Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

«Πράσινο»... για εκχερσώσεις

 
Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπει με απλά μέσα τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που θεωρείται ότι έγιναν δασικές λόγω εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας. ● Αρθρα με προεκλογική οσμή για εξαιρέσεις και στην πολεοδομική νομοθεσία για οριοθέτηση οικισμών, αλλά και τακτοποίηση «βαριών» αυθαιρέτων.

«Ξεπρασινίζουν» χιλιάδες στρέμματα γης με διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που επιτρέπει με μία ένορκη βεβαίωση ή άλλα απλά μέσα τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που θεωρείται ότι έγιναν δασικές λόγω εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας.

Πρόκειται για το άρθρο 80 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ασχοληθεί με τους αποκαλούμενους «δασωθέντες αγρούς». Το άρθρο αυτό αντικαθιστά το άρθρο 67 του βασικού δασικού νόμου (998 του 1979) του οποίου οι προβλέψεις έγιναν πολλές προσπάθειες να αλλάξουν στα χρόνια που μεσολάβησαν. Με τις αλλαγές που προτείνονται:

● Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας εφόσον δεν διαθέτει τίτλους, σε όλους τους δασωμένους αγρούς ανεξαρτήτως του πότε αποκτήθηκε ο τίτλος κυριότητας που επικαλείται ο ιδιώτης. Εως τώρα έπρεπε ο ιδιώτης να έχει τίτλους πριν από τις 23 Φεβρουαρίου 1946.

● Επιτρέπεται η απομάκρυνση της δασικής βλάστησης για τις δασικές εκτάσεις, κατόπιν αίτησης του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στην έκταση με στόχο τη γεωργική εκμετάλλευση.

Εως τώρα, ο ιδιώτης έπρεπε να επιδείξει τίτλους πριν από το έτος 2004, ενώ τώρα, προκειμένου να αποδείξει το έννομο συμφέρον του, συνυποβάλλει με την αίτησή του είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) είτε ένορκες βεβαιώσεις είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.

Η κατάργηση των χρονικών περιορισμών αλλά και η διεύρυνση των αποδεικτικών μέσων για τους ιδιώτες αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εκχερσώσεων οπότε αναμένονται προσφυγές στο ΣτΕ με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη διάταξη αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών.

Στο μεταξύ, όμως, η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα, όπως ισχύει και με άλλα άρθρα, αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναδίδουν έντονη προεκλογική οσμή, όπως:

● Το άρθρο 72 για την οριοθέτηση οικισμών, που ανοίγει νέες εξαιρέσεις στην πολεοδομική νομοθεσία. Οι ρυθμίσεις καταργούν τους γενικούς κανόνες και οδηγούν σε παρεκκλίσεις που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, ειδικά σε περιπτώσεις οικισμών που προστατεύονται για περιβαλλοντικούς, ιστορικούς ή αρχιτεκτονικούς λόγους και μπορεί να οδηγήσουν στην υποβάθμισή τους. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για κατ’ εξαίρεση επέκταση των ορίων οικισμού στο Πάπιγκο προς εξυπηρέτηση γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που συνδέεται και με την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

● Τα επόμενα άρθρα με τα οποία δίνεται νέα παράταση έως τις 31/12/2022 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων που είχαν αρχικά υπαχθεί στις προβλέψεις του νόμου 4178/2013, κατ’ επίκληση της πανδημίας covid. Το ίδιο ισχύει για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών αυθαιρέτων του νόμου 4495/2017 εφόσον το παράβολο της δήλωσης είχε πληρωθεί έως τις 31/12/2020.

Εάν η ημερομηνία πληρωμής παραβόλου είναι μετά την 1/1/2021 δίνεται περιθώριο 24 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021, όταν έληγε τότε μία από τις παραπάνω προθεσμίες, η κυβέρνηση έδινε πάλι παράταση ενός έτους για «να ολοκληρωθεί το έργο της υπαγωγής», ύστερα από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

● Το άρθρο 77 που επιδιώκει λύση στο πρόβλημα της τακτοποίησης των «βαριών» αυθαιρέτων, με τις μεγάλες αποκλίσεις, την αποκαλούμενη «κατηγορία 5». Η πλατφόρμα υπαγωγής για τα αυθαίρετα αυτά είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2020 αλλά στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα συνέχισης της διαδικασίας για όσα ακίνητα βρίσκονταν στην κατοχή τραπεζών μετά από κατάσχεση και κάποιες άλλες κατηγορίες (κληρονομούμενα, εκμισθούμενα με λίζινγκ, μεταβιβαζόμενα στην ΕΤΑΔ, ευρισκόμενα σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Τώρα προστίθενται και εκείνα που είχαν υπαχθεί στον αρχικό νόμο 4014/2011 ή στον 4178/2013 τα οποία μεταφέρονται στον νόμο 4495/2017.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)