Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Η τυπική χειραψία Μητσοτάκη - Καραμανλή, ο γρίφος των εκλογών και η αγωνία για τον βαρύ χειμώνα - Το παρασκήνιο του Συνεδρίου της Ν.Δ.

Η τυπική χειραψία Μητσοτάκη - Καραμανλή, ο γρίφος των εκλογών και η αγωνία για τον βαρύ χειμώνα - Το παρασκήνιο του Συνεδρίου της Ν.Δ.
 
 
Το κλίμα στα νεοδημοκρατικά πηγαδάκια, ο χρόνος των εκλογών, ο Κώστας Καραμανλής και οι αναταράξεις.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης να επανέλαβε κατά την ομιλία του στην έναρξη της πρώτης μέρας των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ ότι οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες από σήμερα, αλλά στους διαδρόμους του Metropolitan Expo, σχεδόν αποκλειστική συζήτηση μεταξύ των συνέδρων ήταν ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες και η αγωνία για το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές ισορροπίες τους επόμενους μήνες και μέχρι του χρόνου την άνοιξη.

Πολλοί από τους συνέδρους εμφανίζονταν πεπεισμένοι ότι η δέσμευση για εκλογές του χρόνου την άνοιξη, συνιστά πολιτικό χειρισμό και ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, διότι «αν περάσει κι άλλος χειμώνας με αυτή την ακρίβεια, τότε η ΝΔ θα ψάχνεται», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Και ο καθένας είχε και ένα επιχείρημα για να ενισχύσει την άποψη ότι αποκλείεται να επιλέξει ο πρωθυπουργός να εξαντλήσει την τετραετία, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και το κύμα της ακρίβειας.

Ανάμεσα στις προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών, έμπαιναν σφήνα και οι συζητήσεις για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, στο ορατό ενδεχόμενο που η ΝΔ δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων των γαλάζιων διαδρομιστών ήταν ότι το εγχείρημα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μόνο με το ΚΙΝΑΛ.

Κάποιοι εκ των συνέδρων, κυρίως κομματικοί με μακρά εμπειρία στα νεοδημοκρατικά δρώμενα εκτιμούσαν ότι καθ οδόν προς τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα ήταν καλό ο πολιτικός λόγος της ΝΔ να αποκτήσει και κάποια στοιχειώδη, έστω, στοιχεία αυτοκριτικής, διότι «το να εμφανίζεται σαν να έχουν γίνει όλα τέλεια στους 33 μήνες της γαλάζιας διακυβέρνησης, μόνο θετικά δεν διεγείρει τα ανακλαστικά των ψηφοφόρων», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στα πηγαδάκια σχολιάστηκε αρκετά ο μάλλον τυπικός χαιρετισμός του πρωθυπουργού με τον Κων. Καραμανλή, όπως και η απροθυμία – για πρώτη φορά στα νεοδημοκρατικά χρονικά – του πρώην πρωθυπουργού να τοποθετηθεί στο Συνέδριο του κόμματος.

Όσο για το νέο πακέτο μέτρων για την μείωση των επιπτώσεων από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα στελέχη της ΝΔ παραδέχονταν ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, αλλά «κάλλιο αργά, παρά ποτέ» και εύχονταν να αποδειχθούν και στις τσέπες των πολιτών εντυπωσιακά, όπως στο άκουσμά τους.

Όλοι ανεξαιρέτως, πάντως – όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, - προέβλεπαν μεγάλες αναταράξεις το επόμενο διάστημα. Τέτοιες, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά παλαιό κομματικό στέλεχος από την Πελοπόννησο, δεν έχουμε ζήσει τα τελευταία πολλά χρόνια»…

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)