Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Ποιοι δεν θα πάρουν επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα

Ποιοι δεν θα πάρουν επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα
 
 
 
Από 18 έως 600 ευρώ θα είναι το αναδρομικό επίδομα ρεύματος που θα δοθεί στα νοικοκυριά. Ποιοι μένουν εκτός επιδότησης.

Με θολά σημεία ξεκινά από αρχές Ιουνίου η αίτηση για το έκτακτο επίδομα ρεύματος, ύψους από 18 έως 600 ευρώ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι και πολίτες που μένουν εκτός επιδότησης και δεν θα λάβουν ούτε το ελάχιστο που προβλέπει η επιστροφή χρημάτων.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το επίδομα ρεύματος

Ο δικαιούχος, για να κάνει αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τα εξής κριτήρια:

  • Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • Ο λογαριασμός ρεύματος που του έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
  • Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουν οι καταναλωτές, πως για την επιστροφή χρημάτων, θα έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης για τους καταναλωτές πρώτης κατοικίας. Επίσης, τονίζεται, πως τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει στην αίτησή του ο καταναλωτής, αλλά θα αντλούνται αυτόματα οι σχετικές πληροφορίες από τον εκάστοτε πάροχο.

Ποιοι δεν θα πάρουν επίδομα έως 600 ευρώ για το ρεύμα

Εκτός αναδρομικής επιδότησεις ενδεχομένως να μείνουν όσοι ανήκουν στα παρακάτω παραδείγματα:

  • Ο κίνδυνος με το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα: Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.
  • Το όνομα στον λογαριασμό: Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί, τι συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, ένας αριθμός παροχής είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη και όχι στο όνομα του ενοικιαστή. Θα χάσει την επιδότηση;

Ποιοι μένουν εκτός επιστροφής χρημάτων για το ρεύμα

  • Δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση για την κύρια κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες δεν θα λάβουν στήριξη.
  • Φοιτητές: Αν δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν, τότε μένουν και αυτοί εκτός.
  • Κοινόχρηστα: Δεν προβλέπεται επίδομα για το ρεύμα κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες.
  • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους για επίδομα έως 600 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται η επιστροφή χρημάτων

Οι καταναλωτές θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

  • Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.
  • Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  • Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς. 

Πηγή: ieidiseis.g

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)