Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Στο «κόκκινο» ακόμη και χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

Στο «κόκκινο» ακόμη και χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

 
 
Επιμέλεια: Βασίλη Σκουρή

 Δεν αρκούν οι εμβολιασμοί για συλλογική προστασία, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι - Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης».

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που εκθέτει εκείνους που για λόγους επικοινωνίας μιλούν για «πανδημία ανεμβολίαστων», υπονομεύοντας στην ουσία και το μεγάλο όπλο που είναι το εμβόλιο, δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης» του Σαββατοκύριακου.

Η στήλη το αναδημοσιεύει και σας προτρέπει να το διαβάσετε:

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα κρούσματα της Covid-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ δεν έχει μπει ακόμη ο χειμώνας, με τη νέα έξαρση να αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι από μόνοι τους οι εμβολιασμοί δεν αρκούν, αντίθετα χρειάζονται και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των λαών, με έμφαση στους χώρους μεγάλης διασποράς, μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, μαζί με ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα.

«Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία»

Την ανησυχία από την εξάπλωση της πανδημίας, παρά τους εμβολιασμούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αποτυπώνουν παρεμβάσεις ειδικών, όπως του επικεφαλής επιδημιολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Charite» στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία».

Όπως σημειώνει ο Γερμανός επιδημιολόγος, «έχουμε μια πανδημία στην οποία συμβάλλουν όλοι - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, αν και λίγο λιγότερο». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο η ενισχυτική δόση δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα», «είναι βέβαιο ότι χρειάζονται μέτρα για τον περιορισμό των επαφών» και «να αποφεύγονται μεγάλες ομάδες σε κλειστούς χώρους».

Η περίπτωση της Δανίας

Η Δανία έγινε το καλοκαίρι μια από τις πρώτες χώρες που επέστρεψαν στην «κανονικότητα» και δύο μήνες έζησε «χωρίς κορονοϊό», με την κυβέρνηση να δηλώνει τότε πως η Covid-19 δεν αποτελούσε πλέον «μια ασθένεια που συνιστά κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Στη σκανδιναβική χώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 88,3% των ενηλίκων και το 85,9% των άνω των 12 ετών.

Το τελευταίο διάστημα, με πληθυσμό περίπου 5,8 εκατ., καταγράφεται ξανά μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία, κατά μέσο όρο 2.000 - 3.000 τη μέρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, όχι μόνο έχουν χαλαρώσει και αυτά τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης αλλά επιπλέον τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση με την έναρξη της πανδημίας: Περικοπές, διαχρονικές ελλείψεις, ιδιωτικοποιήσεις δομών και υπηρεσιών.

«Ήδη τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και το προσωπικό τρέχει. Εντούτοις, δεν έχουμε την αντοχή που είχαμε στο παρελθόν, διότι ασκείται πίεση εδώ και καιρό», τόνισε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας, Σ. Μπρόστρεμ, περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Η Ολλανδία θα επιβάλει από αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο μερικό lockdown στη Δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την εξάπλωση ενός νέου κύματος της Covid-19. Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία, αφού στο όνομα του ότι το 85% των ενηλίκων εμβολιάστηκε, έπαψαν τα όποια μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 16.264 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, και 26 θάνατοι.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν για πρώτη φορά πάνω από 50.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 235 θάνατοι, με εμβολιασμένο λίγο πάνω από το 67% του πληθυσμού. 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)