Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΔΝΤ: Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι ήδη σοβαρές και θα επιδεινωθούν

 

Στον σημαντικό αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αναφέρεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως τονίζει, ο πόλεμος έχει ήδη αυξήσει τις τιμές της ενέργειας και των σιτηρών, και την ίδια στιγμή έχει προκαλέσει ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα και έχει συνοδευτεί από οικονομικές κυρώσεις χωρίς προηγούμενο εναντίον της Ρωσίας.

«Ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και οι προοπτικές υπόκεινται σε εξαιρετική αβεβαιότητα, οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, σε ανακοίνωσή του έπειτα από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του, υπό την προεδρία της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μάλιστα προειδοποιεί ότι «ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι σχετικές κυρώσεις θα έχουν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», υπογραμμίζοντας ότι η κρίση προκαλεί δυσμενές σοκ στον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα, σε μια εποχή που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ήδη υψηλές.

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι κραδασμοί από την άνοδο των τιμών θα γίνουν αισθητές παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να παρέχουν δημοσιονομική στήριξη στα φτωχά νοικοκυριά, για τα οποία τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών. Τονίζει πως εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος, η οικονομική ζημιά θα αυξηθεί περαιτέρω,

Αναφερόμενο στις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, το Ταμείο σημειώνει ότι θα έχουν επίσης «ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με σημαντικές επιδράσεις σε άλλες χώρες».

►Το ΔΝΤ ανακοίνωσε εξάλλου πως εξετάζει το αίτημα της Ουκρανίας για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, το Ταμείο σημειώνει ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές ζημιές, τη στιγμή που λιμάνια και αεροδρόμια είναι κλειστά και κατεστραμμένα, ενώ πολλοί δρόμοι και γέφυρες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν.

«Αν και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες ακριβώς σε αυτό το στάδιο, είναι ήδη σαφές ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σημαντικό κόστος ανάκαμψης και ανοικοδόμησης», ανέφερε το ΔΝΤ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)