Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Αδιάλλακτη η Κεραμέως

Χωρίς δεύτερη συζήτηση απέρριψε η υπουργός Παιδείας τις τέσσερις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης ● Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, τη μείωση της εξεταστέας ύλης για το 2022 στις Πανελλαδικές και κατάργηση των υποκειμενικών κριτηρίων για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Με απόλυτη προσήλωση στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. και χωρίς καμία διαλλακτικότητα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε χθες στη Βουλή χωρίς δεύτερη συζήτηση και τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, «ενός τιμωρητικού και κοινωνικά άδικου μέτρου της κυβέρνησης Ν.Δ. που οδήγησε στην πρωτοφανή μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ», την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων σε όλες τις τάξεις κάθε τύπου Λυκείου ως παιδαγωγικά αδόκιμη και ατελέσφορη πρακτική, τη μείωση της εξεταστέας ύλης για το 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Η τέταρτη τροπολογία αφορούσε την κατάργηση της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ σε ποσοστό 20% βάσει υποκειμενικών κριτηρίων. Η κατάργηση της ρύθμισης αυτής, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εναρμονίζεται με τη βασική αρχή ότι η τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους και κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της στη Βουλή, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό, για «εξίσωση προς τα κάτω» της εκπαίδευσης και για προσήλωση στη λογική της ήσσονος προσπάθειας.

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, το ταξικό ξεσκαρτάρισμα δηλαδή που επιχειρείται οδηγώντας σε αύξηση της μαθητικής διαρροής, η Νίκη Κεραμέως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Τι κι αν κοροϊδεύαμε τα παιδιά μας με αυτόν τον τρόπο και δεν τους εξασφαλίζαμε προοπτικές για το μέλλον τους, καθώς οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει ένας εισακτέος με 1 στα 20 ήταν απειροελάχιστες; Τι κι αν κοροϊδεύαμε τους Ελληνες φορολογούμενους; [..] 6 στους 10 περίπου ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Εσείς εκεί. Επιμονή στους εισακτέους της λευκής κόλλας, που εισάγονται μεν, αλλά δεν αποφοιτούν ποτέ από τα Πανεπιστήμια».

Χρηματοδότηση ΑΕΙ

Για την κατάργηση της κατανομής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ βάσει υποκειμενικών κριτηρίων η υπουργός σημείωσε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός έδινε ελεύθερα ό,τι λεφτά ήθελε στα Πανεπιστήμια. Εμείς θεσπίσαμε την κατανομή χρημάτων στη βάση κριτηρίων, αντικειμενικών και ποιοτικών. Εσείς λέτε όχι στην ποιότητα. Θέλετε να μην υπάρχει ποιότητα, να μην υπάρχει αξιολόγηση, όπως ακριβώς την πολεμήσατε και στα σχολεία». Η υπουργός Παιδείας, που κατά τα άλλα απεχθάνεται τον λαϊκισμό, ως προς το αίτημα -όχι βέβαια μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλήθους εκπαιδευτικών σωματείων και καθηγητών- για τη μείωση της εξεταζόμενης ύλης σχολίασε: «Θέλετε να μένουν τα παιδιά μας ημιμαθή ή να μπαίνουν και χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, όπως είχατε προτείνει προεκλογικά».

Παράταση θητείας πρυτάνεων με απαγόρευση εκλογών

Αργά το βράδυ της Τρίτης, σε άσχετο νομοσχέδιο για την υγεία και χωρίς να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η υπουργός Παιδείας κατέθεσε τροπολογία με την οποία απαγορεύει στις πρυτανικές αρχές να προκηρύξουν εκλογές, ενώ η θητεία τους λήγει στις 31 Αυγούστου 2022 και έπρεπε να το πράξουν άμεσα. Στο άρθρο 5 παρ.1 αναφέρεται σαφώς πως αν προκηρυχθούν εκλογές μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, αυτές θεωρούνται αυτομάτως άκυρες. Το γεγονός είχε προαναγγελθεί στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, κατά την οποία η υπουργός είχε συμβουλέψει τους πρυτάνεις να περιμένουν και να μην προκηρύξουν εκλογές.

«Για να καλύψει το κενό που με το έτσι θέλω δημιουργεί, παρατείνει αυθαίρετα τη θητεία των συγκεκριμένων πρυτανικών αρχών ώς το τέλος του έτους. Στόχος της να γίνουν εκλογές με νέο σύστημα, που παραμένει αδιευκρίνιστο και κρυφό. Πρόκειται για συνταγή αναστάτωσης των Πανεπιστημίων. Πίσω από τη διάταξη κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα Συμβούλια Διοίκησης, παρά την αντίθεση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών και παρά τη διαλυτική εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή του συστήματος αυτού» σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ και να αποσυρθεί η αιφνιδιαστική τροπολογία για τη θητεία των πρυτάνεων ζητά και ο τομέας Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποστηρίζοντας πως «ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ζητούσε (σ.σ. η υπουργός Παιδείας) να μην προκηρύξουν εκλογές οι πρυτάνεις δέκα Πανεπιστημίων, όπως οφείλουν λόγω λήξης θητείας, διαβεβαίωνε τη Σύνοδο των πρυτάνεων ότι δεν θα δοθεί παράταση. Η υπουργός αποδεικνύεται αναξιόπιστη και οι διακηρύξεις της περί της πρόθεσής της να μειώσει τις παρεμβάσεις του υπουργείου στη λειτουργία των Πανεπιστημίων είναι απλή επικοινωνιακή φούσκα».

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτή που σπούδασε σε ξένα πανεπιστήμια(φυσικά είχε τα φράγκα) γιατί στα ελληνικά δεν...
    Που απόκτησε τους μεταπτυχιακούς τίτλους στο πανεπιστήμιαο που ήταν ο μπαμπάς γιατί σε άλλο ίσως δεν...
    Πώς να μην είναι αδιάλλακτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)