μια πολύ καλή χρονιά και το 2022. Θα πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τον χειμερινό τουρισμό, να εκμεταλλευτούμε την ομορφιά της χώρας 12 μήνες τον χρόνο».

Για τους αντιεμβολιαστές και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:

«Είπα ότι δεν αποκλείω να επεκτείνουμε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ελπίζω να πάμε καλύτερα από ό,τι πήγαμε τον Αύγουστο. Δεν είναι κάτι που αποκλείω αλλά δεν είναι στις άμεσες προθέσεις μου». 


Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)