Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η πανδημία και η κυβέρνηση προκάλεσαν χάσμα… πλούτου - 7 παραδείγματα

Η πανδημία και η κυβέρνηση προκάλεσαν χάσμα… πλούτου - 7 παραδείγματα
 
 
Κατά τα τελευταία χρόνια το χάσμα μεταξύ φτωχών και πολύ πλουσίων έχει διευρυνθεί επικίνδυνα.

Γράφει ο

Ο καπιταλισμός όταν εικονογραφείται συνήθως αναπαριστάται με παχιούς ανθρώπους γύρω από ένα πλούσιο γεύμα, απ' όπου πέφτουν ορισμένα ψιχία προς το αδυνατισμένο και λιμοκτονούντα πόπολο…

Είναι σαφές ότι η μερίδα του λέοντος πάει στους ισχυρούς. Γι' αυτό έρχεται η πολιτική (σοσιαλδημοκρατία) να διορθώσει αυτές τις αδικίες, να λειάνει τις ακρότητες της ελεύθερης οικονομίας.

Ωστόσο, κατά τα τελευταία χρόνια το χάσμα μεταξύ φτωχών και πολύ πλουσίων έχει διευρυνθεί επικίνδυνα. Στην χώρας μας και εν μέσω πανδημίας φαίνεται ότι γίνεται μια νέα ανακατανομή υπέρ των οικονομικά δυνατών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διέθεσε πάνω από 43 δις ευρώ για την εξισορρόπηση των συνεπειών της πανδημίας, συν άλλα 6 δις για την ενίσχυση των νοικοκυριών λόγω της ενεργειακής κρίσης (λογαριασμούς ρεύματος συν έκτακτα επιδόματα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα του 2021 και 200 ευρώ το Πάσχα του 2022).

Δηλαδή το δημόσιο δαπάνησε σχεδόν 50 δις, κυρίως δανειζόμενο από τις αγορές λόγω των χαμηλών επιτοκίων όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τις κατ’ εξαίρεση αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Δηλαδή αυτά τα χρήματα θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε. Πιθανότατα θα το κάνει η επόμενη γενιά (νέων) οι οποίοι είναι άνεργοι ή υποαμειβόμενοι…

Αλλά σας δούμε πώς κατανεμήθηκαν τα εν λόγω ποσά και τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση όταν μιλούσε για στήριξη των μισθωτών; Τι ποσά διέθετε την ίδια στιγμή για τους ισχυρούς…

1) Αναστολή-Επιστρεπτέες. Από το υπουργείο Εργασίας, μέσω του συστήματος «Εργάνη», οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή ελάμβαναν 534 ευρώ κάθε μήνα μέσα στην πανδημία.

Οι επιχειρήσεις όμως (π.χ. τουριστικές) που δεν απασχολούσαν (και δεν πλήρωναν) προσωπικό, τα δάνεια τους είχαν «παγώσει», οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ανασταλεί και μισθοδοτούσαν π.χ. έναν φύλακα και ένα άτομο στο Λογιστήριο, πήραν επιδοτήσεις εκατομμυρίων. Μάλιστα παρακράτησαν και τον ΦΠΑ. Δηλαδή οι φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρο, αλλά χρηματοδότησαν τους επιχειρηματίες (γιατί οι επιχειρήσεις που διεύθυναν δεν είχαν εμφανή έξοδα).

Κατ' αυτόν τον τρόπο, ακόμη και με πλαστά και εικονικά τιμολόγια με τα οποία αύξαναν τον τζίρο το 2019, προκειμένου να καταγράφεται η προβλεπόμενη πτώση κύκλου εργασιών 20% το 2020 (για να λάβουν οι επιχειρήσεις την επιστρεπτέα προκαταβολή), δόθηκαν στις επιχειρήσεις 8,6 δις ευρώ.

Από αυτά τα 6 δις έχουν ήδη χαριστεί και τα 2,6 δις μεταφέρονται και πάλι για τον Ιούλιο του 2022. Πιθανότατα και σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις (εκλογές), ίσως δεν πληρωθούν πότε..

2) Η κυβέρνηση όντως μείωσε τον ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, για τα μικρά σπίτια το όφελος είναι λίγα ευρώ και ποσοστιαία 2-6%, ενώ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία

Παραδείγματα:

α) Αξία ακίνητης περιουσίας 194.941 €

ΕΝΦΙΑ 2021 : 537,60 €

ΕΝΦΙΑ 2022 : 523,29 €

ΜΕΙΩΣΗ 2,66%.

β) Αξία ακίνητης περιουσίας 1.732.000 €

ΕΝΦΙΑ 2021 : 13.825,79 €

ΕΝΦΙΑ 2022 : 6.394,90 €

ΜΕΙΩΣΗ 53,75 %

3) Άμεσοι φόροι: Για τους μισθωτούς η μόνη έκπτωση αφορά την μείωση του πρώτου συντελεστή από 22% στο 10% για τα εισοδήματα από 8.636 (αφορολόγητο) έως 10.000 ευρώ. Όφελος έως 163 ευρώ το χρόνο.

Αντιθέτως, τα επιχειρηματικά κέρδη από φορολογικό συντελεστή 29% έπεσαν στο 24% και για τους ελευθέρους επαγγελματίες 10% μέχρι τα 12.000 ευρώ από 24%. Μόνο από την τελευταία μείωση το όφελος είναι 1.200 ευρώ!

4) Εισφορά Αλληλεγγύης: Οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν και πληρώνουν φόρο πάνω στο φόρο (Εισφορά Αλληλεγγύης).

Αντίθετα, οι μερισματούχοι (πέραν όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που δεν πληρώνουν) απαλλάσσονται της Εισφοράς. Καίτοι οι ραντιέρηδες πληρώνουν φόρο μόλις 5% στα διανεμόμενα κέρδη…

5) Οι μεγάλες περιουσίες , κινητές και ακίνητες, μεταβιβάζονται αφορολόγητα. Οι γονείς και παππούδες μπορούν να μεταβιβάσουν στα παιδιά και εγγόνια τους από 800.000 (αντικειμενικής) αξίας περιουσία στο καθένα. Ήτοι, μια οικογένεια μεταβιβάζει σε κάθε τέκνο έως 3,2 εκ. ευρώ και για δύο τέκνα αφορολόγητα μεταβιβάζονται 6,4 εκ. ευρώ. Και αυτό η κυβέρνηση το αναφέρει σαν ελάφρυνση της… μεσαίας τάξης.

6) Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η χώρα δανείζεται πάνω από 18 δις ευρώ, χαμηλότοκα είναι αλήθεια, και τα περισσότερα εξ αυτών τα διαθέτει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις. Από αυτή την παρέμβαση αποκλείονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες και, επιπλέον, δημιουργούν και περισσότερες θέσεις εργασίας. Καθώς προϋπόθεση συμμετοχής στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο τραπεζικός δανεισμός. Και οι τράπεζες είναι κλειστές στην μικρή επιχειρηματικότητα.

Αυξανόμενου του δανεισμού (χρέος κρατικού τομέα ως ποσοστού επί του ΑΕΠ), το ελληνικό αξιόχρεο υποβαθμίζεται. Η χώρα μας δυσκολεύεται να λάβει επενδυτική βαθμίδα, αδυνατεί να βγει στις αγορές και αυτό την εμποδίζει να ασκησει αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

7) Κόκκινα Δάνεια. Οι φορολογούμενοι ανακεφαλαίωσαν πολλές φορές τις τράπεζες, αλλά το δημόσιο δεν κράτησε τις συμμετοχές τους (σ.σ. παράδειγμα οι μετοχές της Πειραιώς). Ταυτόχρονα το δημόσιο εγγυήθηκε με πάνω από 24 δις το πρόγραμμα «Ηρακλής» (μεταβίβαση κόκκινων δανείων στα Funds), αλλά οι δανειολήπτες δεν έλαβαν μια ρεαλιστική πρόταση συμβιβασμοί ως προς τη διευθέτηση του χρέους τους. Άρα, το ιδιωτικό χρέος παραμένει. Έφυγε από τις τράπεζες με τις θυσίες τω φορολογουμένων, αλλά παραμένει στην κοινωνία… 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)