Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Η Pfizer δίνει την πατέντα για το χάπι για τον κορονοϊό, όχι για το εμβόλιο

Η Pfizer δίνει την πατέντα για το χάπι για τον κορονοϊό, όχι για το εμβόλιο 
Την πατέντα για το χάπι δίνει η Pfizer για παραγωγή γενοσήμου σε 95 χώρες. Η εταιρεία δέχεται πίεση γιατί δεν δίνει την πατέντα του εμβολίου.  
Αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της οι πωλήσεις του εμβολίου θα φτάσουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η Pfizer, κατέληξε σε συμφωνία αδειοδότησης που θα επιτρέψει σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες, να παράγουν γενόσημα του χαπιού κατά του Covid19 σε φθηνές εκδόσεις σε 95 χώρες, ώστε να εξυπηρετηθούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Η Pfizer ακολούθησε το παράδειγμα της Merck και ανακοίνωσε σε συμφωνία αδειοδότησης με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Medicines Patent Pool για να επεκτείνει την πρόσβαση χαμηλού κόστους στο αντιικό της χάπι Covid-19 σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να μοιραστεί την τεχνολογία πίσω από ένα ιατρικό προϊόν Covid-19, σε αντίθεση με την άρνησή της να χορηγήσει άδεια χρήσης του εμβολίου της σε κατασκευαστές γενόσημων.

Η συμφωνία χωρίς δικαιώματα με την MPP θα ενισχύσει τις παγκόσμιες προμήθειες του αντιικού χαπιού της Pfizer, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τον ιό κατά σχεδόν 90 τοις εκατό σε δοκιμές τελικού σταδίου.

Οι κατασκευαστές γενόσημων θα μπορούν πλέον να παράγουν το φάρμακο πριν από την έγκρισή του από τις ρυθμιστικές αρχές για να επιταχύνουν την προμήθεια του σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, είπαν οι ειδικοί.
«Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι - ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τις περιστάσεις τους - έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την MPP για να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας για ισότητα», δήλωσε ο Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

Η Pfizer δέχεται πιέσεις λόγω της άρνησής της να μοιραστεί την τεχνολογία πίσω από το εμβόλιο Covid-19 που ανέπτυξε με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech. Έχει προβλέψει ότι οι πωλήσεις του εμβολίου θα φτάσουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)