Στο πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άρθρο του στο NEWS 24/7 επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας «το ποσοστό του πληθυσμού με ιδιόκτητη κατοικία εξακολουθεί να υπερβαίνει το 70%, η στέγαση έγινε μείζον πρόβλημα, διότι απουσιάζει διαχρονικά η συνεκτική στεγαστική πολιτική».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απολύτως ταγμένη στα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ με αποτέλεσμα το ζήτημα να «γενικεύεται μέσα στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας που εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και δυσχεραίνει το βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη».
Μιλώντας για τους παράγοντες του προβλήματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρεται στη σχέση εξόδων στέγης προς εισοδήματα, στα «κόκκινα δάνεια» και στις πολιτικές του κράτους για να εξασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αξιοπρεπούς στέγης. Όπως γράφει, νέα πτυχή του προβλήματος στέγης αποτελεί η επίδραση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως του AirBnb στις τιμές των ενοικίων.
Σε αυτό το σημείο κατηγορεί το κυβερνών κόμμα πως «αντί να βάλει κανόνες στο airbnb, πιστή στο δόγμα "η κατοικία είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου", παίρνει μέτρα για την αναθέρμανση της κατασκευής, αδιαφορώντας για την εκτίναξη των ενοικίων». Και καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία πως «δεν έδωσε καμία προσοχή στη στέγη, δεσμεύοντας ψίχουλα, μόνον 1,5 εκ. € για επισκευή 100 διαμερισμάτων ιδιοκτησίας των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούνται για κάλυψη εκτάκτων αναγκών».
Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται δε βέβαιος πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν» και προσθέτει πως «η επόμενη μέρα ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για να ανταπεξέλθουμε στις πολύπλοκες προκλήσεις και τις συσσωρευμένες δυσκολίες χρειάζεται όραμα και προοπτική, κυρίως όμως χρειάζονται απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα. Τεκμηριωμένα σχέδια, σοβαρή οργάνωση και στοχευμένες δράσεις στα πλέον κομβικά ζητήματα ώστε να επιστρέψει στη χώρα η αίσθηση της ασφάλειας για το σήμερα και το αύριο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη για «ένα σχέδιο που θα βάλει κανόνες στo πεδίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυρίως τη δημιουργία ενός νέου στεγαστικού δυναμικού Προσιτής Οικονομικά Στέγης», όπως ορίζει «την αξιοπρεπή κατοικία, ιδιοκτήτη ή ενοικιαζόμενη, στην οποία πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση βασιζόμενα σε δικούς τους αμιγώς πόρους.
«Απαιτείται επομένως η παρέμβαση του κράτους για τη διασφάλιση της με στόχο τη δημιουργία αποθέματος Προσιτής Οικονομικά Στέγης (Π.Ο- .Σ.). Το απόθεμα σχεδιάζουμε να το δημιουργήσουμε από:
- κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (35,3%), δηλαδή 2.249.813 κτίρια σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
- κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους.
- κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν ή επαναδιαθέσουν προς ενοικίαση χάρη σε ένα πλέγμα κινήτρων, εξασφαλίσεων και παροχών από το κράτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της Κουμουνδούρου προβλέπει τη θέσπιση σημαντικών κινήτρων και διασφαλίσεων στους ιδιοκτήτες:
- Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ
- Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο
- Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη
- Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης
- Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου