Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Τι σημαίνει η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής- Τι ισχύει με τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Τι σημαίνει η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής- Τι ισχύει με τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί μόλις ψηφιστεί η σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τι ισχύει με τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος.

Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και εκτός του συστήματος αυτού είναι όλα τα σταθερά τιμολόγια, τα οποία πάντως έχουν πολύ υψηλή τιμή.

Για τους τελικούς καταναλωτές η αναστολή της ρήτρας δεν σημαίνει πολλά πράγματα αφού οι τιμές του ρεύματος θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα αναλόγως με την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς και επίσης αντιστοίχως θα αυξομειώνονται οι επιδοτήσεις με στόχο να απορροφάται:

• Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.

• Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.

• Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

• Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.

Σημειώνεται ότι το ύψος των μηνιαίων επιδοτήσεων υπολογίζεται σε 300-400 εκατ ευρώ, και αυτές θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου του 2023 οπότε και λήγει η ισχύς του μηχανισμού. Έως τότε θα ισχύει και η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής αν και η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι μπορεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ είτε να παραταθεί η αναστολή της είτε να αρθεί νωρίτερα.

Στα 327,7 ευρώ η μεγαβατώρα

Αξίζει να αναφερθεί ότι για σήμερα 27/6 έχουμε νέα εκρηκτική άνοδο κατά 28,2% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά που έχει φθάσει στα 327,7 ευρώ/MWh, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι υπολογισμοί της κυβέρνησης σε ότι αφορά το ύψος των επιδοτήσεων έχουν γίνει με μέση τιμή τα 240 ευρώ/MWh. Γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και από τον προϋπολογισμό όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί και με ρύθμιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων κάθε μήνα

Τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα θα πρέπει να έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους έως τις 10 Ιουλίου όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογή της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής που κατέθεσε το βράδυ της περασμένη Παρασκευής στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα αυτή την περίοδο οι πάροχοι «δουλεύουν» τα νέα έντυπα λογαριασμών που θα εκδίδουν από την 1η Ιουλίου με βάση τα πρότυπα που έχει θέσει η ΡΑΕ.

Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ το οποίο πέραν της προαναφερόμενης ρύθμισης περιλαμβάνει και τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ενέργειας μέσω του οποίου τα υπερβάλλοντα έσοδα κυρίως των παραγωγών από ΑΠΕ θα παρακρατούνται στην πηγή, δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και θα αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ προκειμένου να επιδοτούνται οι λογαρισμοί ρεύματος όλων των καταναλωτών.

Αλλαγή παρόχου και κάθε μήνα

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τόσο την λιανική όσο και την χονδρική αγορά οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επίσης με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Με δεδομένο δε ότι οι πάροχοι θα ανακοινώνουν ένα μήνα νωρίτερα τα τιμολόγια τους οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

Βεβαίως με δεδομένο ότι η τιμολόγηση θα γίνεται ανά μήνα αλλά οι καταμετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο και μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να προσδιοριστεί η κατανάλωση του μήνα ενδέχεται να προκύψουν διαφορά ζητήματα αναντιστοιχίας καταναλώσεων και χρεώσεων, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

 Πηγή: ienergeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)