Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

«Αστακός» το ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ προαναγγέλλει αυξημένες δαπάνες και περισσότερα όπλα

«Αστακός» το ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ προαναγγέλλει αυξημένες δαπάνες και περισσότερα όπλα

 

  Νέα πραγματικότητα ασφαλείας» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιθυμεί αύξηση κονδυλίων.

«Η στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ πρέπει να επαναρυθμιστεί για να εισέλθει σε μια νέα εποχή», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη (15/3), ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία θα ξεκινήσει μια διαδικασία εξέτασης επιλογών για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στρατιωτική της ενσωμάτωση στη Λευκορωσία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», υπογράμμισε. «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ για αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Οι υπουργοί θα ξεκινήσουν τη συζήτηση για αυτά τα «συγκεκριμένα μέτρα» αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας.

Το πλάνο Στόλτενμπεργκ για «οχύρωση» του ΝΑΤΟ σε ξηρά, θάλασσα και αέρα

«Στην ξηρά, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα και περισσότερο προ-τοποθετημένο εξοπλισμό», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «θα εξετάσουμε επίσης σημαντικές αυξήσεις στις αεροπορικές και ναυτικές μας αναπτύξεις, ενισχύοντας τον εναέριο χώρο μας με αντιπυραυλική άμυνα, αλλά και την άμυνά μας στον κυβερνοχώρο, καθώς και πραγματοποιώντας περισσότερες και μεγαλύτερες ασκήσεις», επεσήμανε.

«Περιμένω ότι θα αναθέσουμε στους στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ να αναπτύξουν επιλογές για τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούνιο», σημείωσε ο ίδιος.

«Περισσότερη άμυνα σημαίνει... περισσότερες δαπάνες»

Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι η ενίσχυση της άμυνας της συμμαχίας απαιτεί περισσότερες δαπάνες, επαινώντας τη Γερμανία και άλλους συμμάχους που έχουν ανακοινώσει ότι εντείνουν τις αμυντικές επενδύσεις τους.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε ο γενικός γραμματέας, «επομένως πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερα».

Τι δαπανά η Ελλάδα

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Die Welt από τον Φεβρουάριο, «καμία άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν δαπανά, σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσα πολλά χρήματα για την άμυνα. Ακόμα και τις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον η Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «2% του ΑΕΠ είναι ο στόχος, στον οποίο συμφώνησαν τα μέλη της νατοϊκής συμμαχίας για το ύψος των αμυντικών δαπανών. Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες βρίσκονται σταθερά κάτω του 2%, γεγονός που επέκρινε επανειλημμένα ο Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου. Για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην κορυφή των αμυντικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ.

Πέρυσι ωστόσο, η Ελλάδα ξεπέρασε την υπερδύναμη με τις δαπάνες της να φθάνουν το 3,8% του ΑΕΠ. Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από ό,τι προβλέπει ο στόχος του ΝΑΤΟ. Για μια χώρα, η οποία επί χρόνια επέβαλλε λιτότητα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης οι αμυντικές δαπάνες είναι τεράστιες.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Εσθονία, με δαπάνες όμως κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους.

Ο Μπάιντεν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη (15/3) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 24 Μαρτίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι ο Μπάιντεν θα παραστεί στη σύνοδο, αντικείμενο της οποίας θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)