Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

«Με αίμα και ιδρώτα δένουμε τ' ατσάλι» φώναξαν μαχητικά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Μαζική, μαχητική και αποφασισμένη ήταν η συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών, με βασικό αίτημα τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Στην Αθήνα βρέθηκαν έχοντας ταξιδέψει από νωρίς το πρωί με πούλμαν και αυτοκίνητα εκατοντάδες εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στον Αγιο Ιωάννη Βοιωτίας και στα Ψαχνά Ευβοίας, μαζί με μαζικούς φορείς από τις περιοχές που πλήττονται, αλλά και αντιπροσωπείες από τα σωματεία της Λάρκο στο λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης και το μεταλλείο της Καστοριάς.

Στο πλευρό τους διαδήλωσαν σωματεία εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, από την προβλήτα της Cosco στον Πειραιά, τα Πετρέλαια Καβάλας, τη Νηματουργία Βαρβαρέσου, η επιτροπή αγώνα των συμβασιούχων στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

Μετά το πέρας της συνάντησης με τους εκπροσώπους του υπουργείου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα δήλωσε ότι η κυβέρνηση έδειξε μεν θορυβημένη, αλλά οι επαφές ήταν άκαρπες, ωστόσο οι εργαζόμενοι φαίνεται να κέρδισαν λίγο χρόνο, έως τα μέσα Μαρτίου. «Δεσμεύτηκαν να μας καλέσουν σε εβδομαδιαία βάση για να μας πουν νέα. Προς το παρόν κρατάμε αυτό που μας έχουν πει, ότι θέλουν να μας απολύσουν όλους και να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ. Σε ερώτηση “διασφαλίζετε;” μας λένε “όχι δεν διασφαλίζουμε”. Η ΛΑΡΚΟ θα διασφαλιστεί να εργαζόμαστε όλοι, να συνεχίσουμε να κάνουμε το χώμα ατσάλι, να πάρουμε σύνταξη από τη ΛΑΡΚΟ, δεν θα υποχωρήσουμε» είπε και έδωσε ραντεβού για τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής στη Λάρυμνα.

«Με αίμα και ιδρώτα δένουμε τ' ατσάλι, θα τους σταματήσουμε μ' ενότητα και πάλη» και «Στης Cosco την προβλήτα, στης ΛΑΡΚΟ το καμίνι, αυτή η πολιτική τα σπίτια μας τα κλείνει» ήταν κάποια από τα συνθήματα που έδωσαν τον τόνο. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας Παναγιώτης Πολίτης, τόνισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά» και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους αλληλέγγυους «στην πλατιά σύσκεψη που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά παλλαϊκού συλλαλητηρίου, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωί, στην καρδιά της Λάρκο, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, εκεί που έχουμε τους περισσότερους νεκρούς, και εκεί θα αποφασίσουμε και θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα για την κλιμάκωση του αγώνα».

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

Την ενότητα των εργαζομένων, που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τις δουλειές τους αλλά και τα σπίτια τους, υπογράμμισε και ο γραμματέας του σωματείου Ανδρέας Κορετζέλος, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου Γιώργος Δούκας κατήγγειλε το σχέδιο της κυβέρνησης να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στους ιδιώτες «καθαρή» από τους εργαζόμενους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέχρι την συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

«Δεν μας είπε κάτι καινούργιο ο υπουργός», δήλωσε στην Εφ.Συν. ο πρόεδρος του σωματείου Λάρμυνας Π. Πολίτης. «Είπε ότι κάνουν προσπάθειες να μη σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου και ότι μετατίθενται οι απολύσεις μετά το Φλεβάρη, αφού θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα η νόμιμη διαδικασία, η διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις. Εμείς φυσικά είμαστε αντίθετοι σε αυτό, θέλουμε να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και οι θέσεις εργασίας. Μετά την παλλαϊκή σύσκεψη φορέων στις 13 Φλεβάρη στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα, συντονιζόμαστε ήδη για ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο, όλων των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο και αγωνίζονται, στις 26 Φλεβάρη στην Αθήνα».

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)