Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Τζόνσον με 211 υπέρ και 148 κατά

Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Τζόνσον με 211 υπέρ και 148 κατά
 
 
Παραμένει στον πρωθυπουργικό θώκο ο Μπόρις Τζόνσον, όλα δείχνουν πολύ δύσκολη συνέχεια για τον ίδιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον γλύτωσε την υπερψήφιση της πρότασης μομφής (με 148 υπέρ της πρότασης και 211 κατά) και δεν θα απειληθεί από νέα πρόταση μομφής για έναν χρόνο, σύμφωνα με τον κανονισμό, πιθανότατα μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2024, αν και πρόεδρος της Επιτροπής 1922 δήλωσε ότι ο κανονισμός μπορεί να αλλάξει.

Οι συντηρητικοί βουλευτές αποφάσισαν για την τύχη του Τζόνσον με μυστική ψηφοφορία σε αίθουσα του κοινοβουλίου.

Πολιτικοί αναλυτές έλεγαν πριν από την έναρξη της διαδικασίας ότι μία οριακή νίκη στην ψηφοφορία θα πλήξει περαιτέρω το κύρος του βρετανού πρωθυπουργού.

«Πάνω από 100 ψήφοι κατά του πρωθυπουργού είναι κακά νέα»

Στο περιθώριο της ψηφοφορίας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Γκαουκ, δήλωσε στο BBC ότι εάν περισσότεροι από 100 Συντηρητικοί βουλευτές ψηφίσουν εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, τότε να νέα θα είναι ούτως ή άλλως άσχημα για τον πρωθυπουργό.

«Αν φτάσει στο 133, συγκρίνοντάς το με την [πρώην πρωθυπουργό] Τερέζα Μέι, τότε αυτό θα είναι ένα πολύ άβολο αποτέλεσμα γι’ αυτόν», προσθέτει.

Θυμίζουμε ότι η Μέι κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία της τον Δεκέμβριο του 2018, μόνο για να εκδιωχθεί περίπου έξι μήνες αργότερα.

Πόσο μάλλον οι 148 λοιπόν, οι οποίες μοιάζουν να καταδικάζουν τον Τζόνσον σε μια πορεία κατά την οποία θα βρίσκεται διαρκώς μεταξύ σφύρας και άκμονος, προσπαθώντας να αποφύγει τη μοίρα της προκατόχου του.

Πέρασε τη λεπτή κόκκινη γραμμή

Ήδη, αναλυτές πιστεύουν ότι κάποιοι από τους υπουργούς του θα του πουν ανοιχτά να φύγει. Άλλωστε, πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, ο Βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Λυπάμαι που πρέπει να παραιτηθώ ως τσάρος κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού, αλλά, μετά την απάντησή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον υπουργικό κώδικα, είναι σαφές ότι τον έχει παραβιάσει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Για μένα αυτό είναι θέμα που σηκώνει παραίτηση και αυτό ισχύει επίσης και για τον πρωθυπουργό».

Ένας άλλος Τόρις από μια πρώην έδρα του «Κόκκινου Τείχους» -ο Μπεν Μπράντλεϊ του Μάνσφιλντ- ρωτήθηκε επίσης στο περιθώριο της ψηφοφορίας τι θα σήμαινε εάν περισσότεροι από 100 βουλευτές ψήφιζαν για την αποχώρηση του πρωθυπουργού.

Λέει ότι θα ήταν «έκπληκτος και απογοητευμένος αν συνέβαινε αυτό», προσθέτοντας ότι πολλοί βουλευτές που κέρδισαν τις έδρες τους το 2019 πρέπει να ευχαριστήσουν τον Τζόνσον.

Ο Μπράντλεϊ λέει ότι ο Τζόνσον είναι μια «τεράστια προσωπικότητα που ασχολήθηκε με ανθρώπους σε αυτές τις εκλογές σε μέρη όπου δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό».

Λέει ότι αυτές οι έδρες ήταν «στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας για τον πρωθυπουργό» προσθέτοντας «αυτή η ατζέντα, η αναβαθμισμένη, προέρχεται από αυτόν». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Απέχοντας πολύ από το να μπει μια τελεία στο σκάνδαλο που ταλανίζει εδώ και έξι μήνες τη συντηρητική κυβέρνηση, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, που παραθέτει λεπτομερώς το εύρος των παραβιάσεων των κανόνων κατά της COVID-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε εκ νέου αιτήματα για παραίτηση του Τζόνσον, που ανακοινώνονταν με το σταγονόμετρο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο (κάτι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό), δήλωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για οτιδήποτε συνέβη», αλλά σημείωσε ότι οφείλει «να συνεχίσει» τη δουλειά του.

Το σκάνδαλο, όπως και η εκτίναξη των τιμών που προκαλεί ιστορική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, είχε ήδη προκαλέσει πτώση της δημοτικότητάς του, επιφέροντας μεγάλο πισωγύρισμα στους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαρτίου. Ο Τζόνσον παρέμεινε, προβάλλοντας κυρίως τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δυτική απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Απόψε, ο Τζόνσον ηττήθηκε παρότι ευνοείτο από την απουσία προφανούς διαδόχου του στις τάξεις των Συντηρητικών, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια στη Βρετανία. Εξαντλημένοι από το σκάνδαλο «partygate», τα σχεδόν καθ’ έξιν πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά παραβίαση των περιοριστικών μέτρων του λοκντάουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος προκάλεσαν διαδικασία μομφής για την απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία - όπερ και εγένετο.

Πάνω από το ένα τρίτο του κοινοβουλευτικού κόμματος καταψήφισαν τον πρωθυπουργό, γεγονός που κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι μπορεί να «τραυματιστεί θανάσιμα». Σίγουρα θα ήταν συμβολικά ενοχλητικό για τον Τζόνσον αν 133 βουλευτές τον καταψηφίσουν, έλεγαν πριν από την ψηφοφορία. Τα πράγματα, όμως, είναι χειρότερα για τον Τζόνσον.

Αυτό σημαίνει ότι τον υποστήριξε ένα μικρότερο ποσοστό βουλευτών από ό,τι υποστήριξε την Τερέζα Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης της το 2018 - και έφυγε έξι μήνες αργότερα.

Με το ενδεχόμενο μιας σειράς ήττων στις ενδιάμεσες εκλογές σε λίγες εβδομάδες και μια δύσκολη διακομματική έρευνα για το αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, πιστεύουν ότι η θέση του θα γίνει μη βιώσιμη.

Αυτό θα σημαίνει επίσης ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης να αρχίσουν εγκαταλείπουν τον πρωθυπουργό και η θητεία του στο πρωθυπουργικό θώκο μπορεί να αρχίσει να φαίνεται σαφώς λιγότερο ασφαλής - με τους επικριτές να είναι πιθανό να ενθαρρυνθούν και να μη φιμωθούν.

Στον αντίποδα, οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί του Τζόνσον λένε ότι αποτέλεσμα είναι αρκετό για να συνεχίσει να είναι στην εξουσία.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπιζε σειρά σκανδάλων από τον περασμένο χρόνο, κυρίως το «partygate», το οποίο του έδωσε τον τίτλο του εν ενεργεία πρωθυπουργού κατά του οποίου επιβάλλεται πρόστιμο από την αστυνομία.

Είχε κατ’ επανάληψιν αρνηθεί να παραιτηθεί και μέχρι σήμερα είχε διατηρηθεί στην θέση του ισχυριζόμενος ότι θέλει να βοηθήσει τους Βρετανούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με καλπάζοντα πληθωρισμό και επενδύοντας στην εικόνα που έχει κατασκευάσει για τον σημαντικό του ρόλο στην δυτική υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση.

Όμως, η δημοσίευση στο τέλος του Μαΐου του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που κατακεραύνωσε την συμπεριφορά της Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια των lockdown αναζωπύρωσε την δυσαρέσκεια των βουλευτών των Τόρις και την ανησυχία τους για την ικανότητά του να κερδίσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Η δημοτικότητά του βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και οι Συντηρητικοί υπέστησαν σημαντικές ήττες στις τοπικές εκλογές στις αρχές του Μαΐου. Το Συντηρητικό Κόμμα είναι πιθανόν να χάσει δύο έδρες κατά τις συμπληρωματικές εκλογές τον Ιούνιο στην Αγγλία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)