Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Άλλη μία ανοικτή «πληγή» - μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου - έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση με τη σωρεία προβλημάτων που αφήνει στο διάβα της η κακοκαιρία «Μπάλλος» σε πολλές περιοχές της χώρας και φυσικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής που «χτυπήθηκε» με ένταση.
Το κυβερνητικό επιτελείο, όπως και το καλοκαίρι, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και θα είχε κερδίσει σε απόλυτο βαθμό το στοίχημα, αν δεν είχε χάσει τη ζωή του ένας 69χρονος κτηνοτρόφος στην Εύβοια.
Εκ των υστέρων, κάποιοι επέκριναν τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πρωτόγνωρη εισήγησή του να απαγορευτεί η κυκλοφορία στον Κηφισό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και να μην λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας. Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για την ορθότητα των παραπάνω αποφάσεων, καθώς αν τα φαινόμενα είχαν χθες την ίδια ένταση με την Πέμπτη, θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για τους πολίτες.
Χαρακτηριστικά χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «η χώρα αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει- ένα πολύ επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο με τεράστιους όγκους νερού να πέφτουν σε λίγες ώρες σε συγκεκριμένες περιοχές. Μόνο στο Λεκανοπέδιο -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- έπεσαν την Πέμπτη 30 εκατομμύρια τόνοι νερού» τόνιζαν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά.
Αυτά που κυρίως απασχολούν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι ο πολιτικός αντίκτυπος από την εικόνα εγκατάλειψης πολλών κρίσιμων έργων υποδομών σε πολλές περιοχές της χώρας και από τη γενικευμένη εντύπωση ότι η χώρα είναι και δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, ότι θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετα, έκτακτα κονδύλια για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες πολιτών.
Το κυβερνητικό επιτελείο είχε ρίξει το βάρος της προσοχής στις περιοχές της Αττικής που κάηκαν το καλοκαίρι και στην Εύβοια. Ο «Μπάλλος», ωστόσο, «ξήλωσε» μέσα σε λίγες ώρες στο πέρασμά του και την παραμικρή ένδειξη έγκαιρης και αποτελεσματικής προετοιμασίας για την κακοκαιρία. Κάτι, που είναι προφανές ότι προκάλεσε εκνευρισμό στους κυβερνητικούς επιτελείς.
Η κυβέρνηση έβαλε από χθες στο κάδρο των ευθυνών την Αυτοδιοίκηση, ενώ το πρώτο βόλι που «έφυγε» από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, στόχευσε στον γαλάζιο περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη. «Είναι απογοητευτική η εικόνα στην Αττική σε ορισμένα σημεία και ότι για την κατάσταση στο Φάληρο, τα προβλήματα οφείλονται στα έργα. Τα φράγματα που είχαν φτιάξει οι ανάδοχοι έσπασαν και προκάλεσαν τα προβλήματα και αυτά και είναι κάτι που πρέπει να το δουν η Περιφέρεια και ο ανάδοχος. Η κατάσταση στον Κηφισό, το Μαρκόπουλο και αλλού είναι απογοητευτική», είπε ο κ. Πέτσας.
«Φαντάζομαι η Περιφέρεια σε αυτά που της αναλογούν θα δώσει εξηγήσεις» δήλωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Alpha 989).
Ο μεγάλος πονοκέφαλος, πάντως, για την κυβέρνηση, εκτός από τις πολιτικές εντυπώσεις, είναι η έμπρακτη στήριξη των πληγέντων πολιτών, επαγγελματιών και αγροτών σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, από κοινού με το οικονομικό επιτελείο και τους συναρμοδίους υπουργούς, αναζητούν πόρους και «εργαλεία» για τη στήριξη των πλημμυροπαθών, Πάντα, βέβαια, έχοντας κατά νου ότι είναι ακόμα φθινόπωρο και ότι το "πουγκί" είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και ήδη με τις ζημιές στην Εύβοια και αλλού, έχουν τεθεί σε κίνδυνο οι κοινωνικές παροχές που δρομολογούσε η κυβέρνηση για τα τέλη της χρονιάς.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου