Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Πούτιν με Μακρόν και Ερντογάν: Ραγδαίες εξελίξεις στο παρασκήνιο

Πούτιν με Μακρόν και Ερντογάν: Ραγδαίες εξελίξεις στο παρασκήνιο

 

 Η «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και οι ρωσικές απαιτήσεις ικανοποιηθούν, δηλώνει ο Πούτιν στον Ερντογάν - O Εμανουέλ Μακρόν θα επικοινωνήσει εκ νέου σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο.

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.

Αναλυτικότερα, επεσήμανε τη ματαιότητα κάθε προσπάθειας καθυστέρησης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, η οποία χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας για την ανασύνταξη των δυνάμεων και των μέσων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι η αναστολή της ειδικής επιχείρησης είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και ικανοποιήσει τα γνωστά αιτήματα της Ρωσίας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου μετά την επικοινωνία των δυο Προέδρων.

Ο Πούτιν επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει το διάλογο με την Ουκρανία για την επίλυση της σύγκρουσης. «Η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της για διάλογο με τις ουκρανικές αρχές και με ξένους εταίρους για την επίλυση της σύγκρουσης», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την προστασία του Ντονμπάς, περιέγραψε τις κύριες προσεγγίσεις και εκτιμήσεις στο πλαίσιο αυτό και εξήγησε λεπτομερώς τους κύριους στόχους και τις επιδιώξεις που έχουν τεθεί. Τονίστηκε ότι η ειδική επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των αμάχων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία, ενώ οι Ουκρανοί νεοναζί προστατεύονται πίσω τους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το Κίεβο θα επιδείξει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στον τρίτο γύρο συνομιλιών στη Λευκορωσία. Ο Ερντογάν επέκρινε τις ενέργειες της Δύσης κατά των Ρώσων πολιτιστικών προσωπικοτήτων, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Συμφωνία για «διατήρηση στενών επαφών»

«Χαρακτηριστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε μια κριτική αξιολόγηση της σφοδρής εκστρατείας διάκρισης σε βάρος του ρωσικού πολιτισμού και των προσωπικοτήτων του που κερδίζει έδαφος σε ορισμένα δυτικά κράτη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρούν επαφές μέσω των διπλωματικών και στρατιωτικών υπηρεσιών των χωρών.

«Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας δήλωσαν τη σημασία της διατήρησης επαφών μέσω των διπλωματικών και στρατιωτικών υπηρεσιών των δύο χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για την ασφαλή εκκένωση των Τούρκων πολιτών από τις περιοχές μάχης».

Επιπλέον, στη συνομιλία τους τόνισαν την αμοιβαία πρόθεση να συνεχιστεί η αμοιβαία επωφελής ρωσοτουρκική εμπορική και οικονομική συνεργασία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο συνόψισε τα αποτελέσματα της συνομιλίας ως «τη διατήρηση στενών επαφών σε διάφορα επίπεδα».

Ερντογάν: Άμεση κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά την επικοινωνία συζητήθηκε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και αξιολογήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της Ουκρανίας με ειρηνικές μεθόδους το συντομότερο δυνατό.

Εκφράζοντας ότι μια επείγουσα γενική κατάπαυση του πυρός όχι μόνο θα αμβλύνει τις ανθρωπιστικές ανησυχίες στην περιοχή, αλλά και θα επιτρέψει την αναζήτηση πολιτικής λύσης, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Ας ανοίξουμε μαζί το δρόμο για την ειρήνη».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Εκφράζοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ουκρανική πλευρά και άλλες χώρες, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για διεξαγωγή συνολικών διαπραγματεύσεων και επίτευξη αποτελεσμάτων.

O Μακρόν θα επικοινωνήσει εκ νέου σήμερα με τον Πούτιν

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επικοινωνήσει σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επικοινωνία γίνεται μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφταλι Μπένετ στη Μοσχα και στο Βερολίνο, με τον οποίο ο Προεδρος της Γαλλίας βρίσκεται επίσης σε διαρκή επαφή. 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)