Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Foreign Policy: Πολύ άρρωστος ο Ερντογάν για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας

 

 

Στο «στόχαστρο» του διεθνούς Τύπου έχει μπει η υγεία του προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις έντονες φήμες που προκάλεσαν περιστατικά αδιαθεσίας και αδυναμίας σε δημόσιες εμφανίσεις του.


Μάλιστα δημοσίευμα της έγκυρης  πολιτικής επιθεώρησης  Foreign Policy  αμφισβητεί αν ο Ερντογάν είναι ικαντός να ηγείται της Τουρκίας

Ο αρθογράφος Steven A. Cook, αναφέρει πως  “ο Ερντογάν μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτος πριν από το 2023, όχι όμως με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή”.

Τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε μια σειρά βίντεο στα οποία ο Τούρκος ηγέτης δεν φαινόταν καλά στην υγεία του. Σε ένα κλιπ μάλιστα ο πρόεδρος της γείτονος φαίνεται να χρειάζεται τη βοήθεια της γυναίκας του.

Σε ένα άλλο, φαίνεται  να δυσκολεύεται να περπατήσει στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και, σε ένα τρίτο βίντεο που έλαβε μεγάλη προσοχή τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν φαίνεται να μπερδεύει τα λόγια του κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού χαιρετισμού για τα μέλη του ΑΚΡ.

Παρά τις εικόνες και τις φήμες που κυκλοφορούν στην Τουρκία για αναπνευστικά προβλήματα και εμφύτευση εσωτερικού απινιδωτή το άρθρο επισημαίνει ότι μπορεί να είναι απλά συμπτώσεις ή διαρροές από πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Steven A. Cook, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει και τις προβλέψεις του τουρκικού Συντάγματος σε περίπτωση που ο πρόεδρος της χώρας βρεθεί σε αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με το άρθρο 106 ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θα αναλάβει τις ευθύνες και τις εξουσίες που έχει τώρα ο Ερντογάν μέχρι να γίνουν εκλογές (σε 45 ημέρες) και να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος.


    Πηγή: HJ με πληροφορίες από Foreign Policy, Steven A. Cook

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)