Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Το άνοιγμα (;) των δικαστηρίων επί τάπητος: Τα σενάρια, οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο έκπληξης στο πάρα πέντε

Το άνοιγμα (;) των δικαστηρίων επί τάπητος: Τα σενάρια, οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο έκπληξης στο πάρα πέντε

 Πώς θα ανοίξουν αύριο τα δικαστήρια; Θα ανοίξουν όλα ή θα εξεταστούν και κάποιοι περιορισμοί; Το θέμα πλέον είναι στο τραπέζι με όλες τις λύσεις να εξετάζονται. Λύνεται το θέμα με τους σεκιούριτι που θα κάνουν ελέγχους -Τι θα γίνει με τη δυνατότητα δεύτερης αναβολής στις πολιτικές δίκες.

 

Η μετάλλαξη «Ο» δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς πλέον απειλεί ακόμα και το πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, στο τραπέζι των επιστημόνων έχει πέσει ακόμα και περιορισμών δικών , κυρίως σε κατηγορίες δικαστικού περιεχομένου με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων ανά υπόθεση, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως να υπάρχει σχετική απόφαση.

Όπως είναι γνωστό , μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τα δικαστήρια επαναλειτουργούν κανονικά αύριο  7 Ιανουαρίου. Μέχρι χθες όλα έδειχναν πως πάμε σε πλήρες άνοιγμα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, κυρίως όσον αφορά τα Ποινικά (Πολιτικά) Ακροατήρια, που πάντα αποτελούν το αγκάθι εξαιτίας της υπερσυγκεντρωσης κόσμου στις υποθέσεις.  

Προτάσεις

Όπως διατυπώνεται από αξιόπιστες πηγές, πιθανότατα οι δικαστές εκφράζουν ενστάσεις για πλήρες άνοιγμα εξαιτίας της εξάπλωσης της «Ο» και της επιθετικότητάς της στην μετάδοση, ενώ υπάρχει προβληματισμός γενικότερα. Στον αντίποδα, προφανώς οι δικηγόροι επιθυμούν ασφαλές, πλήρες άνοιγμα, ενώ ως αντίλογος πέφτει στο τραπέζι το γεγονός ότι τα σχολεία – χώρος μεγαλύτερης μετάδοσης- παραμένουν ανοιχτά.

Υγειονομικές πηγές πάντως επιμένουν πως όλα τα ενδεχόμενα, κυρίως για τα ποινικά ακροατήρια είναι στο τραπέζι, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα απόφαση. Αυτή αναμένεται να γίνει γνωστή σήμερα το απόγευμα.

Λύνεται με τους σεκιούριτι

Οι δικηγόροι πάντως έθεσαν ένα ζήτημα με τους σεκιούριτι στα δικαστήρια που πραγματοποιούν τους ελέγχους στις πύλες εισόδου, καθώς είχαν λήξει  οι συμβάσεις τους «με αποτέλεσμα από 7 Ιανουαρίου, ημέρα επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων, να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος αδυναμίας ελέγχου των εισερχομένων στους χώρους των Δικαστηρίων και τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων και έτσι να δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω και της έντασης της πανδημίας».

Το πρόβλημα πάντως έχει λυθεί αφού υπογράφεται η σχετική απόφαση ανανέωσης της σύμβασης από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, ενώ ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στείλει υπόμνηση σε όλα τα δικαστήρια να ενημερώσουν αν χρειάζονται την συνδρομή εταιριών φύλαξης, αλλά μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν απαντήσει περίπου 100 δικαστήρια της χώρας.

Άνοιγμα δικαστηρίων: Η δεύτερη αναβολή

Παράλληλα οι δικηγόροι θέτουν ένα ακόμα θέμα, που αφορά στη δυνατότητα χορήγησης δεύτερης αναβολής στις πολιτικές υποθέσεις χωρις «σπουδαίο λόγο» , όπως ίσχυε με τον νόμο 4790/2020 (τροποποιήθηκε προσωρινά το άρθρο 241 ΚΠολΔ) . Η ισχύς του καταργήθηκε στις 30/9/2021, η έξαρση της πανδημίας όμως εκτιμούν ότι δημιουργεί εκ νέου ανάγκη τέτοιας δυνατότητας για να μην υπάρχουν ερημοδικίες, όταν δεν συναινούν οι δυο δικηγόροι στην αναβολή.

18 μήνες

Υπενθυμίζεται πως τα δικαστήρια ήταν κλειστά 18 μήνες και επαναλειτούργησαν πλήρως τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και ισχύουν μέχρι και σήμερα ανεφεραν πως για την είσοδο τους στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, εργαζόμενοι, πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19.

Πηγή:dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)