Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Ελλείψεις γιατρών και φαρμάκων, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Κραυγές αγωνίας από το ΕΣΥ

Κορονοϊός: Ελλείψεις γιατρών και φαρμάκων, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Κραυγές αγωνίας από το ΕΣΥ

 
 
«Χρειαζόμαστε επειγόντως γιατρούς και φάρμακα. Επικίνδυνη η κατάσταση για τους νοσηλευμένους ασθενείς με κορονοϊό».

Την ίδια στιγμή που ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει 3.937 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, 54 νέους θανάτους από την COVID-19 και 354 ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) καταρρέει.

Την ήδη αυξημένη ανησυχία εντείνει περαιτέρω το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα νούμερα προέκυψαν ύστερα από τη διενέργεια ελάχιστων ελέγχων. Ειδικότερα, τη Δευτέρα έγιναν μόλις 76.793 τεστ (PCR: 5.970, RAPID: 70.823).

Καθημερινώς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοινώνει ότι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωνέμοι σε απλώς θαλάμους αντί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διότι πολλά νοσοκομεία έχουν πάψει να έχουν ελεύθερες.

Βαρέως νοσούντες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ (τρεις κατέληξαν στο ΑΧΕΠΑ την περασμένη εβδομάδα, κατά την ΠΟΕΔΗΝ), καθώς τα εν λόγω νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν λυγίσει πάρα πολύ σημαντικά. Όμως, τα τεράστια προβλήματα δεν είναι μόνον αυτά. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου.

Ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, ανήρτησε τις καταγγελίες και την αγωνιώδη έκκληση που απευθύνει το υγειονομικό προσωπικό του εν λόγω νοσοκομείου. 

 

«Χρειαζόμαστε επειγόντως γιατρούς και φάρμακα. Επικίνδυνη η κατάσταση για τους 90 (ενενήντα) νοσηλευόμενους ασθενείς πάσχοντες από COVID», υπογραμμίζουν:

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Προειδοποιούν πως, εάν δεν ενισχυθεί το ΕΣΥ και δεν παρθούν μέτρα, τότε είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε άλλον έναν «μαύρο» Νοέμβρη. Άλλοι επισημαίνουν το γεγονός ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων, ειδικά στις κρίσιμες ηλικίες, είναι ιδιαιτέρως μικρό εν συγκρίσει με των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι τραγική, ενόσω το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκεντρώνει 710 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 490 και η Θεσσαλονίκη 623. «Βράζει» ξανά η Λάρισα με 273, ενώ στον Έβρο εντοπίστηκαν 118 νέα περιστατικά COVID, γεγονός που προκαλεί πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία.

  • «Χωρίς αναισθησιολόγους η Βόρεια Ελλάδα, τέλος οι ΜΕΘ»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνει κατηγορηματικώς:

«Η επιμονή της κυβέρνησης στο λάθος των αναστολών εργασίας, οδήγησε ήδη σε αδιέξοδο τα nοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού λειτουργούν οι μισές ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο ΑΧΕΠΑ 4 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ. Ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στους θαλάμους χωρίς τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη για τη ζωή μέσα από ΜΕΘ».

«Χάνονται κάπου 40 ασθενείς την ημέρα. Να δώσουν στοιχεία. Πόσοι σε ΜΕΘ και πόσοι εκτός; Στο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν 15 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού. Γεμάτες. 4 διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους. Στο Παπανικολάου 30 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού γεμάτες. Περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι για να μεταφέρουν άλλον ασθενή. Για τα γενικά περιστατικά λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ με 4 γιατρούς εκ των οποίων ο ένας είναι εντατικολόγος. Από την πίεση δήλωσε παραίτηση. Μεγάλα χειρουργεία δεν μπαίνουν λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ», διευκρινίζει.

«Στο Παπαγεωργίου λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού γεμάτες και υπάρχουν τρεις σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ σε επικουρική ΜΑΦ. Το Ιπποκράτειο γεμάτο με 15 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού. Απόγνωση. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αυξάνουν. Οι αναστολές εργασίας 750 συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη αποδιοργάνωσαν τα νοσοκομεία. Μεταξύ των 1.000 αναστολών στη Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται και 230 συνάδελφοι ειδικευμένοι στις ΜΕΘ», εξηγεί.

«Χωρίς αναισθησιολόγους τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας. Χαρακτηριστικό του μείζονος προβλήματος των ελλείψεων προσωπικού είναι το επείγον και αγωνιώδες έγγραφο της 4ης ΥΠΕ προς τα νοσοκομεία Δράμας, Σερρών, Κομοτηνής, Ξάνθης να εκπαιδευτούν γιατροί άλλων ειδικοτήτων στη διασωλήνωση ασθενών λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων», προσθέτει.

«Να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοί που βρίσκονται σε αναστολή με δύο rapid test την εβδομάδα. Όπως συμβαίνει και με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που εξαιρέθηκαν του εμβολιασμού από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Συνοδοί ασθενών σουλατσάρουν στους θαλάμους ανεμβολίαστοι με ένα αρνητικό rapid test», καταλήγει. 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)