Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Βουλή: «Πυρ ομαδόν» κατά Τσιάρα από τις δικαστικές ενώσεις

Βουλή: «Πυρ ομαδόν» κατά Τσιάρα από τις δικαστικές ενώσεις

Για μια ρύθμιση που επιφέρει πλήγμα στη δικαστική ανεξαρτησία μίλησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ ζήτησε από τον Κώστα Τσιάρα την απάλειψη της επίμαχης διάταξης.

Με «ένα στόμα, μια φωνή» οι δικαστικές ενώσεις διαφώνησαν, κατά την διάρκεια της ακρόασης των φορέων σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλης, με την ρύθμιση που φέρνει γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών, ζητώντας από τον Κώστα Τσιάρα την απάλειψη της επίμαχης διάταξης.

Ειδικότερα, «κόκκινη γραμμή» για τις δικαστικές ενώσεις αποτελεί το άρθρο 40 στο σχέδιο νόμου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, το οποίο προβλέπει τη βαθμολόγηση των εν ενεργεία δικαστών, αφού προηγηθεί η παρακολούθηση υποχρεωτικών επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Πλήγμα

Για μια ρύθμιση που επιφέρει πλήγμα στη δικαστική ανεξαρτησία μίλησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ αιχμές για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη άφησε και η Ένωση Εισαγγελέων. «Ο δικαστής κρίνεται από τις αποφάσεις και τα βουλεύματά του»επεσήμανε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Αυστηρή κριτική για την επίμαχη διάταξη άσκησαν και η Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και οι Δικαστικοί Λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μετά την «ομοβροντία» των αντιδράσεων που δέχτηκε μένει να φανεί αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κάνει πίσω για την επίμαχη διάταξη. Στην χθεσινή του τοποθέτηση πάντως ο υπουργός είχε υπεραμυνθεί της διάταξης στην συζήτηση του νομοθετήματος που επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών υποστηρίζοντας πως «αν οχυρώνεται κάποιος πίσω από μια συνδικαλιστική άποψη ή μια στείρα άρνηση, τότε η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο». Απαντώντας στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ο Κ. Τσιάρας σημείωσε πως πρόκειται για αξιολόγηση παρακολούθησης επιστημονικών σεμιναρίων που γίνονται επί οκτώ μέρες μέσα σε οκτώ χρόνια και όχι αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών».

«Αντιθεσμικό κρεσέντο»

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αντιθεσμικό κρεσέντο» επισημαίνει σε δήλωση του ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την Εθνική Σχολή Δικαστών.

«Ήδη, η χώρα διασύρεται διεθνώς, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και επισημαίνει σε επιστολή της ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται έξω από το κεκτημένο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει έστω και τώρα να ακούσει τις Ενώσεις Δικαστών και την Αντιπολίτευση, να σταματήσει τους πειραματισμούς και τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης και να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις μέσω των οποίων επιδιώκει να συστήσει ένα μοντέλο διαχρονικής καταστολής του ελεύθερου φρονήματος και της ανεξαρτησίας των Ελλήνων δικαστών» καταλήγει στη δήλωση του ο Θ. Ξανθόπουλος. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)