Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Μετάλλαξη Ομικρον: Πώς μπορεί να συνδέεται με τα ζώα

Μετάλλαξη Ομικρον: Πώς μπορεί να συνδέεται με τα ζώα

 
Η Ομικρον έχει «έναν πολύ ασυνήθιστο σχηματισμό παραλλαγών» - Δεν αποκλείεται οι μεταλλάξεις του κορονοϊού να οφείλονται και στα ζώα, εκτιμούν πο επιστήμονες.

Το ασυνήθιστο πλήθος παραλλαγών στην πρωτεΐνη ακίδας της μετάλλαξης Ομικρον, θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποιο επίπεδο μετάδοσης σε ζώα, αναφέρουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα δεδομένα αυτά εξετάζονται λόγω του ότι έχει βρεθεί πως ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε σκύλους, γάτες, βιζόν, ελάφια και άλλα ζώα.

«Εάν ο ιός μολύνει ένα ζώο ξενιστή και διαδοθεί σε αυτό το ζώο ξενιστή, έχει μια νέα ευκαιρία να αλλάξει», δήλωσε ο Δρ Jonathan Runstadler, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας υγείας στη σχολή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Η Ομικρον έχει «έναν πολύ ασυνήθιστο σχηματισμό παραλλαγών» με περισσότερες από 30 από αυτές στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία διαφέρει πολύ από τα άλλα στελέχη του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Προέδρου Μπάιντεν.

Ο Runstadler, ανέφερε ότι η «μεταφορά» του κορονοϊού στα ζώα και στη συνέχεια πίσω στους ανθρώπους, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση για την Ομικρον, αν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πώς προέκυψε η συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο Suresh Kuchipudi, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο Penn State, δήλωσε με τη σειρά του σε άρθρο του, ότι η Ομικρον θα μπορούσε να προέρχεται από ένα ζώο ξενιστή.

Αν και ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού στα ζώα είναι χαμηλός, οι αναφορές για μολυσμένα αφορούν μέχρι τώρα γάτες, σκύλους, βιζόν, κουνάβια, ενυδρίδες, τίγρεις, ύαινες και πιο πρόσφατα ελάφια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Πολλά από τα ζώα αυτά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα του ίδιου είδους σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Στην περίπτωση των εκτρεφόμενων βιζόν σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα ζώα συχνά κολλούσαν τον ιό από ανθρώπους που τα φρόντιζαν, τον διέδωσαν σε άλλα βιζόν και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρθηκαν εκ νέου στους ανθρώπους.

Τα περισσότερα ζώα δεν αρρωσταίνουν με τον ίδιο τρόπο που αρρωσταίνουν οι άνθρωποι και η μετάδοση σε αυτά δεν είναι σημαντικός παράγοντας εξάπλωσης, σύμφωνα με τον Runstadler.

Ωστόσο, όπως τόνισε, εάν κάποιος μολυνθεί από κορονοϊό, είναι καλύτερο να μην έχει στενή επαφή με κατοικίδια ζώα για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πάνω από 150 μολυσμένα ελάφια στο Μίσιγκαν

Η πιο πρόσφατη ανίσχευση κορονοϊού σε ζώα, αφορούσε σε ένα είδος ελαφιού με λευκή ουρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν «μεγάλη έκπληξη», υποστήριξε ο Runstadler, δεδομένου ότι αυτά έχουν ελάχιστη έως καθόλου στενή αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

 

Μια μελέτη που έγινε από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Ζώων και Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, εξέτασε 481 ελάφια και διαπίστωσε ότι 158 από αυτά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, τα περισσότερα στο Μίσιγκαν.

Παραμένει άγνωστο πώς εκτέθηκαν στον ιό, αλλά ο Runstadler ανέφερε ότι θα μπορούσε να συμβεί μέσω άλλων ζώων ή του περιβάλλοντος, όπως η επαφή με τα λύματα ή το μολυσμένο νερό.

Αν και η εξάπλωση του κορονοϊού στα ζώα δεν αποτελεί επί του παρόντος θέμα ανησυχίας, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «το να κρατάμε τον ιό μακριά από τους γούνινους φίλους μας, είναι το εξυπνότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε νέες μεταλλάξεις στο μέλλον.

Πηγή: Bostonherald

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)