Με μελανά γράμματα και οργισμένο λόγο περιγράφουν νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την κατάσταση που βιώνουν εν μέσω γενικού συναγερμού για την πανδημία. Εκτοξεύουν σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και ζητούν να κάνει όσα έχει υποσχεθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Με ανακοινώσεις τους, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, η ΟΕΝΓΕ, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν» επισημαίνουν ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη με πέρυσι, τα προβλήματα αντί να λύνονται διογκώνονται.
«Να αναλάβουν τώρα τις εγκληματικές τους ευθύνες»
Δριμεία είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, που επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αριθμοί και στατιστική! Να αναλάβουν τώρα τις εγκληματικές τους ευθύνες για τις ζωές που χάνονται», σημειώνοντας ότι πάλι επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη με πέρυσι σε βάρος των ασθενών.
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο απροχώρητο, αποδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή που με ευθύνη της Κυβέρνησης και των Διοικήσεων όχι απλά παρέμειναν αλλά διογκώθηκαν. Το τελευταίο παράδειγμα της μετατροπής του ΓΝΘ Αγ. Παύλου σε μονοθεματικό νοσοκομείο για ασθενείς Covid, αφήνοντας όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη χωρίς νοσοκομείο για όλες τις άλλες παθήσεις, είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της μη λήψης των αναγκαίων μέτρων από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας», σημειώνουν και επισυνάπτουν έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τα έγγραφα αυτά «πάνω από όλα αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των Διοικήσεων ΥΠΕ και νοσοκομείων που έχουν αφήσει αθωράκιστο το ΕΣΥ. Τις ευθύνες τους που δεν έκαναν πράξη τα αυτονόητα που ζητούσαν τα σωματεία των υγειονομικών για την ενίσχυσή του».
Και προσθέτουν ότι οι «υγειονομικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί έχουμε χρέος στη ζωή».
Το πρώτο έγγραφο είναι επιστολή των γιατρών Covid του «Ιπποκράτειου» προς την 4η ΥΠΕ, όπου ενημερώνουν για την «ελλιπέστατη στελέχωση των κλινικών Covid και την επισφαλή λειτουργία τους και ως επακόλουθο της απουσίας ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από μέρους σας, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή εφημερία αναπτύχθηκε τρίτη πτέρυγα Covid, ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των εισαγωγών, επανερχόμαστε για να σας ζητήσουμε να λάβετε εντός της ημέρα τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν:
1) την ομαλή πρωινή λειτουργία των κλινικών για την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης και διακίνησης των ασθενών (στελέχωση με επαρκή αριθμό ειδικών και ειδικευόμενων καθώς και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητική υποστήριξη και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό)
2) την ασφαλή εφημέρευση, που κατ΄ ελάχιστον απαιτεί την παρουσία ενός ειδικού, ενός ειδικευόμενου παθολογικής ειδικότητας και ενός βοηθητικού ειδικευόμενου ανά πτέρυγα».
Το άλλο έγγραφο είναι η επιστολή του προσωπικού και της διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Παπανικολάου», προς το υπουργείο Υγείας και την 3η ΥΠΕ, με αφορμή την απόφαση να ανασταλεί προσωρινά το τμήμα νοσηλείας της κλινικής λόγω μετακίνησης του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής σε δομές Covid (κλινικές Covid, ΜΕΘ).
Στην επιστολή τους προειδοποιούν για τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες από τη διακοπή της της ψυχοθεραπευτικής σχέσης ψυχοθεραπευόμενου - ψυχοθεραπευτή, όπως αυτά διαπιστώθηκαν και πέρυσι όταν ανεστάλη και πάλι η λειτουργία της.
«Παρατηρήσαμε περισσότερες υποτροπές λόγω της μειωμένης συμμόρφωσης, περισσότερες και πιο μακροχρόνιες νοσηλείες, αύξηση χρήσης αλκοόλ και ουσιών, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας προς συζύγους και τέκνα, αύξηση αυτοκτονικότητας και αύξηση ετεροεπιθετικότητας και ανθρωποκτονιών» αναφέρουν οι εργαζόμενοι της κλινικής.
Κίνδυνος κατάρρευσης στο «Αττικόν»
Δραματική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με τους εργαζόμενους στην ανακοίνωσή τους να κάνουν λόγο για για νοσηλεία ασθενών σε ράντζα, μη επαρκή χρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού. Εξαγγέλλουν επίσης κινητοποίηση από την έναρξη της γενικής εφημερίας την Τρίτη 16/11 στις 8 το πρωί, ώστε να σταματήσει η νοσηλεία ασθενών σε ράντζα στου διαδρόμους του νοσοκομείου.
Θυμίζουν τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2019, ότι περιέγραφε την κατάσταση στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι «δεν είναι αντάξια ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Ελλάδα του 2019. Ράντζα στους διαδρόμους, λίγοι νοσηλευτές, εξοπλισμός ο οποίος δεν δουλεύει. Ένα νοσοκομείο κόσμημα σε μια δύσκολη περιοχή της Αττικής, το οποίο δυστυχώς ακολουθεί μια πτωτική πορεία».
Και σημειώνουν ότι «δυστυχώς, κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της περιγραφείσας από τον πρωθυπουργό κατάστασης δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα. Αντίθετα η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Οι ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου», ενώ εν μέσω πανδημίας, «η υπερπλήρωση του νοσοκομείου με νοσηλεία αριθμού ασθενών που φτάνει το 150% των κανονικών κλινών του νοσοκομείου είναι επικίνδυνη, τροφοδοτεί κύματα ενδονοσοκομειακής διασποράς κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, οδηγεί σε αδυναμία παροχής των απαιτούμενων υπηρεσιών μας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εξουθενωμένου προσωπικού».
«Καλούμε όλους τους υπεύθυνους για άμεση λήψη μέτρων ώστε να σταματήσει η νοσηλεία των συμπολιτών μας σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου που προσβάλει κάθε στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Καλούμε επίσης τους υπευθύνους σε άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο του. Καλούμε τέλος του υπευθύνους στην άμεση κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», προσθέτουν.
ΟΕΝΓΕ: Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη;
Σκληρή είναι και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία μιλά για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» και βαριές ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας:
- Βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και φορητούς αναπνευστήρες πεθαίνουν καθημερινά, περιμένοντας μάταια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ (99 στην επίσημη λίστα αναμονής ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ στις 11/11/21),
- Τα ράντζα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία μετά από κάθε εφημερία, δεκάδες ασθενείς παραμένουν ώρες μετά το κλείσιμο της γενικής εφημερίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών γιατί και τα ράντζα εξαντλούνται,
- Η επίσκεψη των γιατρών ξεκινάει το πρωί και τελειώνει το βράδυ, σε πολλά νοσοκομεία (π.χ. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) εφημερεύει μόνο ένας γιατρός για 50, 100 ακόμα και για 120 ασθενείς, το λιγοστό εξουθενωμένο προσωπικό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όριά του.
«Και όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί με θράσος να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη; Στους πόσους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ; Στα πόσα ράντζα;» προσθέτουν.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης βαριές, και εξηγούν γιατί:
- Δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ. Γιατί ΜΕΘ είναι ξεχωριστός χώρος νοσηλείας με γιατρούς και νοσηλευτές παρόντες 24 ώρες το 24ώρο.
- Οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών που διατυμπανίζουν ότι έγιναν ΔΕΝ έχουν γίνει. Είναι προκηρύξεις για τις οποίες οι κρίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
- Οι 2.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανανεώσεις συμβάσεων συναδέλφων που τους κρατάνε όμηρους.
Το ΕΣΥ καταρρέει, οι μπίζνες με ιδιώτες ανθούν
Μέσα σε αυτή την κατάσταση κι ενώ οι καταγγελίες είναι καθημερινές και οι εφημερίες αποτελούν έναν πραγματικό εφιάλτη, η κυβέρνηση παίζει καθυστερήσεις στο ζήτημα επίταξης των ιδιωτών γιατρών, όμως παραμένει σε... αγαστή συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές προσφέροντας άφθονο κρατικό χρήμα.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου