Τα κρούσματα σήμερα σήμαναν συναγερμό στους ειδικούς, καθώς δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και μάλιστα σε ταχύτατο χρονικό διάστημα.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και την επίσημη έναρξη των εορτών, όπου αναμένεται έντονη κινητικότητα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι στα ύψη και καταγράφει σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτή την εβδομάδα ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 5.323, ενώ την προηγούμενη ήταν στα 4.547, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση 17%. Ταυτόχρονα, σήμερα τα κρούσματα είναι σχεδόν 3.000 περισσότερα, σε σχέση με εκείνα που εντοπίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή (4.766).
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι πρόκειται για ένα αρκετά ανησυχητικό στοιχείο, καθώς η αύξηση δεν οφείλεται (ακόμη) στη μετάλλαξη Ομικρον, η οποία αναμένεται να φέρει μεν «τσουνάμι» κρουσμάτων, αλλά μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα στα μέσα Ιανουαρίου.
Έτσι, ενισχύονται οι φόβοι πως είτε το νέο στέλεχος του ιού αρχίζει να κυριαρχεί από τώρα, οπότε θα βρει ανέτοιμα τα νοσοκομεία σε λίγες μέρες, είτε έχει περάσει το μήνυμα της χαλαρότητας, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται σωστά τα μέτρα.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα 24/12 «φλέγονται» από τα κρούσματα ακόμη 9 περιοχές -εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη- και είναι οι εξής:
- Κοζάνη: 189
- Ηράκλειο: 176
- Αχαΐα: 167
- Εύβοια: 144
- Λάρισα: 143
- Χανιά: 111
- Κέρκυρα: 103
- Αιτωλοακαρνανία: 102
- Σέρρες: 100
Αναλυτικά, ο πίνακας του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα ανά περιοχή:
Μετατοπίζεται το επίκεντρο της πανδημίας
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το επίκεντρο της πανδημίας αρχίζει να μετατοπίζεται, καθώς πλέον οι μολύνσεις δεν αυξάνονται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σε όλη την επικράτεια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι χάρτες του ECDC για τις 23/12, όπου σύμφωνα με τους δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη είναι ίσος ή κάτω από το 1%, παρά το γεγονός πως η πόλη «λύγισε» από τα κρούσματα.
Επίσης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως οι μολύνσεις παρουσιάζουν αυξητική τάση, ενώ μόνο σε δύο μέρες το ποσοστό φτάνει στο 42%.
Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε ότι:
«Την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε βελτίωση για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά. Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 8% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες δύο μέρες και σήμερα, παρατηρείται τάση επιδείνωσης, την οποία παρακολουθούμε στενά. Σήμερα είναι χαρακτηριστικό, ότι είδαμε περίπου 42% περισσότερες διαγνώσεις από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας».
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 37.000 ενεργά κρούσματα σε όλη την χώρα, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο, περιοχές που εντοπίστηκε η μετάλλαξη Ομικρον.
Ακόμη, παρατηρείται άνοδος των μολύνσεων στο λεκανοπέδιο και μάλιστα υπάρχει αύξηση 90% μόνο σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως οι ειδικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα για την εκτίναξη των κρουσμάτων, γιατί «είτε πίσω από την Δέλτα, κρύβεται η Ομικρον», είτε «οφείλεται σε συγχρωτισμό που δημιουργείται από τις γιορτές».
Νέο «μαύρο» ρεκόρ
Υπενθυμίζεται, πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, 7.665 νέα κρούσματα, 94 νεκρούς από κορονοϊό και 624 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, υπάρχει εκτίναξη μολύνσεων σε Αθήνα με 2.520 κρούσματα και στην Αττική με 3.433.
Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.665 , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.064.243 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.591 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 94, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.292 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 624 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 524 (83.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.708 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 342 (ημερήσια μεταβολή +9.62%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 324 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου