Πολιτικά παιχνίδια της Ρωσίας βλέπει η Γερμανία με το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου αναμένεται να καταγράψουν νέο ράλι ανόδου. Η ροή μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream μειώθηκε απότομα, ο αρχικός προγραμματισμός της Ε.Ε είναι ήδη εκτός των αρχικών στόχων. Η Ευρώπη αναμένεται σύντομα να έχει σοβαρό πρόβλημα ενώ η Μόσχα μετράει έσοδα της τάξης του ενός δισ. την ημέρα.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη (15/6) ότι η Ρωσία παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις παραδόσεις φυσικού αερίου, καθώς οι αποστολές μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream μειώθηκαν απότομα.
«Έχω την εντύπωση ότι αυτό που συνέβη… είναι μια πολιτική απόφαση και όχι μια δικαιολογημένη τεχνικά απόφαση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η Gazprom ανακοίνωσε μείωση των ροών φυσικού αερίου από 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως μέσω του αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας σε όχι περισσότερα από 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Πέμπτη (16/6). Απέδωσε παράλληλα τη μείωση στη ροή στην ανάγκη διακοπής της λειτουργίας δύο συμπιεστών. Όπως ισχυρίστηκε, τα απαραίτητα ανταλλακτικά για να επισκευαστούν οι τουρμπίνες σε μονάδα συντήρησης στον Καναδά έχουν «κολλήσει» λόγω των κυρώσεων.
Το διπλό πρόβλημα και ο χειμώνας
Αυτό προσθέτει κι άλλα προβλήματα στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο της ΕΕ, όπως σημειώνει το Politico. Προηγήθηκε πυρκαγιά και έκρηξη στο Freeport LNG, μια εταιρεία του Τέξας που είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που έρχεται δια θαλάσσης στην Ευρώπη φέτος.
«Είναι διπλό χτύπημα για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στο ICIS. «Ο συνδυασμός των δύο και η αβεβαιότητα που παρέχουν και τα δύο σημαίνει ότι οι παραδόσεις το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο αρχικά αναμενόταν… κάτι που προφανώς έχει επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου τον χειμώνα».
Παρά αυτές τις μειώσεις στις παραδόσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί στην προσπάθειά της να περικόψει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να μειώσει το ρωσικό αέριο από τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) του περασμένου έτους σε περίπου 51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, αλλά αυτή η δέσμευση δείχνει ήδη δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Από την Τρίτη (14/6), οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εισαγάγει 51 bcm μέσω αγωγού από τη Ρωσία, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, η οποία συγκεντρώνει σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία από ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου. Ο Ben McWilliams, αναλυτής ερευνών στο Bruegel, είπε ότι ο απολογισμός δεν περιελάμβανε το θαλάσσιο ρωσικό LNG, το οποίο θα προσέθετε περίπου το 10% στο σύνολο.
«Η επίτευξη συνολικής μείωσης ίσης με τα δύο τρίτα απαιτεί τον τερματισμό όλων των ρωσικών εισαγωγών αύριο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο McWilliams.
Η Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν τα σχέδιά της θέλουν να βασίζεται περισσότερο στο αμερικανικό LNG αυτόν τον χειμώνα.
Το πρόσχημα που ανεβάζει τις τιμές
Αν και η ΕΕ αγοράζει περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο από το προγραμματισμένο, οι παραδόσεις μειώνονται. Η Gazprom έχει ήδη τερματίσει τις αποστολές στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, καθώς και ορισμένες προμήθειες στη Γερμανία στο πλαίσιο σύμβασης με τη Shell Energy Europe, αφού οι εταιρείες αρνήθηκαν το αίτημα της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια.
Υπάρχει, όμως, ελάχιστη πίστη ότι το Κρεμλίνο δεν θα παίξει πολιτικά παιχνίδια με τους υπόλοιπους πελάτες του.
Η Gazprom υποστηρίζει ότι «η άκαιρη επιστροφή των μονάδων συμπιεστών αερίου από την επισκευή από τη Siemens (Γερμανία)» είναι ο λόγος για τη μείωση της ροής μέσω του Nord Stream.
Η Siemens, από την πλευρά της, ανέφερε μέσω email ότι η εν λόγω επισκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια εγκατάσταση στο Μόντρεαλ - και ότι οι καναδικές κυρώσεις στις εξαγωγές στη Ρωσία εμποδίζουν την επιστροφή της μονάδας. «Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας και εργαζόμαστε για μια βιώσιμη λύση», δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens μέσω email.
Ο Χάμπεκ, πάντως, δεν πιστεύει την εξήγηση που δίνει το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου.
«Οι τρέχουσες εκθέσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αιτιολόγηση της ρωσικής πλευράς είναι απλώς ένα πρόσχημα. Είναι προφανώς μια στρατηγική για την αναταραχή και την αύξηση των τιμών», είπε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έχουν διαπιστώσει ότι «η συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων δεν υπόκειται σε κυρώσεις Αυτό το επιβεβαίωσα και εγώ προσωπικά στη Siemens. Είμαστε σε συζητήσεις με τους Καναδούς σχετικά με τον βαθμό στον οποίο, σύμφωνα με τα καναδικά νομικά πρότυπα, οι κυρώσεις το επιτρέπουν».
Η Ιταλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος Ευρωπαίος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία, αισθάνεται επίσης το «τσίμπημα».
«Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom έχει ανακοινώσει περιορισμένη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου για σήμερα, ύψους περίπου 15%», δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας.
Ράλι ανόδου σε Ευρώπη και Ασία
Οι διαταραχές προκάλεσαν άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο αναφοράς TTF της ΕΕ πάνω από 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη μετά από εβδομάδες που κυμαίνονταν στα μέσα της δεκαετίας του '80.
Η εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας στο εργοστάσιο του Τέξας Freeport - το οποίο προμήθευε το 10% του εισαγόμενου LNG της Ευρώπης μέχρι στιγμής φέτος - σημαίνει ότι οποιαδήποτε σχέδια για αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού φυσικού αερίου βρίσκονται σε αναμονή.
Η διακοπή του Freeport αντιπροσωπεύει «20 φορτία LNG το μήνα εκτός της παγκόσμιας προσφοράς», γεγονός που θα ανεβάσει τις τιμές στην Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε ο Fred Hutchinson, πρόεδρος της ένωσης βιομηχανίας LNG των ΗΠΑ.
Οι Βρυξέλλες προσελκύουν ενεργά εναλλακτικούς προμηθευτές. Την Τετάρτη, η φον ντερ Λάιεν υπέγραψε συμφωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο για τη διοχέτευση αερίου στο Ισραήλ, όπου θα υγροποιηθεί και θα παραδοθεί μέσω πλοίου στην ΕΕ.
Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson θα επισκεφθεί επίσης το Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο για να συζητήσει περισσότερες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Trans Adriatic Pipeline που φτάνει στην Ελλάδα και την Ιταλία και να συνεχίσει την προσέγγιση στον Καναδά, το Κατάρ και την Αλγερία, όπως είπε στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει μπει σε περιπέτειες. Και ο αρχικός προγραμματισμός της για το φυσικό αέριο δεν επαληθεύεται.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου