Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ποιοι είναι οι τρεις ολιγάρχες, κολλητοί του Πούτιν, που τους δέσμευσε τα δισεκατομμύρια ο Μπόρις Τζόνσον

Η Βρετανία, μετά την εντολή που έδωσε το Κρεμλίνο να αναπτυχθούν στρατεύματα στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρεις ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πέντε τράπεζες είναι οι Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank, οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα, τον Γκενάντι Τίμτσενκο, τον Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη επιλογής για τους υπέρμετρα πλούσιους της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο Τίμτσενκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία ήταν μέτοχος της National Media Group, που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Bank Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία με την ενσωμάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακολούθησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναφέρει η Βρετανία.

Ο Τίμτσενκο, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 23,5 δισεκατομμύρια στερλίνες, είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ… είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο» ενώ «ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ είναι ένας επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στους Ρότενμπεργκ, οι οποίοι είναι δισεκατομμυριούχοι και έχουν κάνει περιουσίες κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Πούτιν.

Η «πρώτη δόση» των κυρώσεων

Ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στους βουλευτές επεσήμανε : «Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ όσων είμαστε έτοιμοι να κάνουμε» για να συμπληρώσει αναφερόμενος στις τράπεζες και τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις: .

«Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα απαγορευτεί στα εν λόγω άτομα να ταξιδεύουν εδώ».

Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από τον Τζόνσον να είναι πιο αυστηρός απέναντι στο ρωσικό χρήμα, απαιτώντας μάλιστα να εκδιωχθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες από τη Βρετανία και να ξεθάψουν τα ρωσικά χρήματα από το Σίτι του Λονδίνου.

«Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Πούτιν», δήλωσε ο Τζόνσον, θεωρώντας ότι «Ο Πούτιν δημιουργεί το πρόσχημα για μια επίθεση πλήρους κλίμακας».

Η άλλοτε πανίσχυρη οικονομία της Ρωσίας, που ήταν κάποτε υπερδύναμη, είναι τώρα μικρότερη από την Ιταλία με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, με ονομαστικό ΑΕΠ περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Αναρτήθηκε από hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)