Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου...





Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης με τη διεθνή καριέρα, Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ο Παπαθανασίου πέθανε το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου.

Tην είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε... το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Γαλλία με κορονοϊό.

Είχε βραβευθεί με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982». Ωστόσο είχα κάνει τη μουσική επένδυση για πολλές και σημαντικές ταινίες όπως Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Για την ταινία «1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 - Conquest of Paradise, 1992)» απέσπασε στις Κάνες Χρυσό Λέοντα, αλλά και το βραβείο Echo Awards


Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, που γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας στις 29 Μαρτίου 1943, ήταν ευρύτερα γνωστός 
 ως Vangelis.

Συνθέτης και μουσικός της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής, έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, με τον οποίο δημιούργησε τους Aphrodite’s Child, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. 

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα - Ιαπωνία.

 

 Να σημειωθεί ότι ο αστεροειδής της Κύριας Ζώνης 6354 Vangelis έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του Βαγγέλη Παπαθανασίου.


Άλλες ταινίες για τις οποίες έχει γράψει μουσική, αλλά ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές παραγωγές είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

«Vortex - Το πρόσωπο της μέδουσας» (1967) του Νίκου Κούνδουρου
«Ο αγνοούμενος» (Missing, 1982) του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά
«Η ανταρσία του Μπάουντυ» (1984) του Ρότζερ Ντόναλτσον
«Francesco» (1989) της Liliana Cavani
«Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα» (Bitter Moon, 1992) του Ρόμαν Πολάνσκι
«Καβάφης» (1996) του Γιάννη Σμαραγδή

 

 Άλλες μουσικές δημιουργίες

1982: Δημιουργεί το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, το οποίο συνέχιζε να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2013-2015.
1991: Αναλαμβάνει τη μουσική για τα ντοκιμαντέρ του παγκοσμίου φήμης ωκεανογράφου Ζακ-Ιβ Κουστό.
1998: Γράφει το άλμπουμ «Φόρος τιμής στον Γκρέκο», τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την ενίσχυση της εκστρατείας της εθνικής πινακοθήκης για την απόκτηση του πίνακα του Ελ Γκρέκο «Άγιος Πέτρος».
1999: Συνθέτει τη μουσική που συνόδευσε την παρουσίαση του επίσημου εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ δημιουργεί και τη μουσική για την τελετή παράδοσης την ολυμπιακής φλόγας τόσο στο Σίδνεϊ όσο και από το Σίδνεϊ στην Αθήνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)