Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Μετα την απογείωση της ακρίβειας, προσγείωση με 6 νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Έλλη Τριανταφύλλου

 

Γράφει η

 

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών.

Η χθεσινή προαναγγελία από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη του νέου πακέτου μέτρων «έξυπνων αλλά όχι οριζόντιων» για αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προδιαγράφει μία «σφικτή» στήριξη, στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών και κυρίως μέσα στα πλαίσια που το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ασφαλή, μπροστά σε ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητες.

Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει εξαιρετικά λελογισμένες κινήσεις, διότι καλείται να λύσει μία εξίσωση που έχει τέσσερις αγνώστους Χ :

-Τη διάρκεια του πολέμου. Οσο περνούν οι μέρες, τόσο ενισχύεται η εκτίμηση διεθνώς ότι η περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα και ο δρόμος θα είναι μακρύς και γεμάτος αναταράξεις

-Το εύρος των συνεπειών στις ευρωπαϊκές οικονομίες, άρα και στην ελληνική, που είναι και από τις πιο ευάλωτες, ανάλογα με τον χρόνο που θα διαρκέσει ο πόλεμος αλλά και σε σχέση με τα πιθανά «αντίποινα» στη Δύση από τον Ρώσο πρόεδρο

-Tις τελικές αποφάσεις που θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε δύο εβδομάδες, επί των προτάσεων της Κομισιόν – περιλαμβανομένης και της πρότασης Μητσοτάκη για πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου. Διότι, μπορεί όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών να συνυπογράφει την ανάγκη άμεσης ευρωπαϊκής στήριξης στα κράτη μέλη για να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες τους, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων

-Το εύρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις, την αγροτική παραγωγή και τα νοικοκυριά. Η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο για τον κίνδυνο νέων, μαζικών λουκέτων, όσο και για μελλοντική, άτυπη «στάση πληρωμών» από τους πολίτες, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μέσα στο παραπάνω, εξαιρετικά ζοφερό κλίμα, Μέγαρο Μαξίμου, ΥΠΟΚ, υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας και ΥπΑΑΤ, μπαίνουν στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων, το αργότερο ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:

- Αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

- Στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων με εισοδηματικά κριτήρια, και ενδεχομένως και στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές βασικών προϊόντων. Τα προβλήματα όμως εδώ είναι αφενός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά και επίσης δεν είναι εύκολο να εξευρεθεί ένας «έξυπνος» τρόπος ο οποίος θα διασφαλίζει ότι οι παρεμβάσεις στους δύο παραπάνω τομείς θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στους πιο ευάλωτους και μάλιστα χωρίς αυτό να επιτευχθεί χωρίς τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, την οποία η κυβέρνηση αποκλείει.

- Επέκταση του μειωμένου φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση και στις μεταφορές και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

- Για τις επιχειρήσεις συζητείται η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στο 75% από 50% που ισχύει σήμερα, ανεξαρτήτως τάσης (υψηλή, μεσαία, χαμηλή) αλλά και η παράταση της αναστολής πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, η οποία λήγει στα τέλη Μαρτίου.

- Διεύρυνση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης για τους αγρότες, όχι όμως νέα μέτρα όπως αυτά που ζητούν οι εκπρόσωποί τους για απαλλαγή του πετρελαίου κίνησης από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κα.

ην καταβολή «επιταγής ακρίβειας», επίδομα δηλαδή, κοντά στο Πάσχα.

Το επίδομα, αναμένεται να κινείται στη λογική του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Δηλαδή, 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ, καθώς και διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους περίπου 250.000 δικαιούχους. Συνολικά το μέτρο αφορά σε περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες.

Πέραν των παραπάνω, εκκρεμούν και οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό , με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να μιλά για «γενναία» αλλά ταυτόχρονα «ρεαλιστική» αύξηση, το ύψος της οποίας πάντως θα αποφασιστεί αργότερα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)