Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Δεν επανέρχεται ούτε το 2023 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο – To Politico αποκαλύπτει το σχέδιο της Κομισιόν

Δεν επανέρχεται ούτε το 2023 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο – To Politico αποκαλύπτει το σχέδιο της Κομισιόν

Στον «πάγο» κρατά η Κομισιόν, σύμφωνα με 11σελιδο έγγραφο που έχει στα χέρια του το Politico, τον κανόνα του χρέους για το 2023, υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν τα χρέη τους. Μεγάλη ανακούφιση για τις χώρες που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη μεγαλύτερα χρέη, όπως η Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διατηρήσει το 2023 στον «πάγο» τους κανόνες που αφορούν στη μείωση του χρέους, σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσιάζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του το Politico.

Αν η ρύθμιση δεν αλλάξει θα είναι μεγάλη ανακούφιση για χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα, καθώς συγκαταλέγονται στις μισές χώρες της ΕΕ που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη μεγαλύτερα χρέη.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν τη ρήτρα διαφυγής τον Μάρτιο του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιτρέποντας στις χώρες να ξοδέψουν τεράστια ποσά για τη στήριξη των οικονομιών τους χωρίς επιπτώσεις, με τον αρχικό στόχο σε ό,τι αφορά στην επανενεργοποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου να είναι ο Ιανουάριος του 2023.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται να αλλάζει, αφού το νέο «μήνυμα» της ΕΕ είναι ότι η Κομισιόν θα είναι επιεικής υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν τα χρέη τους.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική στις αρχές Μαρτίου, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους - όπως και πέρυσι.

Το έγγραφο αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σήμα σε ό,τι αφορά στις δυσκολίες επανεφαρμογής του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) στη μετά πανδημία εποχή. Οι χώρες ξόδεψαν υπερβολικά ποσά προκειμένου να αποτρέψουν την εκτίναξη της ανεργίας και τις χρεοκοπίες των επιχειρήσεων λόγω των lockdown, εκτινάσσοντας τα επίπεδα χρέους σε όλη την Ευρώπη.

Το Σύμφωνο Σταθερότητα και Ανάπτυξης κανονικά θα περιόριζε τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΠΕ και θα περιόριζε το δημόσιο χρέους στο 60%, ενώ οι χώρες με χρέη μεγαλύτερα αυτού του ορίου θα έπρεπε να μειώνουν την «ψαλίδα» κατά 5% ετησίως.

Ωστόσο, υπάρχουν από καιρό σχέδια για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και οι προτάσεις για την τροποποίηση τους έχουν ήδη γίνει από το καλοκαίρι του 2021. Έτσι, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Politico, η Κομισιόν δεν έχει κανέναν λόγο να επιβάλει πλήρως τους κανόνες του ΣΣΑ για το χρέος, όταν ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να αλλάξουν σύντομα.

«Εκκρεμεί το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της οικονομικής διακυβέρνησης, η Επιτροπή δεν θα επιβάλει το όριο μείωσης για το χρέος όπως διατυπώνεται επί του παρόντος», αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν και προσθέτει: «Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χρέος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμφώνου».

Η λεπτή εξισορροπητική πράξη της Επιτροπής περιπλέκεται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον. Το διπλό αυτό «χτύπημα» λειτούργησε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του μπλοκ σε σημείο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 3,9%.

Η νέα πραγματικότητα

Ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ. Κι αυτό γιατί η επανενεργοποίηση του κανόνα για το χρέος, ως έχει, θα πυροδοτήσει μια νέα εποχή λιτότητας, παρόμοια με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, η οποία οδήγησε την ευρωζώνη στην κρίση χρέους και σε προγράμματα διάσωσης.

Η επανάληψη μιας τέτοιας κατάστασης θα ήταν καταστροφική για την ανάκαμψη της Ευρώπης και θα υπονόμευε την δαπανηρή «μάχη» της Γηραιάς Ηπείρου κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το Politico σημειώνει ότι η μεταπανδημική, νέα πραγματικότητα έχει προκαλέσει εκκλήσεις από χώρες, think tanks κι ακαδημαϊκούς για χαλάρωση των κανόνων, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να διαχειριστούν τα χρέη τους, παράλληλα με τις επενδύσεις σε «πράσινα» έργα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η διασφάλιση μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη μέλη με υψηλό χρέος είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια τη μείωση των δεικτών χρέους, ενώ η πολύ απότομη εξυγίανση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει το 11σέλιδο έγγραφο που επικαλείται το Politico.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, η Κομισιόν θα είναι πιο αυστηρή σε ό,τι αφορά στην επιβολή του ανώτατου ορίου του 3% για τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτός εάν οι χώρες μπορούν να αποδείξουν ότι σχεδιάζουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Οι χώρες που θα παραβούν τον κανόνα κινδυνεύουν να υποπέσουν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι υπερχρεωμένες χώρες δεν θα πρέπει επίσης να συγχέουν την επιείκεια με την αδυναμία, προειδοποιεί το προσχέδιο της Κομισιόν, όπου επισημαίνεται ότι «η Επιτροπή θα διατηρήσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με βάση το χρέος εάν το χρέος δεν μειώνεται επαρκώς». 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)