Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Στα κάγκελα οι υγειονομικοί – Ζητούν άρση των αναστολών εργασίας (ΦΩΤΟ+VID)

https://thesstoday.gr/wp-content/uploads/2021/12/262153280_556001218819717_5968967132639807502_n-1130x580.jpg

Την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζουν υγειονομικοί και εκπρόσωποι σωματείων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη με διαμαρτυρία αυτή την ώρα έξω από τα γραφεία της 3ης – 4ης ΥΠΕ, τονίζοντας την ανάγκη να αρθούν οι αναστολές των συναδέλφων τους.

Δεκάδες διαδηλωτές και εκπρόσωπο από σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και μέλη της πρωτοβουλίας υγειονομικών ενάντια στους αποκλεισμούς κρατώντας πανό και πλακάτ αντιτίθενται «στις αναστολές εργασίας υγειονομικών και εκπαιδευτικών», ενώ όπως υποστηρίζουν, «είμαστε ενάντια στους κοινωνικούς διαχωρισμούς, green pass και εμετικούς οικονομικούς εκβιασμούς».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Χρήστος Τζελέπης, εξήγησε ότι πλέον έχουν ξεπεραστεί τα όρια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ότι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τεράστιες. «Έχουμε ξεπεράσει πλέον τα όρια μας και θελουμε πλέον να φωνάξουμε και να διατρανώσουμε φτάνει πια η κοροϊδία. Δεν μπορεί να έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και να συνεχίζονται τα ίδια προβλήματα. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και γενικότερα είναι τεράστιες και κάθε μέρα επιδεινώνονται. Αντί να έχουμε ενισχύσεις των νοσοκομείων έχουμε μειώσεις του προσωπικού», δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «με τις αναστολές δεν έχει ανανεωθεί καθόλου το προσωπικό».

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Τζελέπης, «πεθαίνουν άνθρωποι στις μονάδες, στα χειρουργεία και εμείς έχουμε αφήσει ένα έμπειρο προσωπικό των νοσοκομείων να είναι στα σπίτια του και να τους τιμωρούμε. Πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί αυτό έχει αποδείξει ότι έχει βάλει πλάτες στην πανδημία».

Από την πλευρά του ο Στέφανος Χατζηλιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Αγίου Δημητρίου, επισήμανε ότι η διαδήλωση σήμερα πραγματοποιείται «εξαιτίας της εμμονής της κυβέρνησης», ενώ υποστηρίζει πως «όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας».


«Σήμερα είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια στην εμμονή της κυβέρνησης να μην άρει την αναστολή των συναδέλφων που χρειάζονται σε αυτόν τον πόλεμο, κάνεις δεν περισσεύει, ακόμη και στην απεργία είμαστε λίγοι γιατί όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Χατζηλιάδης, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε φτάσει στα όριά μας, δεν παίρνουν άδεια εδώ και δύο χρόνια οι συνάδελφοι».
Μάλιστα, επισήμανε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν καθημερινά στα νοσοκομεία. «Δουλεύουμε καθημερινά σε άθλιες συνθήκες, δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες σε αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να αρθεί η αναστολή των συναδέλφων με δύο rapid test την εβδομάδα, θα πρέπει να συμπληρωθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις και επιτέλους σε ένα πόλεμο επιτάσσονται τα πάντα».
Ο κ. Χατζηλιάδης τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει να επιταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας με την έννοια της λέξης», καθώς και «να ανοίξουν νέες μονάδες, ούτως ώστε να μην έχουμε πολίτες μας διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ γιατί πλέον είναι πάρα πολλοί».

Το μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων στο Παπαγεωργίου, Θανάσης Τασιούδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει εξτρά το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί, όπως λέει, «βλέπουμε ότι στον νέο προϋπολογισμό μειώνεται κατά 279 εκατ. ευρώ και κατά 69 εκατ. ευρώ ο ΕΟΔΥ».
Την ίδια ώρα επισημαίνει την υποστελέχωση στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι «είναι τόσο βαθιά που από τις αρχές του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 συνολικά αποχώρησαν 2.000 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι 6.000 βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Φανταστείτε πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός σε τρεις – τέσσερις μήνες όταν θα κληθεί η κυβέρνηση να ανανεώσει ή όχι τις ευέλικτες μορφές εργασίας που έχουν με τους επικουρικούς».

Επίσης, ο κ. Τασιούδης επισήμανε ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε μονοθεματικά, ενώ όπως αναφέρει «ο ιδιωτικός τομέας παραμένει στο απυρόβλητο και ίσα ίσα γίνονται παζάρια για το πώς θα χρηματοδοτηθεί περαιτέρω. Έχουμε μια κυβέρνηση που σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο ΕΣΥ που λέει ότι όσα νοσοκομεία δεν ανταποκριθούν στο νέο σύστημα θα κλείσουν».

Σημειώνεται ότι η διαμαρτυρία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 24ωρης Πανυγειονομικής Πανελλαδικής απεργίας που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ οι διαδηλωτές θα ζητήσουν συνάντηση με τη διοίκηση της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Πηγή: thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)