Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Έρχεται άμεσα η τέταρτη δόση: Έκτακτα σχέδια στην Ευρώπη για την Ομικρον

Έρχεται άμεσα η τέταρτη δόση: Έκτακτα σχέδια στην Ευρώπη για την Ομικρον

Άρχισε ήδη η συζήτηση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η έρευνα για τη μετάλλαξη Ομικρον που πυροδοτεί νέους σχεδιασμούς και τα μέτρα που παίρνουν οι Ευρωπαίοι στη σκιά της μεγάλης έξαρσης.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έδωσε το «σύνθημα»: «Προσωπικά, θα περίμενα μία τέταρτη δόση εμβολίου». Ωστόσο, δεν είναι αυτή η μόνη ένδειξη ότι συντομότερα από ότι περιμέναμε θα έρθουν εξελίξεις με τον εμβολιασμό.

Χθες, η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας έδωσε νέα στοιχεία έρευνας στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι η προστασία από τις ενισχυτικές δόσεις έναντι συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον αρχίζει να εξασθενεί μετά από περίπου 10 εβδομάδες, δηλαδή πριν ακόμα συμπληρωθούν τρεις μήνες από την τρίτη δόση.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ είναι ο πρώτος που άνοιξε το ντιμπέιτ που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη. Η συζήτηση όμως φέρνει και μεγάλα ερωτήματα: Υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τέταρτη δόση; Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι μια ακόμα ενισχυτική δόση επιδρά αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις; Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, επιστήμονας και καθηγητής Ιατρικής, λέει ότι «θα υπέθετε» ότι «θα ήταν απαραίτητο».

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ γίνεται για μία ακόμα φορά η χώρα που έχει το προβάδισμα και ξεκίνησε τη χορήγηση και άλλης δόσης στους άνω των 60 ετών και σε γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο.

Τα νέα μέτρα για την Ομικρον στην Ευρώπη

Στην Ολλανδία είναι σε γενικό lockdown τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στο Βέλγιο από 26 Δεκεμβρίου μπαίνουν σε μερικό lockdown και κλείνουν νυχτερινά κέντρα, ακυρώνουν συναυλίες, οι αγώνες διεξάγονται χωρίς την παρουσία κοινού. Μπαρ και εστιατόρια δεν κλείνουν, αλλά αλλάζουν ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11.

Στην Ιταλία επέστρεψε η μάσκα παντού, ενώ στη Γαλλία απαγορεύτηκαν τα μεγάλα πάρτι σε δημόσιους χώρους και τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην Πορτογαλία έκλεισαν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Οι υπαίθριες συναθροίσεις έχουν όριο μέχρι 10 άτομα.

Στη Δανία κλείνουν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφοι και εστιατόρια και μπαρ κλείνουν νωρίτερα. Στην Φινλανδία σταματούν την πώληση αλκοόλ στις 9 το βράδυ και κλείνουν τα μπαρ στις 10 την παραμονή των Χριστουγέννων. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)