Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Το γεύμα στην Ουάσιγκτον με μενού την πρόσκληση Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Ποιοι συμμετείχαν, ο ρόλος της Βικτόρια Νούλαντ

Το γεύμα στην Ουάσιγκτον με μενού την πρόσκληση Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Ποιοι συμμετείχαν, ο ρόλος της Βικτόρια Νούλαντ
Λίγες μέρες μετά το γεύμα στην Ουάσιγκτον και τα συγχαρητήρια για τον εύγευστο «καπαμά», έφτασε στην Αθήνα η επίσημη πρόσκληση στο Μέγαρο Μαξίμου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει ο

Ο «καπαμάς της Αλεξάνδρας», τα πρώτα «καλάσνικοφ» που έφτασαν από την Ελλάδα στην Ουκρανία και το θετικό σημείωμα της Βικτόρια Νούλαντ για την Ελλάδα, το «προκεχωρημένο σύνορο» των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έφεραν την πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 17 Μαΐου.

Της πρόσκλησης του έλληνα πρωθυπουργού είχε προηγηθεί γεύμα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον που παρέθεσε η πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που παρακάθισαν οι: Νάνσι Πελόζι, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μπόμπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και ο Τζορτζ Τσούνης, που έχει οριστεί ως νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Το γεύμα περιελάμβανε μεσογειακή κουζίνα όπου κυριαρχούσε η μελιτζάνα. Το κυρίως πιάτο ήταν κρέας κοκκινιστό με μελιτζάνες, γνωστό ως «καπαμά» με το οποίο μαθαίνουμε ότι ξετρελάθηκαν η Νάνσι και ο Μπόμπ, ενώ για τον Τζορτζ η γεύση ήταν γνώριμη καθώς ο «καπαμάς» ήταν ένα από τα αγαπημένα φαγητά των γονιών του Τζέιμς και Ελένη, μετανάστες πρώτης γενιάς από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας.

Φυσικά κατά το γεύμα εργασίας ετέθησαν όλα τα θέματα που αφορούν του αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αμερικανοί γερουσιαστές και ο νέος πρέσβης εξήραν την στάση της Ελλάδας από τις πρώτες ώρες έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν οι αμερικανικές βάσεις της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας.

Του γεύματος στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον είχε προηγηθεί η επίσκεψη της Βικτωρία Νούλαντ σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, όπου υπογραμμίστηκε ο ουσιαστικός ρόλος της Ελλάδας ως προς την προώθηση του κυρίαρχου στρατηγικού ενεργειακού στόχου των ΗΠΑ που είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και προώθηση στην γηραιά ήπειρο υγροποιημένου αερίου - εν μέρει αμερικανικού- μέσω της Αλεξανδρούπολης!

Λίγες μέρες μετά το γεύμα στην Ουάσιγκτον και τα συγχαρητήρια για τον εύγευστο «καπαμά», έφτασε στην Αθήνα η επίσημη πρόσκληση στο Μέγαρο Μαξίμου με την επιστολή της Νάνσι Πελόζι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι: «Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας». 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)