Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Κατευνάζει ο Πούτιν για το φυσικό αέριο αλλά προειδοποιεί κατά των επερχόμενων κυρώσεων

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διαταραχθεί η ροή φυσικού αερίου, έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό θα αλλάξει εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας.  «Ειρηνευτικού χαρακτήρα» η ανάπτυξη δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, τονίζει σε όλους τους τόνους η Ρωσία, ενώ συνεδριάζουν εκτάκτως το ΝΑΤΟ, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι πρώτες κυρώσεις ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ουκρανία ζητά να συμπεριληφθεί στις κυρώσεις πάγωμα του αγωγού Nord Stream.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι ανακάλεσε ανώτερο Ουκρανό διπλωμάτη από τη Μόσχα για διαβουλεύσεις, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι πιέζει τη Δύση για κυρώσεις κατά της Μόσχας και δεν αποκλείει διακοπή σχέσεων με τη Ρωσία.

‘Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Αχιλλέας Πατσούκας, με την παράπλευρη απώλεια από την αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ να είναι η αύξηση, στις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο Ρώσος πρόεδρος με χαιρετσιμό που απήυθυνε σε φόρουμ φυσικού αερίου εξέφρασε την  πεποίθηση πως είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας κοινότητας να διασφαλίσει πως η ενεργειακή μετάβαση δεν θα μετατραπεί σε μέσο προώθησης των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων μεμονωμένων παραγόντων και, επιπλέον, δεν θα συνοδεύεται από κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς.

 Σεργκέι Λαβρόφ: Ηταν αποφασισμένη η Δύση να επιβάλλει κυρώσεις

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ από το Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την άποψη της Μόσχας, πως μια από τις αιτίες αυτής της εξέλιξης είναι και η καταπάτηση των συμφωνιών του Μινσκ.  οριοθετήσουν τα εδάφη τους οι δυο αυτές δημοκρατίες.

Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες να τιμωρήσουν την Ρωσία», είπε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Και συνέχισε: «Μας απειλούν όπως λένε τώρα με την μητέρα όλων των κυρώσεων. Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση,. με ή χωρίς λόγο», κατέληξε.

Απαντώντας στις καταδικαστικές δηλώσεις της δυτικής διπλωματίας για ρωσική επίθεση στην κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Ουκρανία δεν εκπροσωπεί πλέον ολόκληρο το

Κίεβο: Δεν απειλείται ευρεία σύρραξη

Δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, υποστήριξε ο Πρόεδρος της χώρας ωστόσο συνεχίζει να απαιτεί από Ευρώπη και ΗΠΑ όχι μόνο άμεσες σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας αλλά και πάγωμα του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2.

Παράλληλα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα και προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Το πρόσωπο ενός εγκληματία που θέλει να κρατήσει όμηρο τον ελεύθερο κόσμο»

Με τα παραπάνω λόγια περιγράφει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov και καλεί τα στρατεύματά του να είναι έτοιμα «για πόλεμο, δυσκολίες  και απώλειες», που πρέπει να υπομείνουν για «σίγουρη νίκη» απέναντι στη ρωσική απειλή.

«Δεν συζητείται ακόμη η μόνιμη στρατιωτική παρουσία στης Ρωσίας»

Η Μόσχα δεν συζητά ακόμη για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δύο σχέδια συνθηκών θα της επιτρέπουν να το κάνει και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αγωνία για το αν η αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ θα συμπεριλάβει και άλλα εδάφη του Ντονμπάς

Σε χωριά της Μαριούπολης, οι κάτοικοι ξύπνησαν πάλι χαράματα από εκρήξεις. Ο Γιάννης Σουλιώτης είναι από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που μπήκαν στα χαρακώματα, στη λεγόμενη απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ συνομίλησε με Ουκρανούς στρατιώτες που δεν εγκαταλείπουν τα ορύγματα, παραμένοντας με το δάχτυλο στη σκανδάλη, απέναντι τους αυτονομιστές.

Επικυρώνουν με πανηγυρισμούς το διάταγμα Πούτιν οι υπό απόσχιση περιοχές 

Παράλληλα το λαϊκό συμβούλιο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία υιοθέτησε νόμο για την επικύρωση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας ανάμεσα στη Ρωσία και την περιοχή αυτή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές.

Το επόμενο βήμα μετά την επικύρωση της συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσία θα είναι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και οι συναλλαγές ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία, δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ 46 βουλευτές που μετείχαν σε σύνοδο του λαϊκού συμβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία υποστήριξαν την επικύρωση παρόμοιας συμφωνίας με τη Ρωσία.

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)