Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Διεκόπη πριν καν αρχίσει η δίκη του Λιγνάδη για τις 25 Φεβρουαρίου

Αίτημα διακοπής της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, υπέβαλε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας, ενώ κανονικά είχε οριστεί η έναρξη της πολύκροτης δίκης. Το αίτημα του Αλ. Κούγια έγινε δεκτό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 25η  Φεβρουαρίου.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μετήχθη απ' τις φυλακές στα δικαστήρια της Ευελπίδων λίγο μετά τις 9 και μπήκε στη δικαστική αίθουσα απ' την πίσω πλευρά χωρίς να κάνεις δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μόλις μπήκε στη δικαστική αίθουσα, πρόσωπο του φιλικού του κύκλου του έπιασε το χέρι με τους αστυνομικούς να παρεμβαίνουν και τον κατηγορούμενο να οδηγείται στο εδώλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έχει παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς.

«Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης αλλά θα ζητήσουμε διακοπή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Να κάνουμε τη δίκη με όλους τους κανόνες της δίκαιης δίκης, αν είναι αθώος να αθωωθεί, αν είναι ένοχος να τιμωρηθεί», δήλωσε στο μεταξύ προς τους δημοσιογράφους ο Αλέξης Κούγιας.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ο δικηγόρος τόνισε ότι δεν επείγει η εκδίκαση της υπόθεσης, επειδή υπάρχει ακόμα χρόνος έξι μηνών μέχρι να παρέλθει το 18μηνο που είναι και το ανώτατο διάστημα προσωρινής κράτησης.. 

Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση απ' την πλευρά του Αλ. Κούγια, καθώς το είχε προαναγγείλει πριν από μερικά 24ωρα.

Για την εκδίκαση της υπόθεσης κληρώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας ως ένορκοι, ενώ οι τρεις τακτικοί δικαστές είναι γυναίκες. Ο Αλέξης Κούγιας εξαίρεσε τρεις γυναίκες ενώ άλλες δύο εξαιρέθηκαν από τον εισαγγελέα. Το δικαστήριο κλήρωσε και δύο αναπληρωματικά μέλη, καθώς η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

Ο Δ. Λιγνάδης προτίθεται να είναι παρών σε όλη τη δίκη· το ίδιο και όσοι τον κατήγγειλαν, ενώ αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από είκοσι μάρτυρες. Η μέχρι στιγμής υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου δεν κατάφερε να πείσει όσους δικαστικούς λειτουργούς χειρίστηκαν ώς τώρα την υπόθεσή του και είδαν «σταθερή εγκληματική ροπή του στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας».

Κινητοποιήσεις

Η δίκη του Δ. Λιγνάδη θεωρείται η πιο εμβληματική για το κίνημα #MeToo και άλλες συλλογικότητες που θα δίνουν το «παρών» σε κάθε συνεδρίαση.

Από το πρωί έγινε συγκέντρωση έξω απ' το δικαστήριο. Το σημερινό κάλεσμα έρχεται από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο, που μίλησε πρώτος δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Λιγνάδη: «Σας περιμένω για να ενώσουμε τις φωνές μας και να υποστηρίξουμε τους μηνυτές, τα αδέρφια μου. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ».

 

Αλλά και χθες βράδυ η φεμινιστική συλλογικότητα SABBAT έκανε πορεία στα Προπύλαια με μαζική συμμετοχή κυρίως νέων παιδιών και κεντρικό σύνθημα «Λιγνάδης, ΑΣΟΕΕ, Θεσσαλονίκη / η κυβέρνηση ξέρει να συγκαλύπτει». Εκεί ήταν ο Αιγύπτιος Αλί που έχει μηνύσει τον Λιγνάδη για σεξουαλική κακοποίηση σε ηλικία μόλις 16 ετών και ο Νίκος Σ., η μαρτυρία του οποίου λειτούργησε ως καταλύτης για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)