Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Αυξάνονται οι γαλάζιες φωνές υπέρ των πρόωρων εκλογών - Όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον Πρωθυπουργό

Αυξάνονται οι γαλάζιες φωνές υπέρ των πρόωρων εκλογών - Όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον Πρωθυπουργό

 

Γράφει η

«Άρωμα εκλογών» στο Μαξίμου. Ακόμα και μεταξύ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει και αναλύεται το σενάριο μιας αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες, ακόμα και πριν το καλοκαίρι.

Η «φτώχεια» φέρνει γκρίνια και δεύτερες σκέψεις στα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μέρα με την ημέρα συνειδητοποιούν ότι οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες για την κυβέρνηση και ότι με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα λήξει σύντομα, ο χρόνος αρχίζει και δουλεύει σε βάρος της ΝΔ.

Και είναι ίσως η πρώτη φορά από την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν στην αιχμή του προβληματισμού τους τον χρόνο των εκλογών.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο και πιθανότατα ριψοκίνδυνο να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία. «Αν η ακρίβεια δεν ανακοπεί, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος» λέει στο iEidiseis.gr βουλευτής μεγάλης περιφέρειας που παραδέχεται ότι εσχάτως εισπράττει κλίμα δυσαρέσκειας από τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Ένας δεύτερος λόγος, για τον οποίον πολλοί γαλάζιοι θεωρούν λάθος την εξάντληση της τετραετίας είναι ο αστάθμητος παράγοντας του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να διεμβολίζει το κέντρο και να αποσπά σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην μπαίνει στη σχετική συζήτηση. Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, τονίζουν ότι ακόμα και μεταξύ των στενών συνεργατών του, αρχίζει και αναλύεται το σενάριο μιας αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες, ακόμα και πριν το καλοκαίρι. Βεβαίως, η εκδοχή αυτή βγάζει από το παζλ το κρίσιμο κομμάτι του τουρισμού, στον οποίον η κυβέρνηση επενδύει πολλά, αφού αναμένει «τουριστικό μπουμ». Το καλοκαίρι, ωστόσο, εκτός από τον τουρισμό, ελοχεύει και τον κίνδυνο εκτεταμένων πυρκαγιών, οπότε και αυτή η παράμετρος μπαίνει στη ζυγαριά.

Το «άρωμα εκλογών» έχει φτάσει μέχρι τα υπουργεία και τα βουλευτικά γραφεία, όπου όλοι, μέσα σε ένα κλίμα σκληρής πόλωσης με την αντιπολίτευση, κάνουν τους σχεδιασμούς τους με δύο πιθανούς ορίζοντες : Τα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του φθινοπώρου.

Αυτό, το γεγονός δηλαδή ότι όλοι λειτουργούν σαν να έχει ήδη σημάνει το κουδούνι των εκλογών, είναι μία πρόσθετη παράμετρος που θα πρέπει να ζυγιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο, διότι ελοχεύει ο κίνδυνος φαινομένων χαλάρωσης των κυβερνητικών ρυθμών.

Κι αν στο θέμα του χρόνου των εκλογών, όλα είναι ανοικτά, το ζήτημα μιας πιθανής νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, φαίνεται ότι έχει κλείσει οριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις εισηγήσεις ορισμένων συνεργατών του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές, μετά από αυτές που θα γίνουν με την απλή αναλογική, κατεβάζοντας το όριο της αυτοδυναμίας στο 35%, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, διότι αφενός η κυβέρνηση θα τον κατηγορούσε για ηττοπάθεια και αφετέρου και σοβαρότερο, γιατί θα πληγεί η αξιοπιστία του ιδίου, ο οποίος έχει καταδικάσει τις μικροπολιτικές τακτικές. Ιδιαίτερα, όταν αυτές μπορεί να εγείρουν και ζητήματα αντισυνταγματικότητας. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)