Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Αυτό το ανέκδοτο με τα μέτρα κράτησε πολύ, πάρα πολύ: Λαός σε αφασία, κυβέρνηση σε αμηχανία

 

Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά, πάντα, την εισήγηση των ειδικών. Νέα μέτρα για να προστεθούν σε αυτά που ήρθαν πριν λίγες ημέρες και όλα μαζί δεν ήταν καν απαραίτητα πριν λίγες εβδομάδες.

Νέα μέτρα άτολμα και αστεία τα οποία προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μέτρα τα οποία δεν υπάρχει κανείς μηχανισμός για να ελεγχθεί η τήρησή τους. Μόνον δειγματοληπτικά ουσιαστικά και χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Γιατί η πραγματικότητα λέει ότι πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών αρνείται να τηρήσει οποιοδήποτε μέτρο αν δεν φοβάται για τις συνέπειες.

Εικόνες Θεσσαλονίκης (προφανώς το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με μαρτυρίες σχεδόν παντού)

Στους δρόμους της πόλης, παραμονή Χριστουγέννων, την ημέρα που αποφασίστηκε ότι η μάσκα θα είναι και πάλι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους περίπου οι μισοί όχι μόνον δεν την φορούσαν αλλά δεν την κρατούσαν καν.

Έστω για τα προσχήματα κάτω από το πηγούνι, στον αγκώνα. Κάπως.

Κανείς έλεγχος, κανένα πρόβλημα.

Στα καταστήματα, καφέ, εμπορικά κ.λπ. οι υπάλληλοι τηρούν με συνέπεια τα μέτρα και ζητούν και πιστοποιητικό και ταυτότητα (τις περισσότερες φορές).

Σε ένα καφέ στην Αριστοτέλους ένας κύριος με πολιτικά δηλώνει αστυνομία (προφανώς ήταν) και ελέγχει τους καθήμενους (και πολύ καλά κάνει).

Αυτά το πρωί. Το απόγευμα όμως, όλα αλλάζουν μαγικά.

Χιλιάδες πολίτες σε όλα και σε όλα τα καφέ και μπαρ του κέντρου της πόλης. Χωρίς μάσκες φυσικά, όρθιοι, με εκκωφαντική μουσική, ο ένας πάνω στον άλλο (κυριολεκτικά). Προφανώς υπό αυτές τις συνθήκες ούτε οι απαγορεύσεις τηρούνται ούτε κανείς υπάλληλος διανοείται να προσπαθήσει καν να διενεργήσει έλεγχο.

Εκείνος δε ο πρωινός αστυνομικός προφανώς έχει σχολάσει και ενδεχομένως βρίσκεται ανάμεσα στο πλήθος.

Ανήμερα Χριστούγεννα, από τις 10 το πρωί σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο πάνω στην Τσιμισκή δεκάδες άνθρωποι περιμένουν για να κάνουν rapid test. Προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι και κάπου θέλουν τα πάνε. Η ίδια εικόνα σε όλη την πόλη, έξω από τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Έως αργά το βράδυ. Μη ρωτάτε γιατί. Προφανώς αυτοί ξέρουν καλύτερα γιατί δέχονται την ταλαιπωρία που μάλιστα πληρώνουν από τον δωρεάν εμβολιασμό. Τουλάχιστον κάνουν το τεστ.

Από όλα τα παραπάνω και από τα λόγια των ειδικών το συμπέρασμα είναι δυστυχώς ένα. Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, γεμάτα νοσοκομεία και γραφεία κηδειών.

Και η κυβέρνηση παρακολουθεί και περιμένει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να πει απλώς: Δεν θέλαμε αλλά δεν γινόταν αλλιώς.

Κι όμως γινόταν. Αλλά κανείς δεν ήθελε να χαλάσει τη ζαχαρένια του.

Επίσης, κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει αλλά και το αντίστροφο…

Παντελής Ζαγοριανίτης

Αναρτήθηκε από: hellasjournal.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)