Στην αποκάλυψη ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να αποσύρει στρατιωτικά κλιμάκια από το Σαχέλ λόγω επικινδυνότητας, από τις αποστολές της ΕΕ και του ΟΗΕ, προχώρησε η Υπουργός Άμυνας της χώρας, Christine Lambrecht.
«Η Γερμανία δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο μεταφοράς της στρατιωτικής αποστολής της από το Μάλι σε άλλη χώρα, εάν ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, δήλωσε η Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht στην κυριακάτικη Bild. «Η ασφάλεια των στρατιωτών μας είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», σημείωσε η Υπουργός.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει αναπτύξει σχεδόν 1.500 στρατιώτες στο Μάλι ως μέρος της ειρηνευτικής αποστολής Minusma των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής της ΕΕ για την εκπαίδευση στρατιωτών από το Μάλι.
Η Γαλλία από την πλευρά της, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί για το θάνατο 53 Γάλλων στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ τα τελευταία έξι χρόνια, ετοιμάζεται επίσης να αποσύρει σημαντικό μέρος από τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στην περιοχή, τα οποία ωστόσο συμμετείχαν σε αμιγώς γαλλική αποστολή και όχι στο πλαίσιο της ΕΕ ή του ΟΗΕ.
Η γαλλική αποστολή στο Σαχέλ ξεκίνησε το 2013 για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών πυρήνων τζιχαντιστών στο βόρειο Μάλι. Το σύνολο των Γάλλων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή ανέρχονται σήμερα σε 5.000, ενώ μετά τις αντιδράσεις της γαλλικής κοινής γνώμης από τους θανάτους 53 στρατιωτών, ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε πλάνο μείωσης των Γάλλων στρατιωτών στο Σαχέλ σε 2.500 ως το 2023.
Την ίδια ώρα πάντως, η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει αντίθετη πορεία, αφού μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας κλιμακώνονται οι πιέσεις για αποστολή μάχιμου εκστρατευτικού σώματος στην πρώτη γραμμή στο Σαχέλ, όχι στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής της ΕΕ αλλά ως σώμα συνδρομής στις γαλλικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.
Μετά τη σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα κατά την ψηφοφορία της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε στις 30 Νοεμβρίου στην Όλγα Τρέμη και το newsbomb.gr πως εξετάζεται η αποστολή μάχιμων στρατευμάτων στην περιοχή του Σαχέλ: «Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή της πρώτης ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα».
Στις 17 Δεκεμβρίου η Λιθουανία ανακοίνωσε πως θα συνδράμει επίσης με 30 στρατιώτες στις γαλλικές δυνάμεις που επιχειρούν κατά τζιχαντιστών στο Μάλι.
Πηγή: ieidiseis.gr
Για τη Μακεδονία μας θα πάμε και στο Νότιο Πόλο να πολεμήσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Σαχέλ είναι ελληνικό.