Xώρες οδεύουν σταδιακά προς την άρση όλων των περιορισμών της πανδημίας, μερικές κρατούν ακόμη τις μάσκες, οι πολίτες γενικά έχουν κουραστεί και όλοι περιμένουν ένα πιο φυσιολογικό καλοκαίρι. Θα είναι όμως;
Σουηδία και Βρετανία αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να άρουν τους περισσότερους περιορισμούς. Η Ισπανία πέταξε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους - συνεχίζει να ισχύει υποχρεωτικά για κλειστούς και χώρους με συνωστισμό - ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ζει «ελεύθερη». Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση αφού έχει αρχίσει εδώ και μέρες να συζητείται η χαλάρωση των μέτρων, στην εστίαση για παράδειγμα, με τους ειδικούς ωστόσο να κρούουν ακόμα καμπανάκι κινδύνου.
Βρετανία
Τέλος σε όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισε να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό.
Ο Τζόνσον ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον η «ενθαρρυντική» τάση συνεχίσει, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
«Εφόσον η παρούσα ενθαρρυντική τάση στα δεδομένα [της πανδημίας] συνεχιστεί, η προσδοκία μου είναι ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος στους τελευταίους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής καραντίνας, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε ο ίδιος.
Στην ανακοίνωση αυτή, η Βουλή των Κοινοτήτων ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, ενώ η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» μεταδίδει ότι πολλά μέλη των Συντηρητικών πανηγύρισαν με ζέση.
Σουηδία
Την ίδια στιγμή, η Σουηδία κατήργησε από την Τετάρτη σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.
«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοριοποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.
Ωστόσο, τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση. Περίπου 2.200 ασθενείς με τη νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021.
Δανία
Η Δανία έχει προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιορισμών από την 1η Φεβρουαρίου. Η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα έχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.
Έτσι η Δανία πετά τις μάσκες, καταργεί τα υγειονομικά πιστοποιητικά και κάθε περιορισμός στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων παύει να υπάρχει.
Τα μοναδικά που παραμένουν σε ισχύ είναι ελάχιστα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα κρούσματα κορονοϊού στη Δανία δεν είναι μηδαμινά, αλλά σε καθημερινή βάση πλησιάζουν τα 40.000 με 50.000, ήτοι ανέρχονται σε ένα επίπεδο ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας.
Επίσης, σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου την έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών. Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.
Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.
Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα
Στη χώρα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για σταδιακή αρση όλων των εναπομείναντων μέτρων μπροστά κα ιστο άνοιγμα του τουρισμού την 1η Μαρτίου. Τα περιστατικά θανάτου ωστόσο παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την χώρα να μετράει εκατόμβες καθημερινά. Την ίδια στιγμή, το ΕΣΥ δέχεται ισχυρή πίεση από τψν αριθμό εισαγωγών κάθε μέρα με τους ειδικούς να ζητούν άμεση ενίσχυσή του.
Μόλις χθες αποφασίστηκε αλλαγή στην εστίαση αναφορικά με τον αριθμο καθημένων σε ένα τραπέζι, χωρίς όμως να αλλάζουν τα υπόλοιπα μέτρα. Και όπως όλα δείχνουν, οι Έλληνες για ακόμα μια χρονιά θα θυσιάσουν τις Απόκριες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό που τόσο έχει λείψει τα δύο αυτά χρόνια της δυστοπίας του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα,οι ειδικοί εισηγούνται να μην εορταστεί το καρναβάλι και να μην υπάρχουν όρθιοι στα μπαρ.
Αναλυτικά εισηγούνται:
- όχι σε καρναβάλια τις Απόκριες
- όχι όρθιοι στην εστίαση
- όχι αλλαγές σε όσα ισχύουν στα γήπεδα
- Από την άλλη, περιορίζονται σε αύξηση των καθήμενων στα τραπέζια από τα 6 στα 8 άτομα στην εστίαση.
Οι προειδοποιήσεις
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η πανδημία έχει τελειώσει ή είναι προς το τέλος της», επισήμανε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι τους επόμενους δύο μήνες δεν θα δούμε μείωση κρουσμάτων κορονοϊού.
Ο ίδιος είπε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ: «Αυτή τη στιγμή οι σκληροί δείκτες όπως αυτός των απωλειών, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο λόγω των μολύνσεων που συνέβησαν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και οφείλονται κατά βάση σε μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία δεν έχει εξαφανιστεί από την κοινότητα. Άτομα άνω των 60 ετών ανεμβολίαστα, με νοσηρότητα μπορεί να τα οδηγήσει στο νοσοκομείο. Αυτή την εβδομάδα είδαμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές».
«Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα που δείχνουν μια σταθερότητα και μικρή αύξηση και όχι μια ύφεση, συμπεραίνουμε ότι το δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου χαρακτηρίζεται από αύξηση των λοιμώξεων και δεν αναμένεται κάποια μεγάλη μείωση των κρουσμάτων», σημείωσε ακόμα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης μέτρων, ο κ. Θωμαΐδης μίλησε για μια κατάσταση, την παρούσα εβδομάδα, η οποία «θεωρητικά δεν επιτρέπει χαλάρωση», ενώ πρόσθεσε:
«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από πέρυσι. Το στέλεχος που επικρατεί είναι το Όμικρον που δίνει ήπια νοσηρότητα, ωστόσο η Δέλτα δεν έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, η κατάσταση και η οικονομική και η ψυχολογική της κοινωνίας δεν επιτρέπει σκληρά μέτρα».
«Θέλει αρκετή σκέψη και διάλογο μεταξύ μας στην Επιτροπή για το πώς θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά της χαλάρωσης. Αν είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε κάποια χαλάρωση, από πού θα ξεκινήσουμε; » αναφέρει η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Και αναλύει: «Γιατί από τη μια, βλέπουμε μπροστά μας με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σταδιακά μια αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία, και από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων, 140.000 συνάνθρωποί μας αυτή τη στιγμή έχουν τον ιό. Από την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος κι έχει ανάγκη να χαλαρώσει. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, κυρίως να μην δώσουμε λάθος μηνύματα» είχε αναφέρει με εμφανή προβληματισμό την περασμένη Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Καμπανάκι για το ΕΣΥ
Μια αγωνιώδη ανάρτηση για τους θανάτους στη χώρα έκανε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, στον απόηχο του βίντεο που έφτιαξε το υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ.
«Μόλις είδα το διαφημιστικό video του Υπουργείου Υγείας 4 μύθοι και 1 αλήθεια για τις ΜΕΘ και θυμήθηκα το παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ: όλη η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο.
Βλέπω και την πραγματικότητα των θανάτων από COVID19 και θυμάμαι ένα παλιό γηπεδικό σύνθημα: είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη.
Διαβάζω ξανά την Μετέτη Τσιόδρα: 62,5% θνητότητα στις ΜΕΘ όταν στην Ευρώπαϊκή Ενωση όπως και στην διεθνή βιβλιογραφία η θνητότητα από COVID-19 στους ασθενείς της ΜΕΘ είναι (ήδη από τον Αύγουστο 2020) 25%-35%. και σκέφτομαι οτι η Ελλάδα είναι σε ταχύτατη επιστροφή στο 1950», σημείωσε στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Γεροτζιάφας.
«Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για την προδιαγεγραμμένη τραγωδία;»
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Αιματολογίας σημείωσε ότι «δυστυχώς οι
θάνατοι είναι η δραματική κορυφή του παγόβουνου», εξηγώντας παράλληλα
ότι «από πίσω έρχονται χιλιάδες με long-COVID εκατοντάδες σακατεμένοι
μετά απο νοσηλεία στην ΜΕΘ. Ερχονται επίσης ο χιλιάδες παραμελημένοι
άρρωστοι με άλλα νοσήματα που σε λίγο θα αρχίσουν να πουλάνε τιμαλφί για
να πληρώσουν την νοσηλεία και παρακολούθησή τους στον ιδιωτικό τομέα».
«Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για την προδιαγεγραμμένη τραγωδία?», διερωτάται ο κ. Γεροτζιάφας.
«Η δημόσια συζήτηση είναι για τα καρναβάλια και το Πάσχα όταν η πανδημία τρέχει και σκοτώνει», υπογραμμίζει και παραθέτει την πρότασή του ώστε να μπει «φρένο» στους θανάτους:
«Να γίνει άμεσα μιά κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή που να καλέσει επιστήμονες για να καταλάβουν τι δεν παει καλά και τι χρειάζεται να διορθωθεί ώστε να σταματήσεις το θανατικό».
«Αυτό είναι η προτεραιότητα και όχι τα πανηγύρια και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», διαμηνύει ο καθηγητής Αιματολογίας.
Πηγή: ieidiseis.gr
Όταν έλεγε ο κ. Τηλεπωλητής, ο σύζυγος μαέστρου, ο Νανογιλέκος, ο ιππευών την ανάπτυκτση που καλπάζει, ο Κομανετσι της χώρας ο... Σπύρος ο Γεωργιάδης τέλος πάντων, ότι μέσα Φεβρουαρίου τελειώνει η επιδημία και ανοίγει ο τουρισμός κοροϊδεύατε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που τα λένε και οι ξένοι, μούγκα.
Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;