«Θα κοινοποιήσουμε με εξώδικο την κινητοποίηση της Τετάρτης», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χόντζογλου, μιλώντας στο Open. «Το εξώδικο θα κοινοποιηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα που έστειλε τα μηνύματα στους 211 συναδέλφους μας για κατάργηση των συμβάσεών τους και μετατροπή τους σε εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά και στη ΓΣΕΒΕΕ ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο» πρόσθεσε.

«Ζούμε τα απόνερα του νόμου Χατζηδάκη, αν δείτε το άρθρο 69 είναι φωτογραφία αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η συγκεκριμένη εταιρεία. Μιλάμε για μια εταιρεία που μέσα στην κρίση της πανδημίας εκτόξευσε τα κέρδη της, πάνω από 120 εκατ. ευρώ κέρδη, όχι τζίρο. Μιλάμε για τους εργαζόμενους, που τα τελευταία τρία χρόνια μετράμε ένα νεκρό κάθε μήνα, είναι πολύ επισφαλής η εργασία τους -και είναι τρία χρόνια τώρα με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις», όπως τόνισε ο ίδιος. «Θα κινηθούμε δικαστικά κατά της πλατφόρμας, θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό μέσο και κάθε συνδικαλιστικό μέσο για να σταματήσει αυτό το αίσχος, γιατί περί αίσχους πρόκειται. Ζητούμε υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου για τους συναδέλφους και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει ο διάλογος για να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο», συνέχισε.

Οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους διανομείς που μέχρι σήμερα εργάζονταν με σύμβαση σε άλλους εργοδότες είναι τεράστιες μετά την ψήφιση του νόμου. Όπως είπε ο κ. Χόντζογλου, «την Παρασκευή που πέρασε, λίγο πριν ανακαλύψουμε το θέμα με την e-food, είχαμε 13 απολύσεις διανομέων σε οργανωμένη αλυσίδα ταχυφαγείου στο Παγκράτι. Η αιτιολογία ήταν ότι το τμήμα καταργείται λόγω έναρξης συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία. Είναι ντόμινο εξελίξεων αυτό που συμβαίνει στον κλάδο, ειδικά των διανομέων. Ζούμε το δικό μας Uber αυτή την στιγμή».

 

Μπαράζ δράσεων από σήμερα Δευτέρα

Η αυλαία των κινητοποιήσεων ανοίγει από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία όπου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας μεταξύ 10.00 και 14.00 για τους εργαζόμενους διανομείς της efood προαναγγέλλοντας παράλληλα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στην Αττική. Συγκεκριμένα το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου για Ταχυμεταφορείς (courier), Ταχυδιανομείς (delivery) και Υπαλλήλους Εξωτερικών Εργασιών με Δίκυκλο (Σ.Β.Ε.Ο.Δ) αποφάσισαν από κοινού να προκηρύξουν προειδοποιητική στάση εργασίας μεταξύ 12.00 και 16.00 και μοτοπορεία που θα ξεκινήσει απ’ τα Προπύλαια για να καταλήξει στα κεντρικά γραφεία της efood στο Ηράκλειο Αττικής.

Το επίμαχο άρθρο του αντιεργατικού νόμου Χατζηδάκη 4808/2021 στο οποίο αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο κ. Χόντζογλου, προβλέπει τα παρακάτω:

Άρθρο 69

Συμβατική σχέση ψηφιακών πλατφορμών με παρόχους υπηρεσιών

  1. Οι ψηφιακές πλατφόρμες συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.
  2. Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά:

α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται, ακόμη και αν η ψηφιακή πλατφόρμα αξιώνει οι υπεργολάβοι και υποκατάστατοι του παρόχου υπηρεσιών να έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση ή να φέρουν στολή ή να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να έχουν τύχει των κατάλληλων εξετάσεων υγείας και γενικότερα να συμμορφώνονται προς τους γενικούς όρους παροχής υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών, που συνδέονται συμβατικώς με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

β) Να επιλέγει τα διάφορα έργα που η ψηφιακή πλατφόρμα του προτείνει να αναλάβει ή να θέτει μονομερώς ο ίδιος τον μέγιστο αριθμό τέτοιων έργων που εκάστοτε θα αναλαμβάνει, ο οποίος μπορεί και να μεταβάλλεται, υπό την προϋπόθεση ότι πάντοτε καθορίζεται μονομερώς από τον ίδιο.

γ) Να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του προς οποιονδήποτε τρίτο ή να εκτελεί έργα για οποιονδήποτε τρίτο, συμπεριλαμβανομένων ανταγωνιστών της ψηφιακής πλατφόρμας.

δ) Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, εντός δεδομένων χρονικών πλαισίων, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες και όχι με βάση τα συμφέροντα της ψηφιακής πλατφόρμας.