Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Μητσοτάκης: Η Μέρκελ ήταν η φωνή της λογικής, άδικη κάποιες φορές όμως καθοριστική

Μητσοτάκης: Η Μέρκελ ήταν η φωνή της λογικής, άδικη κάποιες φορές όμως καθοριστική

 

Ο Κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Α.Μέρκελ για την καταστροφή της Ελλάδας: «Σας ευχαριστώ για όλα»

«Η Ελλάδα ωρίμασε από το μνημόνια - Φωνή της λογικής η Α.Μέρκελ, η Αθήνα σας περιμένει πάντα ως φίλη»

 
 
Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι αναφορές στην λιτότητα και την Τουρκία.

Με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος διένυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας» που «Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χ. Κολ».

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή 'Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».

«Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Περασμένα «ναι», ξεχασμένα «όχι»

Η Άνγκελα Μέρκελ αν και αναγνώρισε πως υπήρξε μέρος του προβλήματος στον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας μας δεν βρήκε το σθένος να ζητήσει μια συγγνώμη ή να κάνει μια πρόταση για να διορθωθεί το λάθος.

Με αυτοκριτική διάθεση και συμπόνοια αλλά χωρίς λέξη για τα όσα προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας υπό την πίεση της Γερμανίας η τελευταία επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ με την ιδιότητα της καγκελαρίου στην Αθήνα.

Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ξεκίνησε την εισαγωγική της τοποθέτηση με γκάφα συνδέοντας την επέτειο του «όχι» με το 1821.

Αναγνώρισε «την επιβάρυνση της Ελλάδας» τα χρόνια των μνημονίων ωστόσο δεν είπε τίποτα για τον τρόπο που θα διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος παρά μόνο ότι «καταφέραμε στο τέλος να βρούμε ένα κοινό βηματισμό» προκειμένου «να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

Εξήγησε πόσο ευάλωτο ήταν το κοινό μας νόμισμα την περίοδο της κρίσης «ειδικά για τις χώρες με υψηλότερο χρέος» αλλά ξέχασε τις ευάλωτες τράπεζες της Ευρώπης που χρειάστηκαν δημόσιο χρήμα για να στηριχθούν και να μην καταρρεύσουν.

«Ήμουν αυτή που πίεσε πολύ την ελληνική κοινωνία»

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ/EUROKINISSI

«Ως ομοσπονδιακή καγκελάριος ήμουν αυτή που πίεσε πολύ την ελληνική κοινωνία γιατί απαίτησα πολλά» ανέφερε λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ινστιτούτο Γκαίτε, μιλώντας στους σπουδαστές.

«Βρίσκομαι εδώ για να μάθω πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι η αποχαιρετιστήρια επίσκεψή μου» συμπλήρωσε γνωρίζοντας και η ίδια καλά τα τραύματα που προκάλεσαν τα μνημόνια στη χώρα μας.

 Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr & efsyn.gr (video: youtube.com)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)