Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Το Fuel Pass… αλλιώς τον Ιούλιο: Το νέο μέτρο για τη βενζίνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
 
 
Νέες πληροφορίες για την επιδότηση στα καύσιμα και το σενάριο του δεύτερου Fuel Pass. Αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα.

Πιθανότατα την Τετάρτη «κλειδώνουν» οι οριστικές αποφάσεις για το Fuel Pass. Μόνο που για τον Ιούλιο, το νέο μέτρο στήριξης απέναντι στις υψηλές τιμές των καυσίμων, δεν θα είναι όπως την προηγούμενη φορά, δηλαδή με απευθείας χρήματα στους λογαριασμούς ή ψηφιακή κάρτα εξαργύρωσης στα πρατήρια, αλλά στο μοντέλο που έγινε η επιδότηση στο diesel, δηλαδή απευθείας στην αντλία. Σημειώνεται ότι ήδη το πετρέλαιο κίνησης επιδοτείται με 15 λεπτά ανά λίτρο. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τη βενζίνη, στα περίπου 20-30 λεπτά το λίτρο.

Έτσι, φαίνεται, πως το σενάριο που ήθελε να δοθεί νέος γύρος στο επίδομα βενζίνης με λιγότερους δικαιούχους αλλά περισσότερα χρήματα, μάλλον «καίγεται» και η επιδότηση θα περάσει στα πρατήρια και θα είναι για όλους.

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε στον ΣΚΑΪ:

«Όταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε τις ανακοινώσεις. Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών. Όλα πρέπει να γίνουν με ευαισθησία και ευθύνη. Καθήκον όλων είναι να πάμε με κοινωνική αλληλεγγύη και να βοηθήσουμε αυτόν που έχει ανάγκη».

Το «φρένο» στα σενάρια για νέα χρήματα για καύσιμα είχε εξάλλου τονίσει εδώ και αρκετές μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:

«Το λέω για να έχουμε μια αίσθηση τι ζητάμε. Η χώρα θα έχει φέτος και πάλι έλλειμα. Έχουμε έσοδα και δαπάνες και φέτος οι δαπάνες θα είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα. Προσπαθούμε κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο, ώστε να βοηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τα μέτρα που έχουμε πάρει.

Την ίδια ώρα, όμως, οι εσωτερικές πιέσεις από «γαλάζιους» βουλευτές συνεχίζονται στην κυβέρνηση για να ένα νέο πακέτο στήριξης των πολιτών, έναντι της άγριας ακρίβειας και στα καύσιμα αλλά και στα τρόφιμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, τις προηγούμενες μέρες, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει την οριστικοποίηση του ποσού της υπέρβασης των εσόδων για τον μήνα Μάιο, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.

Η ημερομηνία λήξης του Fuel Pass

Η νέα απόφαση που πήρε ΦΕΚ αναφέρει πως η πλατφόρμα ρίχνει αυλαία για τις αιτήσεις και συγκεκριμένα:

«Καθορισμός του χρόνου έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας, των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 81 του ν. 4916/2022 (Α' 65), των απαραίτητων διαλειτουργικοτήτων, της διαδικασίας έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης, των προϋποθέσεων της προσαύξησης του ποσού της ενίσχυσης και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας» κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τροποποιείται και συμπληρώνεται ως προς τον χρόνο λήξης της παραγωγικής λειτουργίας και αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 8

Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας

Η παραγωγική λειτουργία της ειδικής εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 81 του ν. 4916/2022 εκκινεί την 26.4.2022 και λήγει την 10.6.2022.»

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)