Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ο Όλαφ Σολτς έρχεται με... Λέοπαρντ στην Ελλάδα - Το παρασκήνιο των εξοπλισμών

Ο Όλαφ Σολτς έρχεται με... Λέοπαρντ στην Ελλάδα - Το παρασκήνιο των εξοπλισμών
 
 
Οι συζητήσεις Σολτς - Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και η συμφωνία για τα γερμανικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία.

Γράφει ο

Με όχημα το γερμανικής κατασκευής ελληνικό άρμα Leopard, επιλέγει την κάθοδο του στα Βαλκάνια ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά το ντίλ Βερολίνου - Αθήνας που έγινε με τις ευλογίες των ΗΠΑ και το οποίο προβλέπει:

1ον: Η Ελλάδα να ξεστοκάρει τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα BMB-1 αποστέλλοντας τα στην Ουκρανία.

2ον: Η Γερμανία να τα αντικαταστήσει με δικά της παλαιού τύπου Marder και την συντήρηση των οποίων να αναλάβει η Ελλάδα.

3ον: Η γερμανική αρματοβιομηχανία KMW να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αρμάτων μάχης Λέοπαρτ ( LEO ) ύψους 2 δις.

4ον: Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των LEO, καθώς και του συμψηφισμού οικονομικών εκκρεμοτήτων από τη βασική προμήθεια του 2003, σχεδιάζεται η δημιουργία γραμμής συμπαραγωγής στην βόρεια Ελλάδα και όχι στην ΕΛΒΟ ( έχει ήδη πουληθεί σε Ισραηλινούς) αλλά σε άλλη υπό σύσταση
ιδιωτική κατασκευαστική μονάδα, με συντονιστή έναν παλαιό σύμβουλο του Άκη Τσοχατζόπουλου! Άλλωστε, την ύπαρξη παρασκηνίου για την χρυσή μπίζνα εκσυγχρονισμού των ελληνικών αρμάτων επιβεβαίωσε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

5ον: Στο ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο εκσυγχρονισμού των ελληνικών Λέοπρατ με την μονάδα συμπαραγωγής - συναρμολόγησης (ΚΤΕΟ για την ακρίβεια) στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, εκφράζεται η …ευχή να αποτελέσει το περιφερειακό «ΚΤΕΟ» της γερμανικής KMW σε ολόκληρα τα Βαλκάνια , την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο καθώς η Γερμανία φιλοδοξεί να προωθήσει το άρμα της (LEO) σε όλους τους Στρατούς των Βαλκανικών χωρών!

Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους της καθόδου του Γερμανού Καγκελαρίου στα Βαλκάνια , την ερχόμενη εβδομάδα. Η περιοδεία του Όλαφ Σολτς ξεκινάει από το Κόσοβο και στη Σερβία. Το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 9 Μαΐου, ο γερμανός Καγκελάριος θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη και θα παρακαθήσει σε δείπνο, έπειτα από πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας με αφορμή την επίσκεψη Σολτς στη Θεσσαλονίκη, το Βερολίνο ευελπιστεί ότι «η εταιρική ανταλλαγή απόψεων που δημιουργήθηκε μεταξύ του Καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού θα συνεχιστεί και σε αυτό το ταξίδι».

Ο Γερμανός ηγέτης θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία και ακολούθως στη Βουλγαρία. Σημειωτέον όλες οι χώρες των Βαλκανίων που θα επισκεφτεί ο Ο Σολτς είναι υποψήφιοι πελάτες της γερμανικής αρματοβιομηχανίας HMW!

Σύμφωνα με παλαιότερες αποκαλύψεις του iEidiseis εδώ και μήνες Ελλάδα και Γερμανία προετοίμαζαν παρασκηνιακά την νέα μπίζνα ώστε με τον μανδύα της «αναβάθμισης» των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ να χρεώσουν με 1,9 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο! Δηλαδή πάνε να αναβαθμίσουν άρματα με κόστος, ίσο ή και μεγαλύτερο, απ’ όσο έχουν τα καινούργια!

Ο διακανονισμός

Η νέα «αρματοδορμία» στο πεντάγωνο ξεκίνησε πριν 10 μήνες όταν στην Διεύθυνση Εξοπλισμών συστήνεται επιτροπή για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν μεταξύ της γερμανικής εταιρίας KMW και του ελληνικού δημοσίου για την προμήθεια των Λέοπαρντ επί κυβερνήσεως Σημίτη!

Η γερμανική εταιρία χρωστάει Αντισταθμιστικά Ωφελήματα στην Ελλάδα, ενώ αξιώνει από το ελληνικό δημόσιο αρχικά 200 εκατομμύρια για καθυστερήσεις πληρωμών, την εποχή των μνημονίων, που δια ροπάλου η παρέα Σόιμπλε απαγόρευε στην Ελλάδα να δώσει χρήματα για την Άμυνα!

Με τη σειρά του, το ελληνικό δημόσιο, το 2017, επί υπουργίας Καμμένου, αξιώνει από την Γερμανική KMW 45 εκατομμύρια, όπου και προκαλείται απόλυτο blackout μεταξύ των δυο πλευρών !

Πριν από 10 μήνες, και ενώ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την επίλυση των παραπάνω διαφορών, ως νομικός σύμβουλος της γερμανικής KMW εμφανίζεται στο υπουργείο Άμυνας, ένα γνώριμο πρόσωπο, στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και σύμβουλος του Ι. Σάφα στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά! Ταυτοχρόνως, το ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται και ως πρόεδρος εταιρίας στην Βόρεια Ελλάδα που φτιάχνει θωρακίσεις οχημάτων!

Οι διαπραγματεύσεις στο ΓΕΣ κάποια στιγμή κολλάνε εξαιτίας της συμπεριφοράς του εν λόγω νομικού συμβούλου ο οποίος πιέζει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με βάσει την δίκη του πρόταση ως να έχει «άνωθεν συμφωνία». Οι ένστολοι στυλώνουν τα πόδια και δεν συναινούν με τις επιθυμίες του νομικού συμβούλου…

Τώρα, εν όψει κρίσεων (προαγωγών και αποστρατιών) επιχειρείται αλλαγή των μελών της επιτροπής με στόχο να περάσει το καταχθόνιο σχέδιο που σε γενικές γραμμές προβλέπει:

Να συμψηφιστούν οι ρήτρες που ζητάει η μια και η άλλη πλευρά καθώς επίσης και τα ανεκτέλεστα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα της αρχικής αγοράς του 2003 ! Και ένα σεβαστό πόσον που θα προκύψει προς όφελος του ελληνικού δημοσίου να απορροφηθεί στο επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης που μπορεί να αγγίξει τα 1,8 δις ευρώ(!!!) και το οποίο να εκτελεστεί στην εταιρία πρόεδρος της οποίας εμφανίζεται ο συνεργάτης του Άκη και σύμβουλος του Σάφα!!!!

Αίφνης σήμερα δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο (Καθημερινή) πρωτοσέλιδο που γνωστοποιεί ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται «σε εξαιρετικά προχωρημένες διαβουλεύσεις με την KMW» για την αναβάθμιση των αρμάτων Leopard και μεταφορά γραμμής παραγωγής τους στην χώρα μας!

Και στο σημείο αυτό τίθενται τα καίρια ερωτήματα:

- Σε ποια βάση ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις;

- Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα;

- Υπάρχει καθορισμένος προϋπολογισμός;

- Ποιος καθόρισε ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνουν με την συγκεκριμένη εταιρεία;

- Υπήρξε ανοικτή πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος;

Είναι ολοφάνερο ότι πάει να στηθεί η δουλειά όπως και οι προηγούμενες, με απευθείας ανάθεση!

Η μέχρι τώρα διαβούλευση είναι «mix grill» αφού περιλαμβάνει:

  • Την απόσυρση της διεκδίκησης (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) 45 εκατ. ευρώ από το δημόσιο, λόγω κακής εκτέλεσης προηγούμενης σύμβασης.
  • Την κάλυψη εκκρεμοτήτων ΑΩ παρελθόντων συμβάσεων.
  • Την αναβάθμιση των υπαρχόντων αρμάτων.
  • Τη μεταφορά γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα, προφανώς στο εργοστάσιο που πρόεδρος εμφανίζεται ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και νομικός σύμβουλος των Γερμανών. 

Πηγή: efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)