Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Σύννεφα στην οικονομία: Η προειδοποίηση της Fitch, η στροφή της Λαγκάρντ και το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας

Σύννεφα στην οικονομία: Η προειδοποίηση της Fitch, η στροφή της Λαγκάρντ και το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας

Την Παρασκευή η Fitch δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία.Την διατήρησε στην ίδια θέση (ΒΒ),απλώς αναβάθμισε από σταθερές σε ανοδικές τις προοπτικές της (outlook).Oτι ακριβώς έκαναν τον Οκτώβριο η Standard and Poor’s και τον Σεπτέμβριο η Moodys,παρά τις προσδοκίες και τους μύθους που είχαν καλλιεργηθεί,κυρίως με διαρροές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι αιτίες της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζουν την ελληνική οικονομία οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι προφανείς. Τα δημοσιονομικά χρέη και ελλείμματα σε συνδυασμό με την «ποιότητα» της ανάκαμψης δημιουργούν σκεπτικισμό.

Μετά από μια δεκαετή περιπέτεια χρεοκοπίας και Μνημονίων, οι «ξένοι» δεν διαβλέπουν μετασχηματισμούς και μεταρρυθμίσεις που να θεραπεύουν τις παθογένειες του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Γι΄αυτό προτιμούν στάση αναμονής.

Ενδεικτικό της εύθραυστης πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι επίσης το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσαν χθες στο 1,51% από 0,82% που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα προγραμματίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup με τη νέα σύνθεσή του, αφού θα παρευρίσκεται και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αναμένεται η πρώτη συζήτηση σχετικά με το δημοσιονομικό κλίμα μετά την πανδημία, την προοπτική της επιστροφής των δημοσιονομικών κανόνων και την «αναθεώρηση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Από τις διαθέσεις της Γερμανίας θα κριθούν πολλά για τις πολιτικές στην επόμενη μέρα της ΕΕ.

Διόλου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι χθες η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ το επόμενο διάστημα, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να στηρίζουν την εκδοχή ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.

Όλες αυτές οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν το πλαίσιο κίνησης για την ελληνική κυβέρνηση το 2022 και το (προεκλογικό) 2023.Σε αντίθεση με το κλίμα υπεραισιοδοξίας που καλλιεργείται συστηματικά από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη (τελευταίο «κρούσμα» τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξη στον Ν.Χατζηνικολάου),τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν να ξεφεύγουν από το αφήγημα.

Τουλάχιστον από τις διαθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν βλέπουν «επενδυτικές εκρήξεις» και «πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης», όπως επιμένει η κυβερνητική προπαγάνδα.

Ταυτόχρονα το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι σαφές πλέον ότι προετοιμάζεται για μια περίοδο με λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική και αναπόφευκτη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία αναμένεται σύντομα να οδηγήσει σε αναγκαστική προσγείωση όσους αιθεροβάμονες καλλιεργούν μια απόλυτα πλασματική εικόνα για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)