Κυριακή 1 Μαΐου 2022

«Έφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος Ίβιτσα Όσιμ

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/05/osim.jpg

 

 

Στο πένθος βυθίστηκε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς το πρωί της Πρωτομαγιάς έφυγε από τη ζωή ο Ίβιτσα Όσιμ, σε ηλικία 81 ετών.

Γεννήθηκε στο Σαράγεβο στις 6 Μαΐου 1941 και κατά τη διάρκεια της 18χρονης συλλογικής ποδοσφαιρικής καριέρας του φόρεσε τη φανέλα αρκετών ομάδων, μεταξύ των οποίων της Στρασμπούρ, της Σεντάν και της Βαλενσιέν, ενώ με την εθνική Γιουγκοσλαβίας αγωνίστηκε σε 16 ματς, σκοράροντας 8 φορές.

Το 1978 κρέμασε τα παπούτσια του και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική, όπου έκανε σπουδαία καριέρα, με τον Όσιμ να κοουτσάρει την Ζελέσνιτσαρ, την εθνική Γιουγκοσλαβίας, την Παρτίζαν, την Στουρμ Γκρατς και την εθνική Ιαπωνίας (τελευταία του ομάδα). Το ελληνικό φίλαθλο κοινό τον γνώρισε από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό.

Ο Όσιμ ανέλαβε τους «πράσινους» το 1992 διαδεχόμενος τον Βασίλη Δανιήλ και έμεινε για σχεδόν δύο χρόνια στον πάγκο τους, κατακτώντας μάλιστα το Κύπελλο Ελλάδας το 1993 (1-0 τον Ολυμπιακό), ενώ έδωσε τη θέση του στον Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Η θητεία του στην Ελλάδα θα μνημονεύεται για πάντα εξαιτίας και της περιβόητης φράσης του: «Η μπάλα είναι πόρνη», που είχε χρησιμοποιήσει σε συνέντευξη Τύπου.

Τα τελευταία χρόνια, ο εκλιπών ζούσε στο Γκρατς της Αυστρίας

Πηγή:documentonews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)