Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Θερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής

Αλλαγή ώρας 2022: Ποιος την «εφηύρε» και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο 

 

 

 

 

Τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό μας η αλλαγή ώρας


Τα ξημερώματα αυτής της Κυριακής 27 Μαρτίου θα μετακινήσουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα μπροστά ώστε να περάσουμε  στη θερινή ώρα που θα ισχύει μέχρι το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου.Η αλλαγή της ώρα θα επέλθει όταν το ρολόι δείξει 03:00 και θα το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/1/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. 

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του 70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, πολλά ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν να υιοθετήσουν τη θερινή ώρα. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελλάδα, η οποία εφάρμοσε για πρώτη φορά το νέο ωρολόγιο σύστημα το 1975.

Η αρχική ιδέα της αλλαγής ώρας αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες, το μακρινό 1784.

Πέρασε ένας αιώνας για να υποστηρίξει την πρόταση ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας στις οικοδομές.

Όμως, τελικά, η αλλαγή της ώρας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, βασίστηκε στην επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Είχε παρατηρήσει ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας τους καλοκαιρινούς μήνες τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντομα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895

 Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την αλλαγή ώρας

Η επιστήμη εκτιμά ότι η αλλαγή ώρας έχει βλαβερές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό και στην ψυχική, αλλά και στη σωματική μας υγεία.

Με την αλλαγή, οι επιστήμονες θεωρούν ότι διαταράσσει τους ρυθμούς του σώματός μας. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep Medicine», διαπίστωνε πως ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού ήταν κατά 8% υψηλότερος τις πρώτες δύο μέρες μετά την αλλαγή ώρας, ενώ για τους ηλικιωμένους, το ποσοστό ανέβαινε στο 20%.

Το 2019, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Medicine», επισήμανε πως η πιθανότητα εμφράγματος ήταν αυξημένη τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή.

Ωστόσο, φαίνεται υπάρχουν επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία. Το «UTSW Medical Center» υπογραμμίζει πως ενδεχομένως η αλλαγή να πυροδοτήσει την εμφάνιση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής που σχετίζεται με την έλλειψη φυσικού φωτός.

Καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μιλώντας στην «The Washington Post», είχε επισημάνει, τέλος, ότι έχει παρατηρηθεί πως συμβαίνουν περισσότερα τροχαία τη Δευτέρα μετά την αλλαγή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)