Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Οι εκπλήξεις του κορονοϊού - Ο «έξυπνος» ιός απειλεί και πάλι

Οι εκπλήξεις του κορονοϊού - Ο «έξυπνος» ιός απειλεί και πάλι

 
Ο κορονοϊός καταφέρνει να μας αιφνιδιάζει και κρύβει διαρκώς νέες εκπλήξεις. Από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να επιβιώνει και ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι εκπλήξεις που κρύβει ο κορονοϊός δείχνουν ότι όσοι μιλούν για έναν έξπυνο ιό έχουν δίκιο. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την ανθρωπότητα και κανείς δεν ξέρει αν η μετάλλαξη Ομικρον με τη ραγδαία εξάπλωσή της θα είναι και το τέλος.

Από το πρώτο στέλεχος και τα σκληρά lockdown περάσαμε στην επικίνδυνη μετάλλαξη Βήτα και στη Δέλτα, ενώ η Ομικρον μπορεί να μοιάζει ήπια, όμως δεν είναι αθώα.

Η δε μεγάλη έκπληξη είναι ότι τα συμπτώματα είναι πλέον σχεδόν ίδια με το κρυολόγημα, γεγονός που δυσκολεύει την ανίχνευση. Μάλιστα εν μέσω της μετάλλαξης Ομικρον, πρόλαβε να έρθει η Ομικρον 2...

Ακόμη κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν η Όμικρον θα είναι η τελευταία σημαντική μετάλλαξη του κορονοϊού, ενώ ειδικοί σε όλον τον κόσμο έχουν εκφράσει τις δικές τους απόψεις και θεωρίες, ενώ μάλιστα πληθαίνουν και οι αναφορές για μια παραλλαγή της Όμικρον, που έχει ονομαστεί «Όμικρον 2».

Μερικοί επιστήμονες αναφέρουν πως, όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, η Όμικρον ενδέχεται να αποτελεί την «πιο μεταδοτική μορφή του ιού». Ο λόγος για αυτό έχει να κάνει με «εξελικτικούς περιορισμούς» σχετικά με τον αριθμό των μεταλλάξεων και αλλαγών που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε έναν ιό και κάποιοι ειδικοί, όπως ο Ουίλιαμ Μος από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, λένε ότι η Όμικρον ίσως είναι η τελευταία εκδοχή του κορονοϊού.

Μελέτες έχουν δείξει πως η Όμικρον είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και πως αποφεύγει την προστασία των εμβολίων και της νόσησης πιο αποτελεσματικά από τη Δέλτα. Ο Μος λέει πως όσο ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται, θα εξακολουθεί και να μεταλλάσσεται, και έτσι θα προκύπτουν νέες παραλλαγές.

Αλλά αυτές οι παραλλαγές θα είναι σαν «παιδιά της Όμικρον» σύμφωνα με τον επιστήμονα και δεν θα παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από εκείνη όσον αφορά την προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια και την παρελθοντική νόσηση με το στέλεχος Όμικρον.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χο, διεθνούς φήμης ιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, τονίζει πως όλες οι προβλέψεις σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά του κορονοϊού απαιτούν προσοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «ο κορονοϊός μάς εκπλήσσει συνεχώς».

Πάντως, ο Χο συμφωνεί πως πιθανότατα θα υπάρξει ένα όριο αλλά δεν είναι σίγουρος ότι αυτό θα είναι η Όμικρον.

Ο Δρ. Μπρους Φάρμπερ, επικεφαλής επιδημιολόγος σε νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη, επίσης συμφωνεί πως το μέλλον του ιού είναι αβέβαιο και εμφανίζεται σκεπτικός σχετικά με το εάν η Όμικρον θα είναι η τελευταία σημαντική μετάλλαξη.

Μόλις περάσει το κύμα της Όμικρον, υπάρχει το ενδεχόμενο τα μελλοντικά κύματα της πανδημίας να είναι λιγότερο έντονα, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί.

«Μολύνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων γρήγορα, η Όμικρον δημιουργεί επίσης γρήγορα ανοσία. Και αυτό βοηθά ώστε να γίνει η Covid-19 μια πιο διαχειρίσιμη ασθένεια, καθώς τα στρώματα της ανοσίας μπορεί να παρέχουν προστασία από μελλοντικά κύματα και παραλλαγές», δήλωσε ο William Hanage, επιδημιολόγος στο Harvard T.H. Chan School of Public Health. 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)